A magyarországi Huawei legújabb kutatásából kiderül, hogy mennyire népszerű a mobil tulajdonosok körében a felhő alapú adattárolás, és miért döntenek mellette.

Magyarországon nem hogy nem kell magyarázni mi az a felhőszolgáltatás, de nagyon úgy tűnik, hogy a hazai mobilozók többsége nagyon is szereti használni. Addig legalábbis, amíg ingyen van – derül ki a Huawei Technologies Hungary online felméréséből, melyben azt akarták megállapítani, hogy mennyire népszerűek a magyar felhasználók körében a mobilos felhőszolgáltatások.

A felmérésben résztvevők 82 százaléka tudja mi az a „felhő”,  ennek a 88 százaléka pedig rendszeresen használ is ilyet. Sőt, ezzel a harmadik leggyakrabban használt funkció lett (60%), rögtön a térképszolgáltatások (76,5%) és a böngésző alkalmazások (90,5%) után.

A felhasználók mintegy kétharmada (61 %) már a felhőn keresztül végez biztonsági mentést az okostelefonján található fájlokról, ezzel szemben a hagyományos kábeles módszerrel a válaszadók negyede (25%) él csak, míg 13,6%-uk semmilyen formában nem készít biztonsági másolatot a mobilon lévő adatairól.

A felhő népszerűsége a kényelemben rejlik, a kérdezettek 70 százaléka legalábbis ezért használja. Ezen belül is az elsődleges szempont az eszközök közötti átjárhatóság, elérhetőség volt (63%), ezután az adatok gyors, gondtalan szinkronizációját jelölték meg (60%).

A biztonságosság viszont nem tartozik a legfőbb szempontok közé, csupán 57% jelölte meg, hogy kifejezetten ez alapján választ felhőszolgáltatót. Ugyanakkor a többségnek (64,5%) mégis fontos, hogy a fiókjuk legyen biztonságos, jelszóval is védhető. 

A válaszadók szerint az ideális tárhely mérete 50 és 200 GB között található (73%), ami bőven elegendő az adatok, kontaktok, fotók és egyéb fájlok tárolására. A legtöbb szolgáltató azonban ekkora méretet már csak fizetős konstrukcióban tesz elérhetővé. Noha a válaszadók szeretnének nagyobb tárhelyet, mégis alig több mint harmaduk (38 százalék) lenne hajlandó ezért fizetni, akár havonta 1500 Ft-nál is többet (4%) – írja a Huawei.

Te használsz a mobilodon adattárolásra valamilyen felhőszolgáltatást? Mennyit vagy még hajlandó fizeni érte?

×