44 évvel ezelőtt, napra pontosan ma mutatták be a filmtörténelem egyik legnagyobb hatású űrwestern moziját, a Csillagok Háborúját.

A Star Wars legeslegelső fejezete napra pontosan 44 évvel ezelőtt, 1977. május 25-én került az Egyesült Államokban a mozikba és vált egyszer s mindenkorra a világ egyik, ha nem a legnagyobb hatású filmművészeti és popkultúrális alkotásává.

George Lucas filmjét egyáltalán nem pozícionálták valami magasra a Fox stúdiójában, sőt, leginkább potenciális pénzügyi kockázatnak tekintették, és az első megjelenéskor csak kevesebb mint negyven moziban tűzték műsorra. A fantasyt a westernnel keverő űropera aztán kasszarekordokat döntött, felülmúlva Steven Spielberg akkoriban rekordernek számító cápáját, ezzel új életet lehelve a megfáradt 20th Century Fox testébe.

A film tíz Oscar-jelöléssel dicsekedhetett, melyből hetet meg is nyert – köztük a Star Wars franchise eddigi egyetlen színészi jelölését, amelyet Alec Guinness hódított el Obi-Wan szerepében nyújtott alakításáért. Mindez azért lehet mókás, mert maga a színész túlzottan nem tartotta sokra a produkciót, saját elmondása szerint pedig nem is nagyon szerette eljátszani az öreg jedi mester karakterét.

Az immár korszakalkotó filmjének sikerére még Lucas sem volt nagyon felkészülve, aki a bemutató idején éppen vakációját töltötte, ott tudta meg, hogy látványos sci-fije óriási siker lett. A Csillagok Háborúját az eredeti bemutatóhoz képest Magyarországon csak két évvel később, 1979. augusztus 16-án került vetítésre, akkor is kizárólag feliratosan, magyar szinkronnal a nézők 1984 karácsonyán láthatták a Magyar Televízió sugárzásában – de létezett belőle egy kézről kézre terjedő legendás hang alámondásos verzió is.

Mivel Lucas sem számított arra, hogy a Csillagok háborúja olyan jelenséggé válik, mint amilyenné vált, nem is nagyon gondolkozott folytatásban, nemhogy egy franchise szintű univerzumban. Emiatt 77-ben szimplán csak Csillagok Háborújaként láthattuk, a gyors siker azonban megváltoztatta a dolgok állását, így kapta meg utólag a negyedik rész számozást, melyet 1981-ben már hivatalosan is az V. Birodalom Visszavág követett.

A film természetesen megannyi kiadást, úgy pedig felújítást, illetve két – már kevésbé körülrajongott újabb trilógiát is megélt, de megannyi könyv, képregény, animációs és élőszereplős sorozat, illetve videojáték készült belőle- és alapján. Mindezeknek köszönhetően egyébként a Star Wars brand tudhatja magáénak a marchandiseing Guiness-rekordját is, aminek egy ideje a mindig kísérleterzős Lucas helyett, a leginkább profit alapú biztonsági játékos Disney örülhet.

Boldog születésnapot Star Wars, legalább ennyit kívánunk még!

Neked melyik a kedvenc SW filmed és játékod?

×