A kipróbáláshoz még telepítenünk sem kell.

Kétségtelen, hogy a hazai számítógépek jelentős része Windows operációs rendszert futtat, akár asztali, akár hordozható konstrukcióról beszélünk. Ám ez nem jelenti azt, hogy ne tekinthetnénk ki egy kicsit más opciók felé is, főleg ha ingyenes alternatívákról beszélünk.

Ideje kipróbálni a linuxot és még telepítenünk sem kell!

A linux

Linux operációs rendszer, a szabad szoftverek és a nyílt forráskódú programok egyik legismertebb példája. A „Linux” kifejezést használják Linux-disztribúciókra (terjesztések) is, ám ilyenkor általában a disztribúció nevét is hozzáteszik. Egy-egy disztribúció olyan összeállítás, amely az alaprendszeren túl bizonyos szempontok alapján összeválogatott és testre szabott programokat tartalmaz.

Bőség zavara – Melyiket válasszuk?

Ahogy fentebb is olvasható a hivatalos definícióban, rengeteg disztribúció közül válogathatunk. Találkozhatunk nagyon felhasználóbarát felületekkel is, illetve belefuthatunk olyan disztrókba is, melyek megfelelő szakértelmet igényelnek a használathoz.

Érdemes felkeresnünk a DistroWatch.com weboldalát, hiszen itt egy gyakran frissülő listát találhatunk a legnépszerűbb disztribúciókkal. Kezdőként érdemes lehet Ubuntu alapú disztrókkal próbálkoznunk, hiszen meglehetősen felhasználóbarátok ezek és a közösségi támogatásuk is kiváló. A fenti listából többet is volt szerencsém kipróbálni, így nyugodt szívvel tudom ajánlani őket:

Mint

Linux Mint egy asztali számítógépekre szánt Linux-disztribúció. Egyik ágán – mely egyszerűbben kezelhető és kevesebb szakértelmet igényel, – Ubuntu alapú, és azzal kompatibilis is, továbbá vele azonos csomagtárolókat használ. Míg legbelül Ubuntu alapú, addig az asztal, és a felhasználói felület területén különbözik tőle, mivel a felhasználói élményt célzott tökéletesíteni.

elementary OS

Az Elementary OS egy Ubuntu alapú Linux disztribúció. Első verziója 2011. április 1-jén jelent meg, ez volt az Elementary OS 0.1 Jupiter. A rendszer csak 64 bites architektúrával rendelkezik. A saját fejlesztésű Pantheon felületet használja, ami a Gnome-ra épült. Régebbi, (de 64 bites) PC-ken is fürgén fut.

Ubuntu

Az Ubuntu egy Debian alapú Linux-disztribúció 6 hónapos kiadási ciklusokkal, a legfrissebb szoftverekkel, hibajavításokkal és integrációs munkákkal, amelyek visszakerülnek a Debianba. Az Ubuntu szó afrikai eredetű, jelentése „emberiesség másokkal szemben”; „azért vagyok, mert mi vagyunk”.

Lubuntu – Gyengébb gépekhez

A Lubuntu egy kis rendszerigényű, gyors Linux operációs rendszer. A Lubuntu alapja az Ubuntu, de az Ubuntu alapértelmezett Unity felülete helyett kisebb erőforrás-igényű felhasználói felületet kapott: 18.04-es verzióig az LXDE-t, majd 18.10-es és az azt követő verziók az LXQt-t használják.

A telepítés és futtatás

A telepítéshez/futtatáshoz a UNetbootin nevű programot fogjuk használni, mely még le is tölti nekünk az általunk kiválasztott disztribúciót, ezért nem is linkeltünk a fenti disztrókhoz külön .ISO fájlokat. A fenti szekcióban kiválasztjuk a kinézett Linuxot. Ubuntunál a „Space used to…” résznél megadhatunk egy particióméretet, melyre olyan fájlokat helyezhetünk, amik újraindítás után sem vesznek el. Ezután a megfelelő USB meghajtót kiválasztva és az OK gombot lenyomva máris indul a másolás.

Bootolás utáni menü

Az USB meghajtó bootolásánál a „Try *linux disztró neve* without installing” opciót kell kiválasztanunk, és ekkor bármiféle telepítés nélkül megismerkedhetünk a linux világával, hiszen pöccre indul is a „kész” operációs rendszer. Manapság már a legtöbb disztró magyar nyelven köszönt vissza ránk, így az ismerkedés meglehetősen könnyű lesz. Ha nagyon megtetszene a rendszer, akkor pedig az asztalon találunk lehetőséget a teljes telepítésre is.

Jó kísérletezést kívánunk!

https://leet.hu/termekek/pc/pc-hardver/pc-videokartya/

×