A 90-es évek legmeghatározóbb webes böngészője kétségtelenül a Netscape volt, amit ha hiszed, ha nem, de az Internet Explorer győzött le.

Egy ősi mítosz szerint volt vala egy kor, mikor egyetlen böngésző leste a nyája kívánságait. Erre a békés, nihili korra hamar sötét árnyákok vetültek, a messze távolban ugyanis már lesben állt a híresen hírhedt Internet Explorer, hogy igába hajtsa naiv ember internetes böngészését.

Később azonban felbukkantak a hős harcosok, Mozilla és Chrome, akik a zord és megkeseredett elnyomó ellen nem voltak rest felkelni, és maguk mellé állítani a népet. Mindezért azonban súlyos árat kellett fizetniük és fizetnünk, hiszen a győzelmet követően a két harcostárs később egymás ellen fordult, majd egyikükből a rettegett RAM Pusztító vált.

De tudod-e, hogyan jutottunk idáig?

Mozilla already lost the new browser war | Sir Arthur's Den

Az internetezés hajnalán túlzottan nem volt túl sok program, amikkel szörfölhettünk a világhálón, bár erre alkalmas oldal sem nagyon létezett még. A 90-es években leginkább két böngésző volt, ami alapjaiban határozta meg a netezést, a korábban Mosaic-féle Netscape Navigator és a nagyon jól ismert Internet Explorer.

A Netscape viszonylag sokáig állta is a sarat a Microsoft szoftverével szemben, ami valójában a vállalat monopóliumának köszönhette az egészen máig kitartó sikerét, ugyanis az összes Windowsra „előre” volt telepítve, vagyis alapból az operációs rendszer részét képezte. Tisztességes harc? Dehogyis, de a karma nem viccel, így később az Explorert már csak arra használtuk, letöltsük vele azokat a böngésző programokat, melyeket ténylegesen használtunk is. Nagyjából hasonló módon vált elterjedté a Safari is, amely 2003-tól kezdődően állt használatra készen az Apple „kompjúterein” .

Az IE egy idő után viszont ténylegesen legyőzte a Netscape-et, ami végső elkeseredésében nyílt forráskódúvá vált, melynek lángját a Mozilla vette fel és vitte tovább. Ezt követően 2004-ben bemutatták a Firefoxot, ami egészen hamar népszerűvé vált, de olyan sokáig azért nem tartott, hiszen a 2008-ban berúgta az ajtót a Google Chrome, majd lett a világ legtöbbet használt böngészője.

Itt még érdemes megemlíteni a háttérben sunyin meghúzódó, de sokkal többre érdemes Operát is, amely hiába egy remek program, sosem tudott ringbe szállni a nagyokkal. Az Opera eredetileg 1994-ben kezdett alakulni mint kutatási projekt, majd két évvel későbbi megjelenésével tulajdonképpen ő robbantotta ki a nagy Böngésző Háborút.

A háború természetesen a mai nap is zajlik, csak már a telefonokra is kiterjedve – ezen a platformon viszont több okból kifolyólag a Safari a mindenkori nyertes. A Microsoft Internet Explorere már közel sem volt ilyen szerencsés, hiszen a világ egyik, ha nem a legnagyobb tech vállalata egyszerűen nem tudta tartani a lépést a fiatalokkal, így több revíziót és átcímkézést követően 2020-ban helyezték végső nyugalomra Redmondban, helyét pedig az immáron teljesen chromium-alapú új Edge vette át.

  • 1990 – A WorldWideWeb (nem tévesztendő össze a World Wide Web-bel) volt az első böngésző, amelyet Tim Berners-Lee, a W3C igazgatója készített, majd átnevezték Nexusra, hogy megkülönböztessék a tényleges World Wide Webtől. A maiakkal ellentétben ez volt az egyetlen böngésző és az egyetlen módja a web elérésének.
  • 1992 – A Lynx egy szöveges alapú böngésző volt, amely nem tudott grafikus tartalmakat megjeleníteni.
  • 1993 – A Mosaic volt az első olyan böngésző, amely lehetővé tette a szövegbe ágyazott képek megjelenítését, így ez lett „a világ első legnépszerűbb böngészője”.
  • 1994 – A Mosaic továbbfejlődik: megjelenik a Netscape Navigator.
  • 1995 – Az Internet Explorer a Microsoft első webböngészőjeként debütált.
  • 1996 – Az Opera 1994-ben kutatási projektként indult, amely végül két évvel később került nyilvánosságra. Vitathatatlanul ekkor kezdődött a böngészőháború is, főként az IE3 és a Navigator 3 között.
  • 2003 – Az Apple Safari böngészője kifejezetten Macintosh számítógépekre jelent meg a Navigator helyett.
  • 2004 – A Mozilla elindította a Firefoxot, a Netscape Navigator forráskódját használva.
  • 2007 – A Mobile Safari az Apple mobil webböngészőjeként jelent meg, és továbbra is uralja az iOS piacát.
  • 2008 – Megjelent a Google Chrome, amely hamarosan átvette az uralmat a böngészők piacán.
  • 2011 – Megjelent az Opera Mini, hogy a gyorsan növekvő mobil böngészőpiacra koncentráljon.
  • 2015 – Megszületett a Microsoft Edge, hogy felvegye a harcot a Google ellen.
  • 2020-21 – A Microsoft bejelenti az Explorer és a régi Edge végét, helyüket az új chromium böngésző veszi át

A Böngésző Háború percről percre, évről évre, de ne menj sehová, ugyanis szavaznod is kell!

 

Te milyen böngészőt használsz?

Opera
Firefox
Chrome
Edge
Safari
Valami mást!

Create your own Polls

×