A Viticulture – Esszenciális kiadás magyar kiadására öt évet kellett várni, de a hazai társasjátékos szakemberek szerint így is ez az ötödik-hatodik legjobb játék, ami itthon megjelent 2020-ban.

A Viticulture – Esszenciális kiadás annak ellenére, hogy egyáltalán nem nyelvfüggetlen játék, csak öt évvel a nemzetközi megjelenése után jött ki magyarul. A legjobb magyar megjelenésű és kötődésű szakmai megítélést felmérő felmérésünkön, a Corporate Boardgame-en azonos számú ajánlást kapott, mint A Nyugati királyság trilógia zárórészével, A Nyugati királyság várgrófjaival azonos számú ajánlást kapott, ám eggyel többen küldtek róla szöveges ajánlást is.

A tíz ezt ajánló szakember között ott van Nagy Péter aka Aphex is, aki (amellett, hogy professzionális játéktervezéssel is foglalkozik) a Leetre is ír társasjátékos cikkeket. A 10 ajánlás egyébként a 67 ajánlást küldő szakember majdnem 15 százaléka.

Barta Tamás (The Giftforge):
„Cabernet Sauvignon érik a lugas alatt, miközben már készítjük elő a szüreteléshez a prést, a hordókat és a pincét is kibővítettük már. A játék végigvezet a borászat fontosabb állomásain, klasszikus munkáslehelyezős mechanizmussal, azonban figyelve, hogy az elkövetkező évszakokra is maradjon emberünk. Itt minden pontért meg kell küzdeni, nem adja könnyen a játék. Sok előretervezést igényel, de a végén a leszállított bor elégedettséggel fog eltölteni.”

Belevári Eszter (JEM):
„Ezt a játékot véleményem szerint már ki kellett volna adni régen magyarul, annyira jó. A nyelvfüggősége miatt nagyon örvendetes a magyar kiadás.”

Dudás Lajos (A Kocka El van Vetve):
„Ez minden idők egyik legjobb munkáslehelyezős játéka, egyedi hangulattal, könnyen tanulható szabályokkal, Az alapjáték legeredetibb megoldása a nagy munkás, aki mehet olyan helyekre is, amik már foglaltak. Én mindenkinek a Tuscany kiegészítővel ajánlom, ami egyedivé teszi a saját lapunkat, behozza a különleges munkásokat, és magát a táblát is sokkal részletesebbé és élvezetesebbé teszi.”

Dudás Károly (Compaya):
„Egyszerűen egy nagyon jó játék, minden apróbb hibája ellenére is – remélem, jön a kieg is hozzá.”

Nagy Péter aka Aphex (játéktervező + Leet):
„Egy régebbi nagyszerű játék szívmelengető, ha végre eléri a magyar piacot is. A Brasshoz képest ez nyelvfüggő, így még inkább örültem a magyar kiadásnak, ráadásul még a gyerekeimnek is bejött, ami külön plusz. Reménykedek a Tuscany kiadásában is, mert így félkarú óriás a Viticulture.”

Takács Gábor aka Wilson (PC Guru-Társalgó):
„Hosszú évek óta terveztem a Viticulture beszerzését, kivárva a magyar változatot, és a várakozás megérte. Habár nem ez a téma legjobb játéka, de a szerző trió kifejezetten elegánsan ábrázolja a borászattal kapcsolatos teendőket, azt egy villámgyorsan megtanulható, mégis mélységgel rendelkező munkáslehelyezős játékként tálalva.”

Részletes játékbemutató:

Viticulture – Esszenciális kiadás, a kultikus borászati euró

 

Névjegy:

Szerző: Jamey Stegmaier, Alan Stone
Grafika: Jacqui Davis, David Montgomery, Beth Sobel
Nemzetközi kiadás: Stonemaier Games, 2015
Magyar kiadás: Delta Vision, 2020
Tematika: borászat- és szőlőtermelés-menedzsment
Kategória: stratégiai euró
Játékosszám: 1-6
Időtartam: háromnegyed-egy óra a kiadó szerint, de a valóságban inkább egy-másfél
Nehézség: 2,9 (5-ből a Board Game Geeken)
Ajánlott korhatár: 13 év

Szerintük az 5 legjobb tavaly Magyarországon megjelent társasjáték egyike a Viticulture – Esszenciális kiadás:

Barta Tamás (The Giftforge), Belevári Eszter (JEM), Dudás Lajos (A Kocka El van Vetve), Dudás Károly fordító-lektor, Fülöp Dorka (Gamewiz), Hegedüs Hedvig (Játsz/Ma), Melisek Márk (Társasozz!), Nagy Péter aka Aphex játéktervező (+Leet), Takács Gábor aka Wilson (PC Guru-Társalgó), Vincze Anna (Társasozz!).

Nemzetközi kiadója, Stonemaier Games nagyot ment tavaly:

18 millió dolláros bizniszt csináltak tavaly társasjátékokból

 

(Borítókép: Társasozz Blog)

További szakértői vélemények a Corporate Boardgame helyezettjeiről:

1. Brass Birmingham: “Mert a sör tényleg mindenhez kell”

2. Kartográfusok“Tetriszelemek rajzolása soha korábban nem volt ilyen élvezetes”

3. Azul – A királyi pavilon“Az Azul sorozat legjobban eltalált darabja”

4. Kitchen Rush“Fergeteges élményszerűséggel adja vissza egy éttermi konyha sürgés-forgását a játékasztalon”

5-6. A Nyugati királyság várgrófjai: „Erkölcs és bűn ellentéte itt van a legjobban megcsinálva”

Teljes végeredmény:

2020 legjobb társasjátéka a Brass: Birmingham

×