Családi és gamer, szélesebb tömegek játékszeretettel való megfertőzésére is rendkívül alkalmas, és még az újrajátszhatósága is kiváló a harmadik legjobb tavaly itthon megjelent társasjátéknak, az Azul – A király pavilonnak a szakemberek szerint.

Az Azul sorozat harmadik magyar kiadásban is megjelent része azonos számú ajánlást kapott, mint a második Kartográfusok Corporate Boardgame felmérésünkön. Ám mivel az ezt a játékot ajánló 17 szakember (ami a 67 ajánló egynegyedét jelenti) közül három is közvetlenül érdekelt volt a játék sikerében, a Kartográfusok 17 ajánlását értékesebbnek ítéltük, így az Azul – A király pavilonnak a harmadik helyet ítéltük.

Az érdekeltek közül az egyik, a játék fordítója, Molnár László is írt szöveges ajánlást (a másik kettő ajánló egyébként a kiadó Gémklub képviselői, Éllő Nicolette [most már csak volt] marketing- és kommunikációs vezető, illetve Tuska Miklós, a fejlesztési részleg vezetője).

Belevári Eszter (JEM):
„Szerintem az Azul sorozat legjobban eltalált darabja.”

Csíkos Dániel (Pöttös Zebra Játék):
„Nagy kedvenc volt már az ‘eredeti’ Azul is, de talán még annál is nagyobb kedvenc lett A királyi pavilon. Mindenképpen kipróbálásra javaslom, ha már korábban tetszett az Azul sorozat valamely darabja. Újoncoknak is jó szívvel ajánlom, hiszen könnyen tanulható, gyors játék.”

Gallai Attila (Board Game Café):
„Remek játék. Kávézónkban főleg a szélesebb tömegek játékszeretettel való megfertőzésére koncentrálunk, és ez a játék rendkívül alkalmas rá. Színes, érdekes, kellően összetett, mégsem túlbonyolított. Valóban átélhetjük, hogy királyi hidegburkolóként csempézzük a zenepavilonokat. Ha nem is elsőre, de másodikra feltétlenül sokak kezébe adjuk.”

Gáspár Merse Előd (Qubit/Társasjáték-fejlesztők Klubja):
Az év játéka díjas Azul különleges manufaktúrakorongos mechanikáját meghagyva, de minden mást továbbfejlesztve, sokkal szabadabb kombinálgatási lehetőségeket hozott be játékba, és különleges, rombusz alakú csempéivel igazán egyedi és szép asztalképet mutat.”

Holka Anita (Board Gamer Lab):
„A játék külső megjelenése és a belső tartalma is magával ragadó, igazi élmény vele játszani. A játékmenet könnyedsége pedig hozzájárul a kellemes időtöltéshez, kikapcsolódáshoz. Mivel az Azul újrajátszhatósága nagyon jó, így sűrűn az asztalra kerül.”

Lenhardt Balázs (Kékjáték):
„Az egész Azul játékcsalád kiválóan alkalmas új versenyzők elcsábítására a társasjátékok izgalmas világába. Gyorsan tanulható és átlátható játék, mégis izgalmas tud lenni a gamerek számára is a lehetőségek nagysága miatt. A királyi pavilon szerintem a legjobban sikerült darabja a sorozatnak.”

Molnár László a játék fordítója (+Magyar Társasjátékdíj):
„Az Azul kicsit több kombinálásra, valamivel talán kevesebb egymással való kiszúrásra lehetőséget adó folytatása, amely elsőre csalódást okozott, pár játszma után azonban kedvenccé nőtte ki magát.”

Nemes Balázs (Kicktester):
„Az Azul széria első két része nem tudott megfogni, de a harmadik rész csavar annyit az alapmechanikán, hogy kiemelkedőnek érezzem. Karácsonykor kettőt is vásároltam, ajándékba belőle.”

Sárközy András (Gamerelation/Társasjátékos Olympia)
„Az Azul sorozat 3. része nem kevesebbet ért el, mint hogy felnőtt a nagy elődhöz, sőt sokak szerint túl is lépett az 1. részen. A játékmenetben van annyi újítás, hogy saját jogon is kiváló társast kapjunk, de a sorozat védjegyei is visszaköszönnek. Családi és gamer, Azul és új is egyszerre.”

Gáspár Merse Előd: „Igazán egyedi és szép asztalképet mutat.” – fotó: D3 Meeples

Névjegy:

Szerző: Michael Kiesling
Grafika: Chris Quilliams
Nemzetközi kiadás: Next Move Games, 2019
Magyar kiadás: Gémklub, 2020
Tematika: I. Manuel középkori portugál király nyári rezidenciája emlékhelyének díszüvegcsempézése
Kategória: absztrakt stratégia
Játékosszám: 2-4
Időtartam: 30-45 perc
Nehézség: 2,03 (5-ből a Board Game Geeken)
Ajánlott korhatár: 8 év

Szerintük az 5 legjobb tavaly Magyarországon megjelent társasjáték egyike az Azul – A királyi pavilon:

Barkóczi Edit (Piatnik), Belevári Eszter (JEM), Bóka Viktória (Board Game Café), Csíkos Dániel (Pöttös Zebra Játék), Gallai Attila (Board Game Café), Gáspár Merse Előd (Qubit/Társasjáték-fejlesztők Klubja), Hegedűs Robin (Mindclash Games), Holka Anita (Board Gamer Lap), Lenhardt Balázs (Kékjáték), Maár Gergely (Ludens), Melisek Márk (Társasozz!), Nemes Balázs (Kicktester), Sárközy András (Gamerelation/Társasjátékos Olympia), Windecker Imre (Játsz/Ma) + Éllö Nicolette és Tuska Miklós a kiadó Gémklubtól, illetve Molnár László, a játék fordítója (+Magyar Társasjátékdíj).

(Borítókép: Társasozz Blog)

Corporate Boardgame teljes végeredménye:

2020 legjobb társasjátéka a Brass: Birmingham

×