Régi induló új köntösben.

Az Audio Technica régi motoros már a hangszerpiacon, ahol is a prémium szegmenstől kezdve egészen az olcsóbb eszközökig minden termék megtalálható a portfóliójukban. Ennek megfelelően rengeteg ismert és elismert terméket tettek már le az asztalra az évek során. Ezúttal egy olyan kondenzátoros mikrofont néztünk meg, aminek az elődjét rengetegen használják előszeretettel a mai napig, az AT2020 viszont új köntösben hódít, nézzük az USB Plus kivitelt.

Doboz

Azt kell mondjam, ezúttal kicsit meglepődtem. A gaming vonalon megszokott agyondizájnolt doboz helyett egy teljesen visszafogott fehér külső tárult a szemünk elé. Nem az a tipikusan elit külső, de úgyis az a lényeg, ami a dobozban van. Az AT2020 mellett egy forgócsapos csuklós mikrofontartó, egy USB kábel, illetve egy menő bőrtok is helyet kapott.

Külső

Az AT2020 USB Plus-ról csak úgy süt, hogy prémium termék, amint a kezünkbe fogjuk, ez az érzés csak még jobban elmélyül bennünk. Az amúgy kellően súlyos fém mikrofon kapott egy kellemes fekete matt bevonatot.

A visszafogott fekete dizájn mellett azért ott találjuk a jól csengő Audio-Technica feliratokat, illetve találunk még pár csatlakozót az USB porton túl. A 3,5″ jack bemenetnek köszönhetően monitorozni tudjuk a mikrofonfelvételt, a visszajátszást pedig a Mix Control szabályzóval tudjuk kedvünk szerint állítani.

A kardoid mikrofontartó már kevésbé stabil szerkezet, legalábbis ha folyamatosan jobbról-balra rakjuk a mikrofont, akkor bizony előbb-utóbb úgyis eljön az idő, amikor beruházunk egy állványra. Egyszerűen úgy az igazi. Igaz ez pár ezresbe még simán belekerülhet, de cserébe csak egyszer kell megvenni.

Belső

Az Audio-Technica AT2020 USB Plus kondenzátoros kapszulával rendelkezik, felvétel tekintetében pedig kardoid rögzítési módra van lehetőségünk.  Az USB csatlakozónak köszönhetően sem fantomtápra, sem pedig erősítőre nem lesz szükségünk, mindezt megoldja a beépített A/D konverter, ami 16 bites felbontás mellett 44,1/58 kHz mintavételezési frekvenciával áll rendelkezésünkre.

Na de, hogy mit is jelent mindez pontosan, az úgyis élesben dől el. Épp ezért a korábbiakhoz hasonlóan ezúttal is érkeztünk hanganyaggal, amiből jól hallatszik, hogy milyen dinamikus hangokat is rejt magában az AT2020 USB Plus.

 

A mikrofon már fél méterről is remekül vesz mindent, szóval nem feltétlenül kell közvetlenül a szánk elé tenni az érzékelőt, ami jó pont, főleg a gamereknek.  A jól hallhatót pedig már-már túl jónak is érthetjük, épp ezért a felvételt 90%-os mikrofonhangerő mellett rögzítettük, ugyanis a 100%-os felvételek egyszerűen túl hangosnak bizonyultak, így aki halkan beszél, az is megtalálja számításait.

 

Amikor pedig közvetlen közel húzzuk a mikrofont, úgy már az ASMR rajongók is fellélegezhetnek, így ugyanis minden egyes rezzenést fel tudunk venni, ráadásul kiváló minőségben. Ez már kicsit túl közelinek is érződik, de bizonyos esetekben épp ez a cél.

 

A hangszerek esetén is kiállta a próbát az AT2020 USB Plus, ami dicséretes, hiszen nem pont erre tervezték.  Érződik is valamelyest, a hangok néhol lehetnének teltebbek, de arra tökéletes, hogy felvegyünk otthon pár akkordot gyorsan. Ugyanitt megnéztük, hogy az MX Cherry Silver Speed kapcsolók mennyire hallatszódnak bele a mikrofonba.

Verdikt

Az Audio-Technica ezúttal sem hazuttolta meg magát. Az AT2020 USB Plus a már rég ismert és széles körben használt AT2020-as egy újabb revíziója, ami nem hozott túl sok újítást, viszont az USB csatlakozónak köszönhetően egy borzasztó egyszerű plug&play élményt nyújt, mindeközben a felvétel minőségén sem érzünk semmiféle korlátozást. Egyedül az árcédula az, ami elborzaszthat, a japánok ugyanis megkérik az árát a kicsikének, egész pontosan 49 990 forintról indul a licit a hazai kínálatban, az ajánlott fogyasztói ára pedig 58 990 forintra rúg. Ennyiért már rengeteg konkurenssel kell megküzdenie, de az biztos, hogy az AT2020 USB Plus-szal nem nagyon lehet félrelőni.

Galéria

Ezúton is köszönjük az Audio-Technicának a tesztterméket!

Összefoglalás

A vérbeli profi- Audio Technica AT2020 USB Plus mikrofon teszt


Szerzői értékelés

9

Az AT2020 USB+ egy remek választás. Mind a külsejéből sugárzik a prémium mivolta, de szerencsére a belső is kiemelkedő. Persze a gyártó meg is kéri az árát, de nem is egy új indulóról van szó. Aki ma streamelésre keres mikrofont, nehezen talál ennél egyszerűbben használható, minőségi példányt, ugyanakkor alsóhangon 50 ezer forintot kell ezért kifizetnünk.

prémium anyaghasználat

remek felvételek

telt hangok

monitorozási lehetőség

plug&play

ajándék bőrtok

borsos árcédula

Olvasói értékelés

0

×