Szokatlanul magas sugárzást mértek a csernobili atomerőmű romjaiban, ami arra utal, hogy megkezdődött a maghasadás, ami akár robbanással végződhet.

35 évvel a felfoghatatlan mértékű csernobili atomkatasztrófa után arról számoltak be ukrán tudósok, hogy a duplaszarkofág alá temetett erőmű egyik elzárt csarnokában eddig ismeretlen okokból beindult a maghasadás – írta előbb a Science, majd a Napi.hu.

Az 1986-os baleset során a fűtőanyagok a többi anyaggal együtt kóriumlávává olvadt össze, ami befolyt és bemarta magát az alagsori helységekbe. Ez később lehűlt, majd megkeményedett, azonban ez tartalmazza az üzemanyag 95%-át, ami közel 170 tonnányi sugárzó uránt jelent.

A tudósok először vízre gyanakodhattak, hiszen hasonló fordult elő 1990-ben, amikor egy felhőszakadás miatt esővíz jutott a szarkofágba, ami aztán befolyt a szóban forgó 305/2-es helyiségbe. Ez szintén a sugárzás erősödéséhez és különösen veszélyes maghasadásos folyamatokhoz vezetett, akkor viszont meg tudták akadályozni a robbanást.

Most azonban teljesen más a helyzet, ugyanis az érzékelők úgy jelezték a neutronszám növekedését, hogy nem jutott víz a területre, amit még csak meg sem tudnak vizsgálni, mert egy teljesen elzárt részen történik mindez.

„Olyan, mint a parázs egy grillsütőben” – mondta erről Neil Hyatt, a Sheffieldi Egyetem nukleáris anyagokkal foglalkozó vegyésze.

A tudós ezzel ara utalt, hogy ahogyan a parázs, úgy a megkeményedett, de maghasadásos folyamatokat mutató fűtőanyag is újra „lángra” lobbanhat, ez utóbbi esetében robbanhat. Az ukrán tudósok jelenleg azt vizsgálják, hogy a folyamat magától csillapodik, vagy szükséges lesz-e rendkívüli beavatkozásra.

A vészhelyzeti megoldás egyik forgatókönyve szerint egy olyan robotot juttatnak az egyre inkább sugárzó területre, amely képes lehet lyukat fúrni a láva felületébe, amibe aztán a reaktorokhoz is használt bórhengereket engednének, melyek képesek csillapítani a folyamatot.

Maxim Szavelijev, a Nukleáris Erőművek Biztonsági Problémáinak Intézetének egyik vezetője azt mondta, hogy jelenleg sok a bizonytalan tényező, ezért egyáltalán nem zárható ki egy újabb reaktorbaleset.

Emellett megjegyezte, hogy a jelenleg zajló folyamatok több évig is eltarthatnak, úgy pedig nekik is lesz idejük megfelelő intézkedéseket hozniuk a katasztrófa elkerüléséért. Neil Hyatt szerint viszont teljesen elképzelhetetlen egy 86-oshoz hasonló incidens, mivel az eredeti betonszarkofág, majd a 2016-ban aköré felépített szuperkupola felfogná a robbanást.

Az viszont elképzelhető, hogy az épületek gyengébb pontjai megsérülhetnek, így pedig az erőmű romjaiban felkavarodó hamu és por kijuthat.

https://leet.hu/termekek/pc/pc-hardver/pc-videokartya/

×