Elon Musk után Kína is beverte a szöget a Bitcon koporsójába, aminek az árfolyama ennek hatására elképesztő szabadesésbe kezdett.

Aki aktívan követi a kriptovilág történéseit egészen elképesztő fordulatokra lehetett figyelmes. A 2020 novembere óta kisebb szünetekkel, de folyamatosan növekvő árfolyamot produkáló Bitcoin és társai elképesztő szabadesésbe kezdtek, csak az elmúlt pár napban 700 milliárd dollárral lettek „értéktelenebbek”, ennek pedig még közel sincsen vége.

Te is fiam, Brutus?

Az első döfést Elon Musk ejtette, aki bejelentette, hogy a Bitcoin és az ahhoz hasonló bányászati szisztematikára épülő kriptovalutákba nem óhajt többé pénzt fektetni, sőt, a korábbi kijelentéseivel ellentétben a Tesla sem fogad el bitcoint, mint fizetőeszköz. Az indok az volt, hogy a techmogul – a tőzsdei driftelgetést követően – rájött, hogy a kriptovaluta bányászatnak nem kicsit van környezetszennyező hatása.

A megvilágosodás persze jöhetett volna korábban is, például a megannyi kínai bányászpark kiépítése előtt.

Musk mondatait mindenesetre egészen meredek zuhanás követte, ami mostanság úgy tűnt, hogy alábbhagy, Kína azonban most rendesen alágyújtott, melynek hatására még tovább folytatja az ugyancsak történelmi szabadesést – magával rántva tulajdonképpen a teljes kripto-piacot.

Kínai pénzügyi tisztviselők ugyanis bejelentették, hogy az egész ország területén betiltják a kriptovalutákkal való bárminemű kereskedést és/vagy regisztrációt.

Kedden három, a pénzügyi szektort felügyelő kínai iparági csoport közös nyilatkozatban jelentette be, hogy a bank- és pénzforgalmi intézmények a továbbiakban nem folytathatnak kriptovalutákkal kapcsolatos üzleti tevékenységet, konkrétan betiltva egy sor tevékenységet, köztük a kriptovaluta regisztrációt, kereskedést, elszámolást és kiegyenlítést – írja a Forbes. Mindezt egyébként teljesen érthető módon azzal indokolták, hogy a kriptovalutáknak és a digitális tokeneknek nincs valódi értéke és az árakat is rendkívül könnyű manipulálni.

A bejelentés hatására a bitcoin árfolyama 8%-ot esett, ami a hétre vetítve 21%-os, a korábbi csúcshoz képest pedig 40%-os árfolyamesést jelent. A bitcoin ezzel már kevesebb mint 40.000 dollár alatt van – a cikk írásának pillanatában kb. 37.000$-on áll.

Kép: Portfolio

Mindez a stablecoinokon kívül szinte az összes kriptovalutára negatív hatással volt: az Ethereum 12%-ot, a BNB 25%-ot, de még a Cardano ADA tokenje is 12%-ot zuhant egyetlen nap leforgása alatt.

Az eset egyébként a kínaiak álláspontját támasztja alá, hiszen ez jól példázza, hogy egy-egy bejelentés hogyan és milyen mértékben tudja befolyásolni az árfolyamokat, ezzel kedvezve az olyan spekulánsoknak, mint Elon Musk, Jack Dorsey, a Square, vagy a MicroStrategy, akik nem kevés pénzt fektettek korábban az érintett kriptovalutákba.

2013-ban és 2017-ben már láthattunk egy hasonló szabályozási hullámot (igaz, akkor még nem volt ekkora visszhangja), utóbbi például 80%-os korrekciót hozott magával, majd tulajdonképpen bikapiacot eredményezett. Egyelőre nem tudni, hogy ez is egy hasonló korrekciós időszak lesz-e, avagy a korábbi bikapiac vége, esetleg a világ legnagyobb shortolási kísérlete, az viszont biztos, hogy ebben a pillanatban nem túlzottan jó kriptopénzben tartani a megtakarításainkat.

via – Portfolio, Forbes

https://leet.hu/?s=steelseries&post_type=product

×