A kék kapcsolók után megérkezett a váltás.

Nem a Spartan-X az első White Shark termék, ami tiszteletét tette nálunk. Az elődmodell esetén alaposan ledöbbentünk, hogy mit tud felmutatni a 13 ezer forintos árcédulájához képest. Azóta telt az idő és végre előállt a gyártó a piros kapcsolós variánssal, kapott is egy kis ráncfelvarrást és elnevezték Spartan-X-nek. A halkabb kapcsolóknak köszönhetően az árcédula is nőtt egy keveset, jelenleg ugyanis 19 ezer forinttól lehet elvinni a Spartan-X-et (a „sharkMEB” kuponkóddal), amivel már a középkategóriás billentyűzetek táborát erősíti.

Nézzük, mit kapunk ezúttal a pénzünkért!

Doboz

Hazudnék, ha azt mondanám, meglepődtem. Az extrák száma változatlan. Kapunk néhány ráadás matricát a leírás mellé, de se többet, se kevesebbet. Na, de reméljük a billentyűzet kárpótol majd.

Külső

A Spartan után a Spartan-X külseje izgalmas felüdülést nyújtott. Hiába csak minimálisan változtak a színek, az egész összképe egy sokkal komolyabb billentyűzet külsejét tükrözi.

Persze erre rájátszik az RGB-s rainbow funkció, ami nagyon dögösre sikeredett.

Persze aki nem szereti a változatos fényeket, az választhat szolidabb beállítást, vagy akár teljesen ki is kapcsolhatjuk a világítást.

A végre valódi RGB-n túl történt változás az anyaghasználat frontján, ami szintén szót érdemel. Ezúttal egy fokkal puhább műanyagot kaptunk, illetve a kupakok is megerősített falat kaptak, ami tovább növeli a minőségérzetet.

Ezek után már bátran kijelenthetjük, hogy a Spartan-X immáron a középkategóriában versenyez.

Persze nem minden arany, ami fénylik. Ezúttal is találhatunk olyan részeket, ahol bizony spórolt a gyártó. Ilyen a billentyűzet alja, amit viszonylag ritkán nézegetünk, ha csak nem ragelünk túl sokat. A dönthető talpak pedig szintén elég gyenge lábakon állnak. Egész biztosan nem bíznám rájuk az életemet.

Teljesítmény

A Spartan-X kupakjai az alsóbb szegmens élharcosát, az Outemu Red kapcsolókat rejti. A Cherry MX alapú felépítés ellenére némileg eltér a szabványtól, ugyanis ameddig a Cherry Redek 45 cN erő után kapcsolnak, addig az Outemu Red 50 cN-nal operál. Hozza persze a lineáris kapcsolók minden előnyét.

A kék kapcsolók után valóságos élménymámor a piros kapcsolók használata. Mind gépelés, mind játék során. Érzetre sokan jobban szeretik a kék kapcsolókat, amit meg tudok érteni, de ha egyszer levesszük a fejhallgatót, onnantól kezdve hamar megváltozhat a véleményünk. A piros kapcsolók miatt nem kell este félve játszanunk.

Mi az angol kialakítású verziót teszteltük, ami egyébként meglepően hasonlít a magyar kialakításhoz, egyedül az í gomb hiányzik a palettáról. Az altgr+j kombó persze mindig ott van, de ezzel számolni kell annak, aki sokat gépel. Játéknál egyáltalán nem éreztem hátrányát a kialakításnak, sőt, a shift így még jobban elérhető.

A Spartan-X is ghosting-mentes szerencsére, azaz nyugodtan lenyomhatunk egyszerre akár tíz billentyűt is, le fogja követni a rendszer. A TKL kialakítás miatt egyértelműen a gamereknek tervezték a Spartan-X-et, akinek mégis hiányoznának a NumPadok, azoknak pedig ott van a Legionarre-X, ami teljes kiosztással bír.

Aki szereti a piros kapcsolókat, az valószínűleg nem fog csalódni, de mi azért egy barna kapcsolós variánst is megnéztünk volna még, csak hogy teljes legyen a paletta.

Verdikt

A Spartan utódja remekül állta a sarat. Látszik még mindig, hogy honnan jött, de az új külsővel és az extra új funkciókkal már beérett a középkategória kínálatába. A 20 ezer forintos kategóriában egy rendkívül erős versenyző. A megújult külső és a piros kapcsolók új szintre emelik a Spartan-X-et. Egyedül a magyar kialakítás hiányzott egy kissé, de igazából csak az í gomb hiányzott, a nagy enteres kialakításnak köszönhetően teljesen élhető a mindennapok során.

A SharkMEB kuponkóddal 15%-kal olcsóbban, 19 125 forintért elhozható a Spartan-X a Leet webshopból.

Galéria

Köszönjük a White Shark Spartan-X-et a White Shark kizárólagos hazai forgalmazójának, az Ageta Kft-nek!

Összefoglalás

Piros kapcsolóval a középkategóriában – White Shark SPARTAN-X RGB teszt


Szerzői értékelés

8

Kimagasló ár-érték arány, piros kapcsolók, remek új dizájn. A Spartan-X igazi best buy a középkategória alján. Majdnem mindent tud, mint a többszörösébe kerülő nagy márkák képviselői, csak itt még nem kell megfizetni a logót.

piros kapcsolók

50 millió garantált leütés

kellemes anyaghasználat

kedvező árcédula

RGB fénypompa

funkcióbillentyűk

plug&play

 

nincs szoftver

fix kábel

spórolós alsó rész

Olvasói értékelés

0

×