A Capcomot ismét plágiummal vádolják, amiből már különösen nehéz lesz kimagyaráznia magát. Több klasszikusában használtak lopott játékelemeket.

A Capcom a világ egyik legnagyobb játékipari szereplője, ezért egyáltalán nem ritka vagy meglepő, hogy ilyen-olyan ügyek miatt bíróság elé rángatják a jogi képviselőit. Mostanság azonban egészen meredek vádakat fogalmaznak meg a japán játékgyárral szemben, melyeket tavaly kezdtek először megfogalmazni.

2020-ban ugyanis egy adatlopásos incidens során hackerek nem kevés adatot loptak a Capcomtól. Ezeket pedig egyre-másra kezdték felpakolni a netre, melyek között egészen érdekes dolgokat is találtak. Judy A. Juracek nevű dizájner például a saját munkáira bukkant, melyek jogvédettek, a vállalat azonban annak ellenére sem vette fel vele a kapcsolatot, hogy már a 2005-ös Resident Evil 4-ben és több Devil May Cry játékban felhasználták azokat.

A lopás vádja pedig egyáltalán nem alaptalan. Juracek ugyanis 1996-ban adott ki egy művészeti albumot, amely egy több mint 1200 fotóból álló gyűjtemény, ami kifejezetten alkotóknak és tervezőknek szánt textúrákat tartalmaz. A könyvhöz természetesen egy CD-melléklet is járt, amelyen szinte az összes kép megtalálható volt.

Juracek egy több mint 100 oldalas vádiratban legalább 200 olyan esetre mutatott rá, amikor a fényképeit felhasználták a Capcom játékaiban, köztük is a Resident Evil 4 ikonikus logójával.

goat textures from lawsuit

A Capcom az egyébként is tagadhatatlan helyzetből azután végképp nem magyarázza ki magát, hogy a 2020-as szivárgások során a játékaikban használt textúra is közkézre került, melyek között több olyat találtak, amiknek még a neve is teljesen megegyezik Juracek 1996-os CD-jén található anyagokéval.

A textúrákat persze szabadott volna használni, ha azzal kapcsolatban a vállalat megkeresi a tulajdonosát, hiszen minden egyes kép jogvédett, melynek egyedüli tulajdonosa a művész. Ő viszont azt állítja, hogy a Capvom soha nem kereste őt, így ő nem tudott engedélyt sem adni.

Juracek ügyvédei nem voltak szégyenlősek, ugyanis 12 millió dolláros kártérítést követelnek, ezen felül „hamis szerzői jogkezelésért és a szerzői jogkezelés eltávolításáért” 2500 és 25 000 dollár közötti összeget minden egyes felhasznált fotó után.

A vádiratban továbbá megjegyzik a Capcom korábbi plágiumgyanús ügyét, amikor is konkrétan lemásolták Richard Raaphorst holland filmrendező Frankenstein’s Army filmjében használt propellerfejű szörnyét a Resident Evil Village-hez.

A Polygon megkereste a Capcomot az üggyel kapcsolatban, amely elismerte a per létezését.

via  – Polygon, PCGamer

https://leet.hu/termekek/ujdonsagok/

×