A kínai hatóságok sorra kapcsolták le a világ legnagyobb csalásokat készítő szervezetének kulcsfiguráit, a vezetőjük azonban megszökött. Most Ő nyilatkozott a Motherboard-nak.

A napokban óriási esemény történt! A kínai hatóságok a Tencenttel együttműködve lecsaptak a világ egyik, de inkább a legnagyobb csalóhálózatának, a Chicken Drumstick (Cheat Ninja) főbb szereplőire, akiktől több millió dollár értékben foglaltak le pénzt, kriptovalutát és luxusautókat is.

A szervezet már évek óta abból él, hogy a legnépszerűbb játékokhoz készít és árul csalásokat, melyeket havi előfizetéses csomagokban árulják, nagyjából 5-20 dolláros átlagáron. A fő profiljuk természetesen a PUBG volt, kiváltképp annak a Kínában népszerűbb verziója, a Mobile.

A Cheat Ninja leállt, 10 embert előállítottak, az értékeiket lefoglalták, a legnagyobb hal azonban, az oldal tulajdonosa meglépett és teljesen felszívódott.

Ez persze érthető, hiszen konkrétan vadászik rá a kínai rendőrség, tulajdonképpen ő volt az is, aki elővigyázatosságból lekapcsolta, de inkább szétverte a Cheat Ninját. Most viszont a Motherboard-nak Catfish álnéven nyilatkozott, melyben hosszasan ecsetelte a mocskos anyagiakat, a csalások készítését és az oldal működését, illetve az óriási letartóztatási hullám körülményeit.

„Mi csináltuk a legjobb csalásokat a legnépszerűbb játékhoz. Mi voltunk a legjobbak!”

Catfish soha nem gondolta volna, hogy csalásai ennyire népszerűek lesznek, és meggazdagszik belőlük, ahogyan azt sem, hogy a kínai rendőrség célkeresztjébe kerül. Az egész 2017 végén kezdődött, amikor még szoftvermérnökként dolgozott. Akkoriban sokat PUBG-zett PC-n a haverjaival, de már akkor is rengeteg csalóba botlottak, ami különösen felkeltette az érdeklődését – mármint technikai oldalról, így elkezdett ő is csalásokat készíteni a játékhoz. Később, amikor a PUBG megjelent a mobilplatformokra is, oda is elkezdett cheateket gyártani.

Elmondása szerint egy csalásfejlesztő csevegőcsoporton keresztül hamarosan üzleti partnerre talált, akivel eladhatta ezeket, kizárólag a kínai piacra koncentrálva. Az országban a csalásokat általában olyan oldalakon árulják, amelyek úgy tesznek, mintha törvényes szoftvereket terjesztenének, ezért jóval nehezebb is kiszúrni és lekapcsolni őket.

A csalás hatalmas sikert aratott, amiből néhány nap alatt több ezer példányt adtunk el. Azt hiszem, több tízezer jüant kerestünk egyetlen hét alatt.” – mondta Catfish. A hirtelen jött siker azonban ráébresztette, hogy a rendőrség minden bizonnyal a nyomában lesz, de elmondása szerint olyan jól kerestek ezzel, hogy a nyomás ellenére sem tudták abbahagyni.

Ez akkoriban akár 350.000 dollárt, közel 100 millió forintot jelentett HAVONTA.

2019 végén úgy döntött, hogy más játékokra, például a Call of Duty és a Fortnite mobilverzióira is kiterjeszti a csalásokat, hogy még szélesebb körben elterjedjenek. Ekkor egy újabb partner, vagyis viszonteladó segítségével egyre több országban kezdett terjedni, mint Indiában, Kuvaitban, az Egyesült Arab Emírségekben, Szaúd-Arábiában és Egyiptomban.

Ekkor már havi 400.000 dollár fölött kerestek egy hónapban, és ekkor még mindig nem volt Cheat Ninja, amit csak később, valamikor 2018-ban indítottak el, hogy közvetlenül náluk landoljon minden összeg. A Tencent körme alatt azután váltak nagyon fájó szálkává, ugyanis hiába volt megannyi konkurenciája Catfishnek, az oldal szárnyalt. De ekkor már a rendőrség is nagyobb figyelmet szentelt nekik, mint azelőtt bármikor.

„Tudom, hogy már régóta a szervezetem nyomában voltak. Már több mint egy éve tartóztatták le a viszonteladóinkat Kínában jobbra-balra. Hónapokig sorra átnéztem a chatnaplót, hogy megbizonyosodjak arról, hogy nem beszéltem semmi olyasmiről, amiről nem szabadott volna.” – mondta Catfish.

Néhány hónappal ezelőtt azonban rendkívüli események vették kezdetüket. A szervezet tagjai hiába tettek meg minden óvintézkedést, egyre másra kezdték lekapcsolni a kulcsfigurákat. Január 12-én a kunshani rendőrség letartóztatta Wangot; majd január 20-án letartóztatták IIIIIIIIII-t is, akik közvetlen kapcsolatban álltak Catfishel. 

A január 20-ai letartóztatásokról Catfish semmit sem tudott, de IIIIIIIII későbbi viselkedése egészen gyanússá vált a számára. Ezután Catfish ellenőrizte IIIIIIIII bejelentkezési adatait a Cheat Ninja fórumán és látta, hogy egy Sanghaj melletti tartományban, Jiangsu-ban lévő IP-címmel csatlakozott, ami különösen furcsa volt, mert előtte mindig proxyt használt.

„Így kötöttem össze a pontokat. Sorról sorra átnéztem a hónapokig tartó csevegési naplót, hogy megbizonyosodjak arról, hogy nem beszéltem semmi olyasmiről, amiről nem szabadott volna. Annyira bepánikoltam, hogy minden egyes bizonyítékot, meghajtót kalapáccsal szétvertem. Aztán csak elmentem egy pár kilométerre lévő helyre, és ott dobtam le őket. Már a kezdetektől fogva tisztában voltunk a kockázatokkal, ezért nagyon alapos anonimitási szabályokat hoztunk. Minél kevesebbet tudtunk egymás személyazonosságáról, annál jobb”.

A hatóság szerint a szervezet összesen 77 millió dollárt keresett összesen a csalásokkal, amit Catfish is megerősített. Ez a pénz pedig még szétosztva is bőven elég ahhoz, hogy nem csak ők, de még az unokáik is a legnagyobb luxusban éljenek.

Amikor Catfish lekapcsolta, vagyis szétverte a Cheat Ninját, akkor körülbelül 600 000 havi aktív felhasználójuk volt. Ezek a számok a videojátékos bennfentesek szerint abszolút hihető, tekintve, hogy a portál a világ legnagyobb játékpiacán működött. Catfish azóta rendkívüli módon meghúzta magát, most először beszélt nyilvánosan a rendőri intézkedések után.

Kilépek a pay-to-cheat világából. Már nincs szükségem több pénzre és amúgy is túl nagy stressz volt ezekkel a csalásellenesekkel, versenytársakkal, csalókkal, crackerekkel stb. harcolni, nem is beszélve a zsarukról. Olyan sokáig csináltam játékcsalásokat, hogy kevés időm és kedvem maradt arra, hogy tényleg élvezzem a játékokat” – zárta Catfish.

A Motherboard több bizonyítékkal meggyőződött, hogy az anonimitással nyilatkozó személy valóban a Cheat Ninja tulajdonosa és a világ legnagyobb csalószervezetének, a Chicken Drumstick fejével beszéltek. Az biztos, hogy egyelőre meghúzza magát, de aligha hihető, hogy valóban visszavonultan élné le az élete hátralevő részét.

via – Vice

https://leet.hu/?s=WSNews&post_type=product

×