A személyi számítógépek történelme jóval előbb kezdődött, mint Bill Gates és Steve Jobs kereskedelmi cicaharca, avagy a PC rövid, de kalandos történelme.

A személyi számítógépek története egészen régre, az 1800-as évek elejére vezethető vissza, a kalandos fejlődése során pedig megannyi feltalálózseni nevéhez hozzáköthetjük. Mégis ha a számítógépekről kérdezünk manapság valakit, az azonnal Bill Gates és Steve Jobs személyével azonosítja azt.

Ez természetesen egyáltalán nem meglepő, hiszen a modern PC-k története szervesen velük velük forrott össze, de hát miért is ne történt volna így, hiszen a kereskedelmi célú gépek elterjedését nagyban nekik köszönhetjük azon túl, hogy az IBM-é volt az első személyi számítógép.

Az alábbi videóban néhány egészen érdekes információ kíséretében azt nézhetitek meg, hogy hogyan alakultak 1979-től, vagyis az Apple II piacra dobását követően a számítógépek eladási mutatói.

A rajtrácshoz készül az IBM, a Spectrum, az Apple, az Amiga, a NEC PC, a Commodore, és a Microsoft.

A videót követően pedig egészen az 1801-től kezdődően végigrágjuk magunkat a fontos évszámokon, úgy pedig a PC kialakulásának és fejlődésének „rövid”, de annál fontosabb történetén.

 

1801: Franciaországban Joseph Marie Jacquard feltalálja a szövőszéket, amely lyukasztott fakártyák segítségével automatikusan szövi a szövetmintákat. A korai számítógépek hasonló lyukkártyákat használnak.

1822: Charles Babbage angol matematikus kitalál egy gőzzel hajtott számológépet, amely képes lenne számtáblák kiszámítására. Az angol kormány által finanszírozott projekt kudarcot vall. Valamivel több mint egy évszázaddal később azonban valóban megépült a világ első számítógépe.

1890: Herman Hollerith lyukkártyás rendszert tervez az 1880-as népszámlálás kiszámításához, amely mindössze három év alatt teljesíti a feladatot, és 5 millió dollárt takarít meg a kormánynak. Megalapítja a vállalatot, amelyből végül az IBM lesz.

1936: Alan Turing bemutatja az univerzális gép, vagyis a későbbi Turing-gép fogalmát, amely képes „mindent” kiszámítani, ami kiszámítható. A modern számítógép központi koncepciója az ő elképzelésein alapul.

1937: J. V. Atanasoff, az Iowa Állami Egyetem fizika- és matematikaprofesszora megpróbálja megépíteni az első olyan számítógépet, amely nem tartalmaz fogaskerekeket, bütyköket, szíjakat vagy tengelyeket.

1939: David Packard és Bill Hewlett a kaliforniai Palo Alto egy garázsában megalapítják a Hewlett-Packardot.

David Packard és Bill Hewlett

1941: Atanasoff és végzős diákja, Clifford Berry olyan számítógépet tervez, amely egyszerre 29 egyenletet képes megoldani. Ez az első alkalom, hogy egy számítógép képes információt tárolni a főmemóriájában.

1943-1944: A Pennsylvaniai Egyetem két professzora, John Mauchly és J. Presper Eckert megépíti az Elektronikus numerikus integrátort és számológépet (ENIAC). A digitális számítógépek nagyapjának tekintik, és 18 000 vákuumcsővel rendelkezik, ami egy 20 láb × 40 láb méretű helyiséget tölt ki.

1946: Mauchly és Presper elhagyja a Pennsylvaniai Egyetemet, és a Népszámlálási Irodától támogatást kap az UNIVAC, az első kereskedelmi számítógép megépítésére, amely üzleti és kormányzati alkalmazásokra készült.

1947: William Shockley, John Bardeen és Walter Brattain, a Bell Laboratories munkatársai feltalálják a tranzisztort. Felfedezték, hogyan lehet szilárd anyagból, vákuum nélkül elektromos kapcsolót készíteni.

1953: Grace Hopper kidolgozza az első számítógépes nyelvet, amely végül COBOL néven válik ismertté. Thomas Johnson Watson Jr. az IBM vezérigazgatójának, Thomas Johnson Watson Sr. fiának a fia, Thomas Johnson Watson megálmodja az IBM 701 EDPM-et, hogy segítsen az ENSZ-nek a háború alatt Koreát megfigyelni.

1954: A FORTRAN programozási nyelvet, amely a FORmula TRANslation rövidítése, a Michigani Egyetem szerint az IBM-nél John Backus vezetésével egy programozói csapat fejlesztette ki.

1958: Jack Kilby és Robert Noyce bemutatja az integrált áramkört, amely számítógépes chipként ismert. Kilby 2000-ben fizikai Nobel-díjat kapott munkájáért.

TRANSLATE THIS PAGE INTO ANY LANGUAGE

1964: Douglas Engelbart bemutatja a modern számítógép prototípusát egérrel és grafikus felhasználói felülettel (GUI). Ez jelzi a számítógép fejlődését a tudósok és matematikusok speciális gépéből a nagyközönség számára hozzáférhetőbbé vált technológiává.

1969: A Bell Labs fejlesztőinek egy csoportja létrehozza a UNIX-ot, egy olyan operációs rendszert, amely a kompatibilitási problémákat kezeli. A C programozási nyelven írt UNIX több platformon is hordozható volt, és a nagyvállalatok és kormányzati szervek nagyszámítógépes operációs rendszere lett. A rendszer lassúsága miatt az otthoni PC-felhasználók körében soha nem tudott igazán elterjedni.

1970: Az újonnan alakult Intel bemutatja az Intel 1103-at, az első dinamikus hozzáférésű memória (DRAM) chipet.

1971: Alan Shugart vezeti az IBM mérnökök egy csapatát, akik feltalálják a floppylemezt, amely lehetővé teszi az adatok megosztását a számítógépek között.

1973: Robert Metcalfe, a Xerox kutatási munkatársa kifejleszti a több számítógép és más hardverek összekapcsolására szolgáló Ethernetet.

1974-1977: Számos személyi számítógép kerül piacra, köztük a Scelbi & Mark-8 Altair, az IBM 5100, a Radio Shack TRS-80 – amelyet kedvesen csak „Trash 80”-nak neveznek – és a Commodore PET.

1975: A Popular Electronics magazin januári száma bemutatja az Altair 8080-at, amelyet a „világ első, a kereskedelmi modellekkel vetekedő miniszámítógép-készleteként” írnak le. Két „számítógépes kocka”, Paul Allen és Bill Gates felajánlja, hogy az új BASIC nyelv segítségével szoftvert írnak az Altair számára. Április 4-én, az első vállalkozás sikere után a két gyerekkori barát megalapítja saját szoftvercégét, a Microsoftot.

Paul Allen és Bill Gates

1976: Steve Jobs és Steve Wozniak április elsején megalapítják az Apple Computers-t, és piacra dobják az Apple I-et, a Stanford Egyetem szerint az első egy áramköri lapból készült számítógépet.

1977: A Radio Shack a TRS-80-ból mindössze 3000 darabot tudott legyártani, ami őrületesen fogyott. Először fordult elő, hogy nem csak kockák tudtak számítógépet használni. Steve Jobs bemutatja az Apple II-t egy számítógépes vásáron. A gép színes, bővíthető és floppylemezt is támogatja.

1978: A könyvelők nagyon örülnek a VisiCalc, az első számítógépes táblázatkezelő program bevezetésének, bővítve ezzel a kompjúterek felhasználási módját.

1979: A szövegszerkesztés valósággá válik, amikor a MicroPro International kiadja a WordStar programot. „A meghatározó változás a margók és a szótömbök hozzáadása volt. A további változtatások közé tartozott a parancsmódtól való megszabadulás és a nyomtatási funkció hozzáadása. Én voltam a technikai agy – én találtam ki, hogyan kell csinálni, és én csináltam, és dokumentáltam. ” – mondta Rob Barnaby, a program megalkotója 2000-ben egy emailben.

1981: Bemutatkozik az első IBM személyi számítógép, kódnevén „Acorn”, ami a Microsoft MS-DOS operációs rendszerét használja. A Sears & Roebuck és a Computerland értékesíti a gépeket, ami az első alkalom, hogy egy számítógép külső forgalmazókon keresztül is elérhető. Ezzel együtt terjed el a PC – mint személyi számítógép kifejezés.

1981 The Acorn "IBM PC" IBM's other Compatible... | Sutori

1983: Az Apple Lisa az első GUI-val ellátott személyi számítógép. Ez is rendelkezik legördülő menüvel és ikonokkal. A gép nem lett nagy siker, de ebből lesz később a Macintosh. A Gavilan SC az első hordozható számítógép, amely a jól ismert lapozható formájú, és az első, amelyet „laptopként” forgalmaznak.

1985: A Microsoft bejelenti a Windows-t, az Encyclopedia Britannica szerint. Ez volt a vállalat válasza az Apple GUI-jára. A Commodore bemutatja az Amiga 1000-et, amely fejlett audio- és videofunkciókkal rendelkezik.

1985: Március 15-én bejegyzik az első pont-com domainnevet, évekkel azelőtt, hogy a World Wide Web hivatalosan is kezdetét venné az internet történetében. A Symbolics Computer Company, egy kis massachusettsi számítógépgyártó cég bejegyezteti a Symbolics.com címet, majd két évvel később már 100 weboldalt regisztrálnak.

1986: A Compaq piacra dobja a Deskpro 386-ot, ami 32 bites architektúrára épül, így a nagyszámítógépekhez hasonló sebességet biztosít.

1990: Tim Berners-Lee, a genfi nagyenergiájú fizikai laboratórium, a CERN kutatója kifejleszti a HyperText Markup Language (HTML) nyelvet, és ezzel megszületik a World Wide Web.

Tim Berners-Lee

1993: A Pentium mikroprocesszornak köszönhetően különösen fejlődik a grafika, és könnyebbé válik a zene használata a számítógépeken.

1994: A PC-k játékgépekké válnak, sok-sok más mellett a Command & Conquer, az Alone in the Dark, a Theme Park, a Magic Carpet, a Descent, a Little Big Adventure és a Doom játékoknak köszönhetően.

1996: Sergey Brin és Larry Page kifejlesztik a Google keresőmotort.

1997: A Microsoft 150 millió dollárt fektet be az akkoriban nehéz helyzetben lévő Apple-be, és ezzel véget vet az Apple Microsoft elleni bírósági perének, amelyben azt állította, hogy a Microsoft lemásolta operációs rendszerének megjelenését.

1999: A Wi-Fi kifejezés bekerül a számítástechnikai nyelvezetbe, megkezdődik az internethez való vezeték nélküli csatlakozási lehetőség.

2001: Az Apple bemutatja a Mac OS X operációs rendszert, amely többek között védett memóriaarchitektúrát és többfeladatos munkavégzést biztosít. A Microsoft nem hagyja magát, és bemutatja a Windows XP-t, amely jelentősen áttervezett felhasználói felülettel rendelkezik. Később ez válik a legelterjedtebb Windows OP rendszerré.

Koniec wsparcia dla Windows XP. Co zrobić? | Blog Wasserman.eu

2003: Az első 64 bites processzor, az AMD Athlon 64 elérhetővé válik.

2004: A Mozilla Firefox 1.0 kihívja a Microsoft Internet Explorerét, a domináns webböngészőt, ezzel egy időben legels verziójával elindul a Facebook.

2005: Megalakul a YouTube, a Google felvásárolja az Androidot.

2006: Az Apple bemutatja a MacBook Pro-t, az első Intel-alapú, kétmagos laptopot, valamint az Intel-alapú iMac-et is.

2007: Az iPhone számos számítógépes funkciót visz az okostelefonokba.

2009: A Microsoft piacra dobja a Windows 7-et.

2010: Az Apple bemutatja az iPadet, amely megváltoztatja a fogyasztók médiahasználatát, és elindítja a táblagépek forradalmát.

2011: A Google kiadja a Google Chrome OS-el ellátott Chromebookot.

2016: Létrejött az első újraprogramozható kvantumszámítógép.

Neked melyik/melyik volt a kedvenced? Milyen emlékek fűznek a régi gépekhez?

https://leet.hu/termekek/pc/pc-hardver/pc-videokartya/

×