A Flexxon bemutatja az X-Phy SSD-t beágyazott biztonsági funkciókkal.

A szingapúri székhelyű Flexxon biztonsági cég olyan SSD-t mutatott be, amely beágyazott, mesterséges intelligencia alapú biztonsági funkciókkal rendelkezik. A vállalat ezzel védelmet ígér az olyan hagyományos fenyegetésekkel szemben, mint a rosszindulatú programok és vírusok, vagy a meghajtó fizikai manipulálása.

A Flexxon hangsúlyozza, hogy az X-Phy SSD nem helyettesíti a hagyományos biztonsági intézkedéseket, „a védelem utolsó vonalának” nevezi.

A modern SSD-vezérlők több Arm Cortex R magra támaszkodnak, és alapvetően nagy teljesítményű, meglehetősen kifinomult számítási képességekkel rendelkező system-on-chipek. A Flexxon X-Phy SSD platformját éppen ezek a képességek, valamint a firmware-fejlesztések hajtják.

A platform egy olyan technológiára támaszkodik, amelyet a Flexxon AI One Core Quantum Engine-nek és egy speciálisan védett firmware-nek nevez. A vállalat technológiájának leírása a legjobb esetben is homályos, így nem világos, hogy a motorja egy teljesen önellátó/elszigetelt platform, vagy a szoftver, a hardver és a firmware kombinációja.

Flexxon AI One Core Quantum Engine

Ez az AI One Core Quantum Engine feltehetően egy NVMe 1.3 kompatibilis SSD-vezérlőn fut és felügyeli az összes adatforgalmat. Amint algoritmusa észlel egy fenyegetést (vírus, rosszindulatú szoftver, behatolás), képes blokkolni azt a firmware és az adatok integritásának védelme érdekében. Továbbá a vállalat szerint az öntanuló algoritmus képes észlelni a rendellenességeket, és azokat fenyegetésként azonosítani – közölte a vállalat anélkül, hogy részletezte volna. Mindeközben a meghajtóhoz egy speciális alkalmazás is jár. Az X-Phy meghajtó, a vállalat honlapján közzétett kép alapján úgy tűnik, hogy minden főbb operációs rendszerrel kompatibilis.

További funkciók

Az SSD „számos funkcióval is fel van szerelve, többek között hőmérséklet-érzékelőkkel, amelyek érzékelik a szokatlan mozgásokat, amelyek előfordulnak”, a fizikai behatolás elleni védelem érdekében. Ha az eszköz manipulációt észlel, akkor lezárja magát, és e-mailben figyelmezteti a tulajdonost. Nem világos, hogy az eszköz hogyan tudja e-mailben figyelmeztetni a tulajdonosát, ha valaki ellopja azt egy leállított PC-ről. Természetesen van mód a HDD-aktivitás figyelésére, amikor a PC ki van kapcsolva, hogy az SSD-t zárolják, ha eltávolítják. Nincs mód arra, hogy értesítést adjunk ki fizikai behatolásról, ha az operációs rendszer nem fut (kivéve persze, ha az SSD nem rendelkezik modemmel).

Flexxon AI One Core Quantum Engine features

 

A Flexxon X-Phy SSD-je jelenleg „kormányzati ügynökségek, orvosi és ipari ügyfelek” körében tesztelés alatt áll. A gyártó szerint 2021 negyedik negyedévében vagy 2022 elején lesz elérhető. A meghajtó 512 GB-os és 1 TB-os 3D NAND-konfigurációban lesz elérhető M.2-2280 és U.2 formájú, PCIe 3.0 x4 interfésszel rendelkező M.2-2280 és U.2 formájú konfigurációkban. Az SSD támogatni fogja az LDPC ECC-t, valamint a dinamikus és statikus kopáskiegyenlítést. A várható árak nem ismertek.

Szerintetek érdemes lesz egy átlagos felhasználónak is beszerezni egyet?

https://leet.hu/?s=xiaomi&post_type=product

×