Uwe Rosenberg 2015-ös játékát csak tavaly hozta magyarul a Delta Vision, és persze egyből el is kapkodták.

A 2013-as kiadású Viticulture valóságos állócsillaga a munkáslehelyezésnek. Mára kultikussá vált, amiben ritka témájának-kategóriájának – borászati euró – is van szerepe. Aztán ’15-ben jött ki a Esszenciális kiadás, melyben maga a híres Uwe Rosenberg is közreműködött. A Delta Vision öt évvel a nemzetközi kiadás után hozta Magyarországra, aminek nagyon sokan örültek, tekintve, hogy a játék nyelvfüggő; és persze hamar el is fogyott, most sem kapható.

Szőlősgazdák vagyunk, akiknek az a dolga, hogy az ő borászatuk legyen a legjobban működő, amihez az kell, hogy összegyűjtsünk 20 győzelmi pontot. A saját szőlőt a játékostáblák jelenítik meg, itt vannak a dűlők, idetelepítjük a szőlőnket, ide kell felhúzni az épületeinket, itt vannak a pincék, ahova a bort kell tenni, és persze ide jön a leszüretelt szőlő is.

A játékosok a kezdővagyonukat öröklik a szüleiktől, ők, vagy hát inkább ezek a papa- és a mamakártyák az elején. Mindenkinek vannak munkásai, köztük egy főmunkással, akik a játéktábla helyszínein hajtanak végre akciókat.

A körök évek a tavasszal kezdődnek, azzal, hogy a játékosok döntenek, mikor akarnak megébredni, amitől függ, hogy hányadikként kezdik a kört. A táblának nyári és téli fele is van, értelemszerűen különböző akciókkal. Nyáron ültetés, építkezés, látogatók szervezése, idénymunkások szervezése, télen szüretelés (bár valóságban max a jégborhoz szüretelnek télen), borkészítés, munkások számának növelése, megrendelt borok leszállítása, téli idénymunkások kijátszása az opció.

Folytatás a Tarsasjatekok.com-on

Borítókép: Társasozz Blog

 

Az 5-6. helyen végzett a Viticulture – Esszenciális kiadás a Corporate Boardgame-en:

2020 legjobb társasjátéka a Brass: Birmingham

×