Mivel néhányan úgy akarják elrettenteni a GPU scalpereket, hogy alaplapok mellé csomagolják őket, a nyáron telve lehet a piac új, de használt árú lapkákkal.

Mivel az AMD vagy az Nvidia legújabb és legjobb grafikus kártyáinak elérhetősége mostanság nehézségekbe ütközik, egyes kiskereskedők a legújabb GPU-kat az alaplapok mellé csomagolva árulják, hogy ezzel próbálják elrettenteni a „scalpereket”. Nos, ez nem teljesen sikerült, de legalább az alaplapok árán sikerült vele faragni.

A csomagok amúgy egészen jók, legalábbis ha az ember új PC építését tervezi, azoknál viszont rengeteg fölösleges lapka marad, akik csak tuningolni neveznek be egy ilyenre. Többen emiatt úgy gondolják, hogy ez jócskán felpezsdíti majd a használtpiacot, ahol hamarosan jóval olcsóbban fogunk találni alaplapokat – írja a PCGamesN.

A Digitimes jelentése szerint mindez a kereslet csökkenéséhez vezethet majd, egészen pontosan 15%-os eladási visszaeséssel számolnak a nyárra, mivel egyre többen fogják a másodkézből továbbadottakat választani. Tehát, miközben a legjobb játékhoz való SSD, a GPU-k és a RAM-ok ára tovább emelkedik, az alaplapok lehetnek az egyetlen alkatrészek, amelyek olcsók maradhatnak.

Bár ez a hír egyelőre nem sokat nyomott az alaplapok árain, a kereslet egyre fokozódó hiánya miatt ez hamarosan megváltozhat. Abban persze senki ne nagyon reménykedjen, hogy a Z590-es sorozatra, vagy a jövőbeli LGA 1700-as alaplapokra hatással lesz ez az árcsökkenés.

Átlagfelhasználói oldalról ez jó hír, hiszen ha hihetünk a jóslatoknak, akkor a nyáron a megszokottnál is olcsóbban juthatunk szinte vadi új alaplapokhoz (eBay-ről főleg) – globális kereskedői oldalról viszont egy rossz hír, hiszen a kezdeti hullámot egy nagyobb kereslet visszaesés követi majd, mind a csomagokat, mind pedig a különálló alaplapokat tekintve.

https://leet.hu/termekek/pc/pc-hardver/pc-videokartya/

×