Tech

A vérbeli profi- Audio Technica AT2020 USB Plus mikrofon teszt

Az Audio Technica régi motoros már a hangszerpiacon, ahol is a prémium szegmenstől kezdve egészen az olcsóbb eszközökig minden termék megtalálható a portfóliójukban. Ennek megfelelően rengeteg ismert és elismert terméket tettek már le az asztalra az évek során. Ezúttal egy olyan kondenzátoros mikrofont néztünk meg, aminek az elődjét rengetegen használják előszeretettel a mai napig, az AT2020 viszont új köntösben hódít, nézzük az USB Plus kivitelt.

Doboz

Azt kell mondjam, ezúttal kicsit meglepődtem. A gaming vonalon megszokott agyondizájnolt doboz helyett egy teljesen visszafogott fehér külső tárult a szemünk elé. Nem az a tipikusan elit külső, de úgyis az a lényeg, ami a dobozban van. Az AT2020 mellett egy forgócsapos csuklós mikrofontartó, egy USB kábel, illetve egy menő bőrtok is helyet kapott.

Külső

Az AT2020 USB Plus-ról csak úgy süt, hogy prémium termék, amint a kezünkbe fogjuk, ez az érzés csak még jobban elmélyül bennünk. Az amúgy kellően súlyos fém mikrofon kapott egy kellemes fekete matt bevonatot.

A visszafogott fekete dizájn mellett azért ott találjuk a jól csengő Audio-Technica feliratokat, illetve találunk még pár csatlakozót az USB porton túl. A 3,5″ jack bemenetnek köszönhetően monitorozni tudjuk a mikrofonfelvételt, a visszajátszást pedig a Mix Control szabályzóval tudjuk kedvünk szerint állítani.

A kardoid mikrofontartó már kevésbé stabil szerkezet, legalábbis ha folyamatosan jobbról-balra rakjuk a mikrofont, akkor bizony előbb-utóbb úgyis eljön az idő, amikor beruházunk egy állványra. Egyszerűen úgy az igazi. Igaz ez pár ezresbe még simán belekerülhet, de cserébe csak egyszer kell megvenni.

Belső

Az Audio-Technica AT2020 USB Plus kondenzátoros kapszulával rendelkezik, felvétel tekintetében pedig kardoid rögzítési módra van lehetőségünk.  Az USB csatlakozónak köszönhetően sem fantomtápra, sem pedig erősítőre nem lesz szükségünk, mindezt megoldja a beépített A/D konverter, ami 16 bites felbontás mellett 44,1/58 kHz mintavételezési frekvenciával áll rendelkezésünkre.

Na de, hogy mit is jelent mindez pontosan, az úgyis élesben dől el. Épp ezért a korábbiakhoz hasonlóan ezúttal is érkeztünk hanganyaggal, amiből jól hallatszik, hogy milyen dinamikus hangokat is rejt magában az AT2020 USB Plus.

 

A mikrofon már fél méterről is remekül vesz mindent, szóval nem feltétlenül kell közvetlenül a szánk elé tenni az érzékelőt, ami jó pont, főleg a gamereknek.  A jól hallhatót pedig már-már túl jónak is érthetjük, épp ezért a felvételt 90%-os mikrofonhangerő mellett rögzítettük, ugyanis a 100%-os felvételek egyszerűen túl hangosnak bizonyultak, így aki halkan beszél, az is megtalálja számításait.

 

Amikor pedig közvetlen közel húzzuk a mikrofont, úgy már az ASMR rajongók is fellélegezhetnek, így ugyanis minden egyes rezzenést fel tudunk venni, ráadásul kiváló minőségben. Ez már kicsit túl közelinek is érződik, de bizonyos esetekben épp ez a cél.

 

A hangszerek esetén is kiállta a próbát az AT2020 USB Plus, ami dicséretes, hiszen nem pont erre tervezték.  Érződik is valamelyest, a hangok néhol lehetnének teltebbek, de arra tökéletes, hogy felvegyünk otthon pár akkordot gyorsan. Ugyanitt megnéztük, hogy az MX Cherry Silver Speed kapcsolók mennyire hallatszódnak bele a mikrofonba.

Verdikt

Az Audio-Technica ezúttal sem hazuttolta meg magát. Az AT2020 USB Plus a már rég ismert és széles körben használt AT2020-as egy újabb revíziója, ami nem hozott túl sok újítást, viszont az USB csatlakozónak köszönhetően egy borzasztó egyszerű plug&play élményt nyújt, mindeközben a felvétel minőségén sem érzünk semmiféle korlátozást. Egyedül az árcédula az, ami elborzaszthat, a japánok ugyanis megkérik az árát a kicsikének, egész pontosan 49 990 forintról indul a licit a hazai kínálatban, az ajánlott fogyasztói ára pedig 58 990 forintra rúg. Ennyiért már rengeteg konkurenssel kell megküzdenie, de az biztos, hogy az AT2020 USB Plus-szal nem nagyon lehet félrelőni.

Galéria

Ezúton is köszönjük az Audio-Technicának a tesztterméket!

DV

Korábbi cikkek

Hihetetlen, de sikerült elindítani a Red Dead Redemption 2-t egy mobilon

Bódi Dániel 2024.04.05. - A Red Dead Redemption 2 nem csak 2018, hanem az előző…

9 óra telt el azóta...

Unreal Engine 5-ben születik újjá a legendás PS1-es Toy Story 2 játék

Bódi Dániel 2024.04.05. - Manapság már kevésbé, de az ezredforduló tájékán (előtte is, utána is)…

9 óra telt el azóta...

Ez már mennyiség: 136 film és 5 sorozat került fel csendben a SkyShowtime-ra

Bódi Dániel 2024.04.05. - Audrey Hepburn, Al Pacino, Brendan Fraser, Eddie Murphy, Dwayne Johnson, Leonardo…

13 óra telt el azóta...

Jönnek az Apple otthoni robotjai? Akár kettő is lehet – ezt tudjuk eddig

Gábor János 2024.04.05. - Az Apple abban reménykedik, hogy „a következő nagy dobása” egy otthoni…

13 óra telt el azóta...

Igazán megéri elindítanod a mobilos Warzone-t, ütős ajándékok várnak

2024.04.05. – A Call of Duty március 21-én egy újabb címmel bővült. A Warzone Mobile…

13 óra telt el azóta...

9 addiktív, mégis elhanyagolt sorozat a Netflixen, amit látnod kell!

Gábor János 2024.04.05. - Ezek a Netflix sorozatok a lebilincselő narratívájukkal és egyedi bájukkal olyanok,…

14 óra telt el azóta...