Elemző vélemények és szuggesztív ajánlások a Corporate Boardgame negyedik helyezettjéről, a Turczi Dávid társszerzőségével megjelent Kitchen Rushról.

Felmérésünkön az Anachronyval kezdődően igazi nemzetközi társasjáték-szerző sztárnak számító, magyar Turczi Dávid valós idejű étteremmenedzsmentes koopjátéka szerezte meg a negyedik helyet. Mondjuk Turczi sztárságába azért ez a játék is alaposan belejátszott – ez is ugyanakkor, 2017-ben jelent meg nemzetközi kiadásban, mint az időutazós sci-fi-játék (melynek egyébként gyűjtődobozos kiadása a hetedik helyet szerezte meg a Corporate Boardgame-en).

A Kitchen Rush 14 ajánlást kapott a a 67 ajánlótól, vagyis az összes szakember mintegy ötöde tartotta érdemesnek arra, hogy a tavalyi év legjobb max öt játéka közé sorolja. Vagy éppen arra, hogy kedvenceként nevezze meg azok közül, amikhez tevőleges köze volt: ezt a kiadó Compaya képviselője, Hanák Róbert és a játék társfordítója, Dudás Károly tette meg.

A 14 ajánló fele szöveges ajánlást is írt, köztük két reflexshopos, Gál Soma, illetve Ádám Attila. Rajta kívül egy másik nagy kiadó alapítója és vezetője, Aczél Zoltán (Gémklub) is ajánlotta a játékot. Továbbá két Board Game Café-s ajánló is van a listán: Bóka Viktória és Gallai Attila, utóbbi szöveges ajánlása pedig igazán exkluzív.

Ádám Attila (Reflexshop):
„Izgalmas a valós idejű koncepció, illetve Turczi Dávid munkásságát is figyelemmel követem, emelem kalapom a Kitchen Rush sikerei előtt.”

Csíkos Dániel (Pöttös Zebra Játék):
„Ha már nem elég a játékboltban pörögni, akkor még ezerrel rákapcsolunk és irány a konyha! Pörgős, kooperatív, jönnek folyamatosan az új kihívások. Nekem betalált ez a játék. Ha te is 100 fokon égsz, akkor vágj bele, de ez a játék mindenkinek nem fog tetszeni. Ha stresszel az időfaktor, akkor ez nem a te játékod. Egyébként viszont melegen ajánlom.”

Dudás Lajos (A Kocka El van Vetve):
Nem szeretem a valós idejű játékokat, itt viszont a téma és a mechanikák is lenyűgöztek annyira, hogy nagy hatást gyakoroljon rám a játék. A játék sava-borsa a kampány, a küldetések és az események, amik minden egyes játéknak egyedi ízt adnak.”

Gallai Attila (Board Game Café):
„Nem tudtam, mit várjak a Kitchen Rush megjelenése előtt. Úgy hozta az élet, hogy egyenesen a vámraktárból kerültek bemutatónkra az első példányok, és egyből beleszerettünk. Kollégáimmal végigjátszottuk elejétől a végéig, és közben folyamatosan sziszegtünk, kiabáltunk, ujjongtunk: Igen, ez az! Félelmetesen jól adja át a vendéglátás élményét és keserveit. Kiválóan sikeredett modelljáték ragyogó hangulattal, még ha valakinek túl sok is benne a stressz. Mert az is van benne rendesen…”

Gál Soma (Reflexshop):
„Az Overcooked játék nagy kedvencem, így borítékolható volt, hogy ezt is imádni fogom! Valós idejű játék ellenére nem stresszeltem halálra magam játék közben, a kampány stílusú játékok pedig egyébként is a szívem csücskei. Külön öröm, hogy Turczi Dávid is közreműködött benne, így végre eljutott a magyar piacra a valószínűleg legismertebb magyar társasjáték-tervező egyik munkája.”

Gáspár Merse Előd (Qubit/Társasjáték-fejlesztők Klubja):
„Szakmabeliek szerint is fergeteges élményszerűséggel adja vissza egy éttermi konyha sürgés-forgását a játékasztalon. Elegáns asztalképpel dolgozó, valós idejű, rendkívül pörgős játék, amiben a homokórák a munkásaink, azaz az éttermi dolgozók.”

Molnár Péter (Draft):
„Ha szereted, sőt keresed a PC-s játékok pörgős hangulatát és feszültségét, akkor ezt neked találták ki!”

Elegáns asztalkép – fotók: Társasozz Blog

Névjegy:

Szerző: Vangelis Bagiartakis, Turczi Dávid
Grafika: Bartłomiej Kordowski, Natalia Kordowska
Nemzetközi kiadás: Artipia Games, 2017
Magyar kiadás: Compaya, 2020
Tematika: étteremmenedzsment, főzés, vendéglátás
Kategória: kooperatív családi euró
Játékosszám: 1-4; de négyen a legjobb
Időtartam: 30-45 perc
Nehézség: 2,21 (5-ből a Board Game Geeken)
Ajánlott korhatár: 12 év

Szerintük az 5 legjobb tavaly Magyarországon megjelent társasjáték egyike a Kitchen Rush:

Aczél Zoltán (Gémklub), Ádám Attila (Reflexshop), Bóka Viktória (Board Game Café), Csíkos Dániel (Pöttös Zebra Játék), Dudás Lajos (A Kocka El van Vetve), Fülöp Dorka (Gamewiz), Gallai Attila (Board Game Café), Gál Soma (Reflexshop), Gáspár Merse Előd (Qubit/Társasjáték-fejlesztők Klubja), Mandics Zoltán (Mensa Hungariqa), Molnár Péter (Draft), Sellei Petra (Haba/Dioné) + Dudás Károly, a játék társfordítója és Hanák Róbert a kiadó Compayától.

 

További szakértői vélemények a Corporate Boardgame helyezettjeiről:

1. Brass Birmingham: „Mert a sör tényleg mindenhez kell” – a legjobb tavalyi társasjátékhoz is

2. Kartográfusok: „Tetriszelemek rajzolása soha korábban nem volt ilyen élvezetes”

3. Azul – A királyi pavilon: „Az Azul sorozat legjobban eltalált darabja”

Teljes végeredmény:

2020 legjobb társasjátéka a Brass: Birmingham

 

×