EA Sports FC

A 15 éve meggyilkolt Kiyan Prince visszatér a FIFA 21-ben – Itt a teljes történet

Kiyan Prince 15 évvel tragikus körülmények között hunyt el, 2006. május 18-án életveszélyesen leszúrták, egyetlen halálos késsel kapott sebet, miközben közbenjárt egy másik fiú megfélemlítésének megakadályozása érdekében. Prince-t a jelenleg második vonalban ténykedő, patinás angol csapat, a Queens Park Rangers tudhatta kötelékében, akit nagy tehetségnek tartott az akkori szakma, illetve közvélemény. Halálának 15. évfordulójára emlékszik meg a focitársadalom a mai napon. Mezszáma az ifiknél a 30-as volt, pont annyi idős lenne ma a tehetségben dúskáló srác.

Jelképes okokból a QPR gárdája leigazolta Prince játékjogát, erre figyelt fel az EA Sports.

Mi is történt?

A rendőrség szerint Kiyan Prince nem sokkal megkéselése előtt vitába keveredett egy másik fiúval, próbált megvédeni egy másik srácot. Prince-t 15 óra 35 perckor találta meg a helyi rendőrség, majd helikopterrel a londoni Royal Kórházba szállították. Két órával később halottnak nyilvánították.

Az akkori londoni polgármester, Ken Livingstone a gyilkossággal kapcsolatban elmondta: arra törekszik, hogy ösztönözze a belügyminisztert, hogy szabjanak ki maximális börtönbüntetést azoknak, akik késsel bűncselekményt követnek el. Ezen túlmenően megfogalmaztak az erőszakos bűncselekményekről szóló törvényjavaslatot, amely 16-ról 18-ra emelte a minimális életkort, amikor valaki kést vásárolhat. A törvényjavaslatot 2006-ban fogadták el.

Egy 16 éves szomáliai fiatalt 2006. május 20-án Prince meggyilkolásával vádoltak és őrizetbe is vették. Hannad Hasan elítélését Kiyan Prince meggyilkolásáért 2007. július 2-án jelentették be. Hasan azt állította, hogy „mint egy játékot” hordta magánál a nagy zsebkést. Később kiderült, hogy néhány nappal Prince leszúrása előtt Hasan a késsel veszekedés közben megfenyegetett a buszon egy iskolás lányt.

A Kiyan Prince Alapítvány

A személyes tragédia után Prince édesapja, az egykori ökölvívó (és az ex-nemzetközi IBF és WBO bajnok), Mark Prince 2007 elején megalapította a Kiyan Prince Alapítványt (KPF). Ez egy nonprofit szervezet, amely elkötelezett a késes bűnözés és az ifjúsági erőszak egyéb formái elleni küzdelemben.

2019. június 7-én bejelentették, hogy a Loftus Road stadiont „Kiyan Prince Foundation Stadium”-ra nevezik át.

FIFA 21 – Új külső

Prince játékbéli alteregója 15 évvel jár a halálának pillanata után, tehát a mai állapotokat próbálták rekonstruálni, ami elég komolyra sikeredett. Karaktermodellje a Framestore, Bradfordi egyetem, valamint szülői segítség csodás kollaborációjának gyümölcse. Az említett karakter oroszlán szerepet játszik a JD Sports kampányában, tehát az Egyesült Királyságban élők számolhatnak azzal, hogy giga méretben pislant rájuk Prince. 

Egy Returnsnek adott interjúban édesapja, DR. Mark Prince azt mesélte, mennyire összezuhant, mikor elsőre szemrevételezte a karaktermodellt, mely eltávozott fiát kívánja újra megmutatni. A gyilkosság óta eltelt hosszú időszakot az idősebb Prince nem várta ölbe tett kezekkel, a Kiyan Prince alapítványon keresztül szólal fel a késsel garázdálkodók ellenében.

Így szólt az édesapa nyilatkozata:

„Ezen a kampányok keresztül remélem mindenki bepillantást nyer Kiyan kivételes és hihetetlen tehetségébe. Tisztelnünk kell potenciálját, és más fiatalt is ebbe az irányba kell sarkalnunk” – fejezte be mondandóját DR. Prince.

A QPR labdarúgó csapatának sportigazgatója, Les Ferdinand szerint a FIFÁS megjelenés elrettentheti a Prince korabeli srácokat a késhasználatától, tehát nevelő célzatú a kampány.

Reméljük, egyre kevesebb ilyen történettel találkozunk a jövőben, jobb volna egyel sem. Vigyázzatok magatokra, és sportoljatok, amennyit csak lehet!

LEETeszteltük

Korábbi cikkek

Szex, idegen paraziták és Semmelweis doktor – Bődületes áprilisi film és sorozatkínálat a Netflixen

Bódi Dániel 2024.04.01. - Nem mintha eddig lehetett volna okunk a panaszra, de úgy tűnik…

3 óra telt el azóta...

CoD-osok figyelem: Egy játékos megalkotta az ultimate FPS kontrollert

2024.04.01. - Nagyon régóta megy a vita az FPS játékok körül, hogy kontrollerrel vagy billentyűzettel…

7 óra telt el azóta...

Figyelem: Jönnek a REKLÁMOK a Discordra, már napokon belül

2024.04.01. - Hogy egy kicsit kontextusba helyezzük a dolgokat, a Discord 2015-ös indulása óta azt…

7 óra telt el azóta...

Boldog szülinapot, Gmail! Sokan poénnak hitték, ma a legnagyobb óriás

Gábor János 2024.04.01. - Poénnak gondolták a felhasználók azt, hogy a Google e-mail szolgáltatást indít,…

8 óra telt el azóta...

Apple: ennyivel rosszabb a régi iPhone-od, mint az új

Gábor János 2024.04.01. - Azzal a könnyed felütéssel népszerűsíti új, összehasonlító aloldalát az Apple, hogy…

9 óra telt el azóta...

Igazán ütős Field Uprade-et hoz el Rebirth a Warzone új szezonjában

2024.04.01. - A Warzone és Modern Warfare III soron következő szezonjától már csak néhány nap…

10 óra telt el azóta...