Kutatók közel 30 éven keresztül tanulmányozták a digitális technológia használatának hatását fiatalokon.

Az Oxfordi Egyetemhez tartozó Oxfordi Internet Intézet harminc évre visszamenőlegesen kutatta a fiatalok médiafogyasztással járó különböző hatásait, úgy pedig a tévénézés, a közösségimédia- és a különböző digitális eszközök használata, valamint a depresszió, az öngyilkosságra való hajlam és a magatartásbeli problémák közötti összefüggéseket – írta a HVG és a BBC.

A kutatás 430.000 javarészt 10 és 15 év közötti amerikai és brit tinédzser bevonásával készült, amely alapján kijelentették, hogy nincs összefüggés a mentális egészségügyi problémák és a digitális eszközök használata között.

Sőt, a Clinical Psychological Science folyóiratban publikált eredmények szerint az elmúlt 30 évben valamelyest csökkent az összefüggés a depresszió és a közösségimédia-használat – tévénézés között, kis mértékben viszont erősödött a kapcsolat a közösségimédia-használat és az érzelmi problémák között.

A szakemberek úgy gondolják, hogy ezzel az a tézis dőlt meg, miszerint a különböző technológiák – úgy mint az okostelefonok –, idővel még ártalmasabbá válnak. Igaz, az nem teljesen derült ki, hogy pontosan hogyan és mi alapján zajlott a kutatás, mely során csupán olyan kérdéseket tettek fel, hogy mennyi időt töltenek bizonyos digitális eszközökkel, de azt már nem, hogy azokon mit csinálnak.

https://leet.hu/termekek/pc/pc-hardver/pc-videokartya/

×