Jövőre szabályozni fogják a kriptoszeközöket, aminek hála sokkal könnyebb lesz a kriptovalutából származó jövedelem után adózni.

A magyar kriptoeszközökben tartott vagyon nem pontosan ismert, de nagyjából 300 milliárd forintra tehető, amely a technológia elterjedésével egyre csak növekvő tendenciát mutat. Ennek fontosságát hangsúlyozza a Blockchain Magyarország Egyesület is, ami a gazdasági tárcával együttműködve készített egy egy javaslatot a szabályozására.

Aki eddig hozzá akart férni ehhez a vagyonhoz, könnyen elveszett az egyértelmű szabályozás hiánya miatt. Kriptovalutát legálisan eladni egy nagyon összetett és nehéz folyamat (adózás, pénzmosási feltételeknek való megfelelés), és ennek a teljeskörű kiszolgálására sem a szabályozói sem a szolgáltatói környezet nem volt eddig maradéktalanul felkészülve” – mondta Kalocsai Kornélt, az egyesület elnöke.

Az Index értesülései szerint a Pénzügyminisztérium több egyeztetés után végül elfogadta az egyesület által benyújtott javaslatot, ami a 2022-es hatályba lépése után számos kriptovaluta-tulajdonos életét könnyíti majd meg. Jelenleg ugyanis semmisem szabályozza a kriptoeszközöket, melyeket néhol be lehet illeszteni az szja-törvény logikájába, sok gyakorlati esetben azonban nem. Emiatt sok kripto-tulaj nem tudja, hogy mikor és mennyit kell pontosan adóznia, így pedig az általános alapelvek szerint 26,5 százalékos adókulcs terheli a kriptojövedelmeket.

2022. január 1-től viszont az szja-törvény külön szakasza foglalkozik majd a kriptoeszközökkel.

Ennek értelmében pedig a bányászatból és kereskedésből származó jövedelem után 15%-os személyi jövedelemadót kell megfizetni, a szociális hozzájárulást nem, illetve minden felmerülő költség elszámolható. Azok, akik az elmúlt öt évben egyáltalán nem adózták le a kriptoeszközökből származó jövedelmet, adóamnesztiát kapnak és visszamenőleg is megtehetik büntetés nélkül – közölte a Blockchain Magyarország Egyesület.

https://leet.hu/termekek/pc/pc-hardver/pc-videokartya/

×