Egy nemrég megjelent tanulmány szerint a videojáték javítja az idősek memóriáját és fizikai állapotát.

Sok idős gamerről írtunk már nektek korábban, de biztos te is gondolkoztál már azon, hogy idős szüleidet, nagyszüleidet hogyan tudnád gamerré változtatni. Amikor játékról beszélünk, még mindig él az elképzelés, hogy az inkább a fiataloknak való, mert „gyerekes”. Friss kutatások viszont azt bizonyítják, hogy az idősebbek is sokat nyerhetnek azzal, ha aktívan játszanak.

Különösen jót tehet a játék a memóriának.

A múlt héten a PLOS ONE magazinban megjelent kutatás azt írta le, hogy az interaktív videojátékok hatékonyabbak lehetnek az idős emberek memóriájának megőrzésében, mint a hagyományos gyakorlatok.

A tanulmány vezető szerzője, Tracy Kolbe-Alexander, a Dél-Queenslandi Egyetem docense elmondta, hogy a 12 hetes aktív találmány során a Kinect Sports hatásait hasonlították össze a hagyományos testmozgással.

„Az életkor előrehaladtával sok kognitív képességünk csökkenni kezd, ami nem csak az általános egészségi állapot és az életminőség romlásához vezet, hanem a demencia kialakulásának fokozott kockázatához is” – mondta Kolbe-Alexander egyetemi docens.

Tracy Kolbe-Alexander.

„Korábbi kutatások kimutatták, hogy a fizikai aktivitás és a hagyományos testmozgás javíthatja az idősebb felnőttek kognitív és agyi egészségét, valamint a fizikai funkciókat. Azonban nagyon kevés kutatás tárta fel a memóriabetegségben szenvedő idősebb felnőttek egyidejű fizikai és mentális kihívásait magában foglaló edzéstervek előnyeit. Reméljük, hogy ennek a tanulmánynak az eredményei megoldást kínálnak arra, hogyan tudnánk jobban támogatni és javítani az emlékezetkieséssel és kognitív rendellenességekkel élők életét.”

A tanulmányhoz során 45, 72 év feletti kognitív teljesítményét, fizikai funkcióit és erőnlétét tesztelték. Huszonhárom résztvevő két, egy órás interaktív videojáték-foglalkozáson vett részt hetente, míg a másik 22 alacsony intenzitású álló és ülő gyakorlatokat végzett. A videojátékot játszó résztvevőknél a kognitív tesztek szignifikáns növekedését mutattak a másik csoporthoz képest. Ugyanakkor a játék javította fizikai teljesítőképességüket, mind a négy fizikai funkciós teszt jelentős növekedésével.

„Az interaktív videojáték különböznek a hagyományos testedzéstől, mivel nemcsak fizikai képességekre és testmozgásra van szükség a képernyőn megjelenő karakter mozgásának irányításához, hanem olyan kognitív komponensekre is, mint a vizuális-térbeli képesség, kéz-szem vagy láb-szem koordináció és gyors döntéshozatal”- mondta Kolbe-Alexander docens.

„Eredményeink azt mutatják, hogy e kétféle gyakorlat kombinálása pozitív hatással lehet az idős emberek kognitív funkciójára, és javíthatja a napi fontos funkcionális képességeket, például a mobilitást, a stabilitást, az egyensúlyt és az erőt.

„Ezenkívül az interaktív videojátékok lehetővé tehetik az idősebb felnőttek számára, hogy legyőzzenek fizikai akadályokat a hétköznapokban.”

Ez alapján tehát minden idős embernek javasolt lehet valamilyen interkatív videojáték, ahol mozgni kell, vagy ahol gondolkodni. Lám, szép lassan eltűnnek azok a tévképzetek, hogy a videojáték rossz hatású, erőszakot szül, időpzarlás, és pénzkidobás.

Neked van olyan idős családtagod, ismerősöd, aki szívesen játszik?

×