Nézzünk vissza hogyan véste be magát a szívünkbe a Call of Duty franchise.

A Call of Duty a játéktörténelem egyik legnagyobb befolyással bíró franchise-ja. Minden FPS-játék köszönhet valamit ennek a sorozatnak. A kisebb hibáktól eltekintve ezek a játékok évről évre csodálatos élményt nyújtanak. A kampánymód úgy zajlik, mint egy Michael Bay-film, a multi pedig addig pörög, amíg bírjuk szusszal. Jelenleg a Black Ops Cold War, illetve a Warzone a mindennapok része. De persze mindennek van egy kezdete. Hát, így készült a világ első Call of Duty címe.

A Call of Duty története – Az első játék fejlesztése

Hogy mindenre helyesen emlékezzünk, vessünk egy pillantást a Call of Duty történetére, kezdve a franchise első játékával.

1999-ben a Medal of Honor-sorozat új szemléletet adott nekünk a történelmi első személyű lövöldözős játékokban. A sorozat játékai csodálatosak, de a 2003-as Call of Duty valami egészen másnak tűnt. Az Activision kiadó új játéka ahelyett, hogy a háború egyetlen nézőpontjára koncentrált volna, három egyedi nézőpontot adott nekünk. A játékosok a szovjet, a brit és az amerikai hadszíntérről láthatták a dolgokat. A második világháborúra összpontosítva a játék újraírta, milyenek lehetnek a történelmi lövöldözős játékok.

Minden 2002-ben kezdődött egy vadonatúj stúdióval és egy 21 játékszakemberből álló csapattal.

2002-ben az Infinity Ward egy új stúdió lett, amely az abban az évben megjelent Medal of Honor játék sok vezetőjéből alakult. Egy éven belül a csapat 21-ről 27-re nőtt, ami még mindig jóval kisebb volt, mint a mai Infinity Ward csapata. A Quake III Arena motorja, az id Tech 3 lett az alapja az „Ares” nevű házon belüli animációs rendszernek. A játék és az új technológia célja két dologra helyezte a hangsúlyt: a csapatalapú játékra és a második világháborús fegyverek, járművek és hangok valósághű ábrázolására és megjelenítésére. Az Infinity Ward a mesterséges intelligencia útkeresést is használná, hogy a raj tagjai hatékonyan mozoghassanak a csatatéren. Ez ugyanaz a technológia, amely ma már segít az AI-nak abban, hogy eligazodjon az akadályok, blokádok és ellenséges vonalak között.

Új játékmódbeli jellemzők, amelyek meghatároztak egy műfajt

Az FPS játékokat nem a Call of Duty találta fel. Inkább az apróbb részletek tették naggyá. Először is, a felhasználói felület egyszerű és jól szervezett volt. Ami a Call of Duty történetében végig elkisért, az a könnyen követhető célok és térkép. A két fegyverslot egy kézifegyveres slot mellett a játékosok szabályozták, hogy hogyan akarnak nekivágni az egyes küldetéseknek. A későbbi játékokkal ellentétben itt valóban el kellett dönteni, hogy egyetlen lövést akarsz-e leadni, vagy bekapcsolod az automata tüzelést.

@Activision

A lövöldözést megkönnyítette a játékban elsők között használt iron sight. Ha céloztál a fegyvereddel, pontosabb voltál. Manapság már elképzelhetetlen, hogy ez a funkció ne lenne része egy FPS játéknak. Összességében az ilyen apró részletek, mint ez, óriási különbséget jelentettek. A szabványos életerő sávval és a térképen szétszórt medkittel viszonylag könnyű volt életben maradni.

Az első Call of Duty játék eladásai

Az első Call of Duty játék megjelenésének évében a 8. legjobb PC-s játék volt. Az Egyesült Államokban a játékból alig 800 000 példányt adtak el, és az első három évben közel 30 millió dollárt keresett. A 2000-2006 közötti időszakban a játék a 13. legkelendőbb játék PC-re. A játék az Egyesült Királyságban is jól fogyott. A játékból 2013 végéig több mint 4,5 millió példányt adtak el világszerte.

Az örökség

Az első igazi Call of Duty-élményem a Call of Duty 2 volt. Számos olyan játékmódot kölcsönzött, amely az első címben bevezetett játékmenetet megváltoztató funkciókat tartalmazott. Ennek volt köszönhető a Call of Duty Esport virágzása. A mai napig vannak CoD 2 Warok úgy, hogy lassan 16 éves lesz a játék.

 

Röviden, a Call of Duty egy olyan sorozat, amely az innovációról szól. De nem fél visszanyúlni a régi jól ismert fegyverek, játékmódok és karakterek után.

Te melyik Call of Duty-val kezdted a sorozatot? 

Egyébként hasonlóan érdekesek a Call of Duty franchise nagy rekordjai is:

24 érdekes tény a Call of Duty történetéből

https://leet.hu/?s=steelseries&post_type=product

×