Hiába szivárgott ki még a forráskódja is, 20 év alatt senki sem fedezte fel ezt az eredeti Xbox legendás menürendszerében elrejtett titkot.

A Microsoft idén ünnepli a legelső Xbox konzoljának 20. születésnapját, amelyről ma már jól tudjuk, hogy videojáték történelmi jelentőségű volt. Az esemény azonban egy nem várt bejelentést is hozott, egy akkori fejlesztő ugyanis egy olyan titkot árult el az eredeti X-doboz dashboardjáról, melyet ennyi idő alatt senki sem fedezett még fel.

Az igazsághoz azért az is hozzátartozik, hogy a fejlesztők által elrejtett easter egg előhívása egyáltalán nem egy könnyű mulatság,emiatt pedig nem is nagyon lehet azon csodálkozni, hogy még véletlenül sem bukkant rá senki. Tulajdonképpen pont ez volt az oka a Kotakunak rejtélyesen nyilatkozó fejlesztő előállásának, szerinte ugyanis, ha nem árulná el, akkor valószínűleg örökre rejtve maradt volna.

Mindehhez nem is kell mást tenni, mint egy zenei lemezt behelyezni a retro masinába, majd rámenni annak menüjére. Itt kétszer ki kell választani a másolást, majd az új fájl elnevezésében az utolsó 26 betűnek Y-nak kell lennie, amit egy felkiáltó jellel kell zárni. Ezután meg kell várni a folyamat végét, visszalépni a főképernyőre, majd a beállítások menüpont alatt a System Info-ra, vagyis a Rendszerinformációra navigálni.

Itt pedig a valódi rendszerleírás helyett a 20 évvel ezelőtti Dashboard készítőinek a neve jelenik meg: Victor Blanco, Sakphong Chanbai, Bradford Christian és Jim Helm.

 

A 20 év után csak most felfedezett titok egyébként nem csak azért érdekes, mert ennyi idő alatt a több mint 24 millió eladott példány egyetlen tulajdonosa sem bukkant rá, hanem mert évekkel korábban kiszivárgott az eredeti Xbox forráskódja is, amiben elméletileg ennek is benne kellene lennie. Sőt, ez még csak nem is az utolsó titok, amely leleplezésre vár.

Az Xbox „atyjaként” is sokat emlegetett Seamus Blackley ugyanis négy évvel ezelőtt elárulta, hogy a bekapcsoláskor látható animációkor is előhívható valami, amit eddig ugyancsak nem tett még meg senki. Nos, amíg a „húsvéti tojásvadászok” jól elszórakoznak a felfedezéseik közepette, addig a Microsoft a 20 éves ünneplés közepette az ikonikus menün alapuló dinamikus Series S|X témával lepte meg a játékosokat.

Na és azt tudtad, hogy június 27-ig áron alul szerezhetsz White Shark billentyűzeteket?

https://leet.hu/?s=WSNews&post_type=product

×