Az Intel GPU-i egyre közelebb kerülnek a megjelenéshez, képesek lesznek belépni a piacra?

Az Intel grafikai vezetője, Raja Koduri közzétette az első „hivatalos” képet az Intel közelgő, Xe-HPG architektúrán alapuló játékgrafikus processzoráról. Koduri azt is megerősítette, hogy a vállalat legalább az egyik DG2 GPU-ja 512 EU-s lesz.

„Xe-HPG (DG2) igazi cukorka – nagyon produktív a Folsom labor pár hete” – írta Raja Koduri egy Twitter-bejegyzésben.”[…] Sok játék- és meghajtóoptimalizálási munka vár Lisa Pearce szoftvercsapatára. Mindannyian nagyon izgatottak és egy kicsit félnek”.

GT2 – 512

Az Intel Xe-HPG architektúra az Xe-LP architektúrából származó energiahatékony feldolgozóblokkokat, az adatközpontok és szuperszámítógépek számára kifejlesztett Xe-HP/Xe-HPC GPU-khoz kifejlesztett nagyfrekvenciás optimalizálásokat, nagy sávszélességű belső összeköttetéseket, hardveresen gyorsított sugárkövetés-támogatást és GDDR6-os memória-alrendszert alkalmaz.

A DG2 családba tartozó GPU-kat a TSMC-nél fogják gyártani, és várhatóan 2021 végén vagy 2022 elején kerülnek piacra.

Jelenleg az Intel legnagyobb teljesítményű GPU-ja az Xe-LP architektúrán alapul és 96 EU-t tartalmaz. Ezért egy 512 EU-s Xe-HPG-vel ellátott grafikus processzor lényegesen nagyobb teljesítményt nyújt majd, mint az Intel jelenlegi önálló GPU-ja. A pletykák szerint az Intel 512 EU-s grafikus processzorának teljesítménye megközelíti majd az Nvidia GeForce RTX 3080 teljesítményét.

Ez nagyon jó hír a piacot nézve, hiszen minél több a konkurencia, annál jobban kell a cégeknek teljesíteni.

https://leet.hu/termekek/pc/pc-hardver/pc-videokartya/

×