Árcsökkenés szele lengi be a piacot.

Aki az utóbbi időben nem egy kő alatt élt, az valószínűleg tapasztalta a videókártyák drasztikus áremelkedését. Nos, a kriptovaluták (főként az Ethereum) kilövésével a videókártyák csaknem teljesen eltűntek a piacról.

Az Ethereum egy éve még 200 dollárt kóstált, egy hete pedig 4382 dollárt kértek egyetlen coinért / Kép: Coindesk

Persze tudjuk, hogy a kártyák java részét a kínai bányákban kell keresni, az Ethereum árakat elnézve pedig egy jó ideig nem fog változni a helyzet.

Épp ezért döntött úgy az Nvidia, hogy véget vet az őrületnek.

Szétválasztották a piacot. Az új RTX-ek már LHR jelzéssel, azaz csökkentett hash rate-tel rendelkeznek, aminek a bányászok nem igazán örülnek, hiszen a gyártó jelentősen csökkentette a bányászteljesítményt.

Az első csökkentett bányászteljesítménnyel rendelkező kártyák pedig már napvilágot is láttak, legalábbis Kínában, ahol le is mérték az új LHR kártyák teljesítményét.

  • RTX 3080 LHR: 43 MH/s
  • RTX 3070 LHR: 25 MH/s
  • RTX 3060Ti LHR: 25 MH/s
  • RTX 3060 LHR: 20 MH/s

A tesztből kiderült, hogy az új variánsokkal lehet nyugodt szívvel Ethereumot bányászni, de a teljesítményük jelentősen csökkent. Pont annyira, hogy a gamereknek még megérheti pihenőidőben bányászni hagyni a gépet, de nem ebből fog összejönni az új Ferrari. Jó hír, hogy a jelek szerint ezúttal hardveres limitációról van szó, nem úgy, mint az RTX 3060-asok esetén, amit hamar ki is játszott a bányász közösség. Remélhetőleg ezúttal már nem lehet kijátszani a rendszert, így a gamerek nagyobb eséllyel jutnak majd kártyához, már amennyiben helyreáll végre az ellátási lánc.

https://leet.hu/?s=marvel&post_type=product

×