Az Intel kutatói olyan valós idejű render programot alkottak, ami a játékok grafikáját menet közben javítja fel közel teljesen valósághűvé.

Bár már jó ideje képesek vagyunk előre renderelt, valóban fotorealisztikus képeket létrehozni, egy valós időben – teszem azt konzolról futtathatót – még mindig nagy kihívást jelent. Bár a valós idejű sugárkövetés, a Ray Tracing újabb lépést jelent ezen az úton, még mindig akad bőven különbség egy játék grafikája és a valóság között.

Az Intel Intelligent Systems Lab kutatói azonban olyan kutatást tettek közzé, amely a GTA V meglévő motorjára egy mélytanuló rendszert rétegezve mutatja be a valóban fotorealisztikus, valós idejű grafika létrehozásának legmodernebb megoldását – amitől bizony nagyon messze esik az állunk.

A módszer alapvetően hasonló az NVIDIA Deep Learning Super Sampling-hez (DLSS), azonban míg a DLSS-t úgy tervezték, hogy ugyanannak a képnek egy élesebb változatát generálja, addig az Intelligent Systems Lab-é egy valós képeket tartalmazó adathalmazból (Cityscapes) mossa össze a játékban látható képet. Ez a módszer egy teljesen új képkockát hoz létre azáltal, hogy az adathalmazból olyan jellemzőket von ki, amelyek a legjobban megfelelnek a GTA V játékmotor által eredetileg generált képkockán megjelenítetteknek.

Ettől pedig a már 8 éves játék a valóságtól szinte teljesen megkülönböztethetetlenné vált.

 

Ez a technológia persze rendkívül izgalmas, és bizonyára a videojátékok grafikájának majd valamikori lépcsőfoka is lehet, jelenleg viszont lehetetlen tényleges programokban valós időben alkalmazni. A kutatást vezető szakemberek (Stephan R. Richter, Hassan Abu AlHaija és Vladlen Koltun) például elárulták, hogy az Nvidia RTX 3090 GPU-val mindössze 2 teljes FPS-el fut így az eredetileg 2013-ban megjelent GTA V.

Abban viszont a kutatók is egyetértenek, hogy könnyen ez lehet majd a videojátékok grafikájának következő lépcsőfoka. Ha pedig engem kérdeztek, a hihetetlenül gyorsuló technológiai fejlődést elnézve, már nem is vagyunk olyan nagyon messze ettől – még akkor sem, ha most még az amúgy elérhetetlen csúcskártyák sem birkóznak meg vele.

https://leet.hu/termekek/pc/pc-hardver/pc-videokartya/

×