Vladimir Suchý cseh társasjáték-sztárszerző nagyívű játékának magyar megjelenésére három éve várunk.

Még tavaly novemberben írtuk meg nagy örömmel (egyben értetlenkedtünk kicsit, hogy miért kell lefordítani a címét Víz alatti városokra), hogy végre, három évvel a nemzetközi megjelenése után megkapjuk magyarul az Underwater Cities-t (UW). Aminek nemcsak azért lehet örülni, mert így egyszerűbben, és valamivel olcsóbban hozzájuthatnak a magyar játékosok, hanem azért is, mert az UW – egy „átlagos” eurójátékhoz képest kifejezetten – nyelvfüggő.

Aztán éppen egy hónappal ezelőtt foglaltuk össze a vezető magyar társasjáték-kiadó, a Gémklub szerintünk legfontosabb idei megjelenéseit a várható megjelenési időponttal, vagyis inkább időszakkal. Akkor, április 18-án azt írtuk a cikk címében, hogy egy hónapon belül jön az Underwater, és most, május 18-án, pontosan egy hónap múlva be is jelentették be, hogy megérkezett a cseh sztárszerző remekműve.

Az alapsztori szerint az emberiségnek a túlnépesedés miatt víz alatti civilizációt kell kialakítania, amit a játékosok kártyák lehelyezésével, épületek és alagutak lerakásával kell megoldaniuk. Mindehhez persze patent nyersanyagmenedzsment szükséges, a győzelmi utak pedig változatosak, tehát az újrajátszhatósága is több mint rendben van.

Elég összetett (3,6 a Board Game Geeken), és hosszú is tud lenni (másfél-két és fél óra, a kiadó szerint, de jó lesz az legalább két órának, vagy inkább háromnak) és van szólómód is. Maximum négyen játszhatják, de szintén a BGG azt írja róla, hogy ketten a legjobb. Nemzetközi megjelenése évében kapott Golden Geek-jelölést, az Év játékára és a Legjobb stratégiai játékra is.

Egyébként a Gémklub legkésőbb júniusra ígérte Suchý legújabb, tavaly év végén megjelent Praga Caput Regni játékát is magyar kiadását (bár ez szinte egyáltalán nem nyelvfüggő), amit annak idején szintén beharangoztunk, és ami egész sok szavazattal megnyerte a Vagabund kiadó elsőre megrendezett Az év nemzetközi gémerjátéka közönségszavazását.

 

Vajon hogy szerepel majd a 2021-es magyar megjelenések szakmai megítélését felmérő Corporate Boardgame-en az Underwater Cities?

2020 legjobb társasjátéka a Brass: Birmingham

×