Az új Androidos telefonokon terjedő vírus már több országban komoly problémát okozott, ami először a felhasználók banki adatait lopja el.

Egy viszonylag újonnan felfedezett Androidos trójai vírus terjed Európában – számolt be róla a Cleafy és a ZDNet. Az új adatlopó kártevőt „Teabot” néven azonosították még januárban, akkor még kizárólag banki adatokat loptak vele a hackerek, először spanyol, német, olasz, belga és holland bankokat és felhasználókat károsítva meg.

Mostanra viszont továbbfejlesztették a vírust, amely már képes élő videóban információt juttatni a bűnözőknek.

A szakértők szerint jelenleg ugyan „csak” a fentebb említett országokban terjed, elég nagy az esélye, hogy máshol is felbukkan majd. Ezt pedig egyáltalán nem érdemes félvállról venni, ugyanis a jelentések szerint egészen trükkösen próbál települni a készülékekre, amely először „Android Service”-ként, tehát hivatalos komponensként ajánlkozik.

Mindez annyiban megfelel a valódinak, hogy a háttérben úgy futtathat műveleteket, hogy abból a felhasználó semmit ne vegyen észre. A Teabot az többször változtatott nevet is (TeaTV, VLC MediaPlayer, Mobdro, DHL, UPS, bpost), ami ha befejezte a települést bizonyos engedélyeket kér a felhasználótól, ami után teljesen elrejtődik a telefonokon, még az ikonja is eltűnik.

A vírust egyelőre még nem bukkant fel az alkalmazásboltokban (vagy nem vették még észre), így különböző PDF és Word dokumentumok útján terjed. Fontos, hogy semmilyen kétes forrásból érkező adatot ne töltsünk le, de ha mégis érkezik ilyen adat a készülékünkre és utána gyanús engedélykéréseket tapasztaltunk, azokat ne fogadjuk el, és amit lehet töröljük a fájlokat is.

https://leet.hu/termekek/pc/pc-hardver/pc-videokartya/

×