Az AOC visszavág.

Ezúttal egy ízig-vérig gamer monitor járt a tesztlaborunkban az AOC CU34G2X személyében. A hazánkban is ismert gyártó ezúttal egy igazi szélesvásznú, nagyfelbontású, ugyanakkor gamingre is alkalmas monitort szeretett volna kínálni azoknak, akik hajlandóak akár 170 ezer forintot is kiadni szívük választottjáért.

Külső

Aki rakott már össze AOC monitort az nem fog meglepődni az összeszerelés egyszerűségén. Kapunk egy stabil állványt, amire a monitort egy egyszerű mozdulattal felfogathatjuk és kész is a varázslat. A látvány pedig azt gondolom mindent elárul. Egyszerűen a szoba díszévé avanzsál a monitor. Hiába borzasztó nagy, kijelzőből sosem elég.

Épp ezért bármennyire is óriási a kijelző, hamar megszokja a szemünk. Persze amíg egy átlagos monitor esetén egy böngészőt tudunk megjeleníteni, addig itt kettő is kényelmesen elfér, köszönhetően a 3440×1440-es felbontásnak, na meg az óriási, 34 inches átmérőnek.

Ilyenkor szokás szerint felvetődik a kérdés, hogy elegendő-e ennyi pixel egy ekkora monitornál? Nos, aki 5 centiméterről nézi a képernyőt, az bizony találni fog pár jól látható pixelt, de egy ekkora fenevadnál általában fél métert szokás hagyni. Így pedig egyáltalán nem érződik kásásnak, pixelesnek a kép. Mindezt asztalon persze, játékokban már kicsit más a helyzet.

A monitor magassága állítható, ami kifejezetten hasznos funkció. A méreteiből adódóan a forgatás most kimaradt a repertoárból.

Teljesítmény

Amint valamilyen pörgősebb akciójátékra vetemedtünk, úgy már kezdhetjük érezni a VA panel hátrányait. Tisztában vagyunk vele, hogy nem TN panel, a maga ultragyorsaságával, de sajnos alapbeállításon hozza a szellemkép effektust néhol-néhol.

Ezen a némiképp zavaró jelenségen csökkenthetünk persze az Overdrive, illetve a különféle Boost módokkal, de tökéletes azért így sem lesz. Maga a VA panel egy érdekes választás, ugyanis aki hardcore fps párti, az úgyis TN-t választ a gyorsasága miatt. Akik pedig inkább a telt színeket részesítik előnyben, azoknak ott az IPS, a VA pedig a kettő közötti átmenet. Mindenben jó valamennyire, de igazán semmiben sem brillírozik. Kellemesek a színek és jók a betekintési szögek is, persze tapasztalunk némi színtorzulást, de ez a panel velejárója.

Az alapfunkciók között ezúttal is ott lapul a FreeSync, ami egy ideje már nem kizárólag az AMD kártyák kiváltsága, köszönhetően a G-Sync kompatibilitásnak, ám az AOC CU34G2X sajnos nem tartozik a támogatott típusok közé. Ezen őszintén szólva meglepődtem, hiszen majd harmadannyiba kerülő kistestvére megkapta a G-Sync kompatibilitást. Az AMD tulajok egyébként a 30-144 Hz közötti frekvenciát tudják kihasználni a FreeSync segítségével. Aki online játszik, az pedig nyugodtan maradjon a 144 Hz-es üzemmódnál.

Csatlakozók

Ami a csatlakozási lehetőségeket illeti: kapunk két HDMI 2.0 portot, illetve szintén két darab 1.4-es DisplayPortot, ezen felül van még négy USB 3.0 kimenetünk és egy 3,5″ fejhallgató kimenet is helyet kapott az AOC CU34G2X-n. Az állvány ezúttal is kábelelvezető egyben, amiért szintén jár a pirospont. Ugyanakkor ismét megakadt a szemem a már harmadjára látott gombkiosztáson, ami pontosan megegyezik a G27G2U modellen látottakkal. Ennek kezelése továbbra is borzasztó, remélem a következő generációval az AOC végre elfelejti ezeket a rettentő gombokat.

Galéria:

Köszönjük a tesztlehetőséget az AOC-nek!

Összefoglalás

A nagyképű gamer – AOC CU34G2X teszt


Szerzői értékelés

8

Az AOC CU34G2X egy jó választás, ha valakinek szüksége van óriási kijelzőre, legyen szó akár munkáról vagy akár játékról. A VA panellel egy kicsit mindkettőre jó, de ha valaki komolyabban venné az fps-eket az nem ezt a monitort keresi. Kár a G-Sync kompatibilitásért és olykor szellemképesedés is előfordult, ami szintén zavaró tud lenni. Szerencsére ezeket az egyedi beállításokkal némileg kordában tudjuk tartani, ugyanakkor egy ilyen kategóriájú monitornál nem pont ezt várná el az ember. A G-Menu segítségével pár kattintás alatt testreszabhatunk minden beállítást, ami ellensúlyozza a borzasztó gombokat.

óriási kijelző

az ár-érték arány ezúttal is rendben van

állítható magasság

G-Menu szoftver

vonzó kialakítás

kellemes színek

borzasztó gombok

szellemkép

G-Sync kompatibilitás kimaradt

fejhallgatótartó lemaradt

Olvasói értékelés

0

×