Védett kivimadarak az óceániai szigeteken, teatermelés a Távol-Keleten és egymással versengő ókori civilizációk a heti Kickstarter-ajánlóban.

Kiwi Chow Down
Öt nappal a vége előtt közel 113 ezer dolláron áll, ami négy és félszerese a kitűzött 25 ezernek; a támogatók pedig közel 1700-an vannak.

Új-Zéland fokozottan védett madarai, a kivik, velük kell minél több gyümölcsöt elcsenni a másik játékosoktól. Hogy mit csináljunk, kártyákkal irányíthatjuk, lehet mászkálni, kiszorítani az ellenfeleket, épületeket felhúzni (a műanyag épületfigurák a maguk részletességével amúgy eléggé kilógnak az igencsak absztrakt játékképből). Az egész négy forduló, ennyi alatt a lehető legtöbb győzelmi pontot megszerezni, épületekből, célkártyákból és területekből. A játék kategóriája – mondjuk – a vicces családi stratégia.

Chai: Tea for 2
A célul tűzött húszezer dollár helyett hat és félszeresénél, 130 ezer fölött jár a kampány 13 nappal a vége előtt közel 3300 támogató beszállásával.

A játékot kiadó házaspár, Dan és Connie Kazmaier tearajongó és valószínűleg -szakértő is, ez már a harmadik Kickstarter-kampányuk a témában. Ebben a munkáslehelyezős játékban a saját, kínai földjeinken termesztett teából kell főznünk, ami voltaképp az előző két teás játék párosverziója. A hosszát a fordulók számának megválasztásával magunk határozhatjuk meg, van 25, 35 és 45 perces menet, plusz kétféle nehézség. A munkásainkat kockák jelenítik meg, és egyes akciókat csak adott számú/kombinációjú kockákkal lehet megcsinálni, és a nagyobb értékűek kiszoríthatják a kisebbeket, ami így érdekes mechanikának tűnik.

Mosaic – A Story of Civilization
Százezer dollárt is akartak, de már több mint félmilliónál tartanak, 17 nappal a kampány vége előtt, amit több mint 4200-an dobtak össze.

Forbidden Games előrukkolt már érmedobálós fantasyvelgyíkvarázslós-licitálós és gyűjtögetős-mosómedvés játékkal, most pedig egy hosszabb és komplexebb alkotást vittek Kickstarterre. A gyönyörűre tervezett mozaikos tábla a Földközi-tengert és partvidékét mutatja az ókorban, ahol a civilizációk felvirágoztatása lesz a cél a másik öt játékos ellen. A Mosaicot tehát hatan is lehet játszani, ami stratégiai játéknál már önmagában komoly fegyvertény és pozitívum, már ha tényleg sikerül úgy megcsinálni, hogy működjön hatan is.

Folytatás a Tarsasjatekok.com 20. heti Kickstarter-ajánlójában

 

Elemző vélemények és szuggesztív ajánlások a Corporate Boardgame 4. helyezettjéről, a Turczi Dávid társszerzőségével megjelent Kitchen Rushról:

“Fergeteges élményszerűséggel adja vissza egy éttermi konyha sürgés-forgását a játékasztalon”

×