A félig magyar sztárkiadó komoly vállalást tesz azzal, hogy az eddig igazán csak kijelzőn működő játéktípust asztalra és táblára teszi.

Az ősszel Kickstarterre kerülő új játék nagyszabású vállalkozás, például mert a kompetitív és szóló mellett ugyanabban a rendszerben kooperatív játékmódot is kínál. De Voidfull a fő projektje mégiscsak egy igazán jól működő 4x-es, tehát birodalomépítő táblás játék megalkotása. A sztárparádés alkotógárdát (a tervező Nigel Buckle-nek és Turczi Dávidnak nem ez az első közös munkája, az illusztrátor-grafikus pedig Ian O’Toole, aki többek között a Lacerda-féle On Marsot rajzolta) elnézve egyáltalán nem lehetetlen, hogy összejön a dolog.

Az alapsztori szerint az emberiség galaktikus birodalmát, a Domineumot évszázadok óta uralják a novarchok, vagyis a Novarchon-ház leszármazottai, akiknek kemény, vaskezű irányítása alatt a birodalom igazán szárba szökkent. A látványos tudományos és technológiai fejlődés dinamikus terjeszkedést eredményezett, minek nyomán a galaxis távoli szektoraiban már új házak kormányoztak, de a novarchok irányítása alatt, akiknek az idők során vallási kultusza alakult ki.

Az ötféle űrhajó, amivel hódíthatsz (kép: Mindclashgames.com) 

Ezt egy másik dimenzióból származó hatalmas lényről, Voidbornról szóló próféciák táplálták, majd az is kiderült, hogy maga Voidborn az, aki segíti a Novarchon-házat uralmának fenntartásában és a terjeszkedésben. Aztán mikor a Domineum akkora lett, amekkorát Voidborn elképzelt magának, megnyitotta az interdimenzionális kapukat, és elhozta a romlást a novarchonok által közvetlenül uralt belső világokra.

A játékosoknak ebben a helyzetben kell helytállniuk és megakadályozniuk Voidborn teljes hatalomátvételét a dimenziónkban, egy-egy külső vidékeken uralkodó házat irányítva. Három ciklust kell végigjátszani, mindegyikben van egy nagy, mindent megváltoztató esemény, mely még a pontozásra is jelentős hatással van.

A főszerepet – ahogy a nevükből is következtethetünk – a fókuszkártyák játsszák, ezek három akciójából kell kettőt kiválasztani. De lehet és kell is fejleszteni és javítani a technológiákat, járhatod a házad meghatározta civilizációs utadat, irányíthatod a szektoraidat, a népességet és termelést, és persze hódíthatsz, ötféle flottával. Csatázni a Voidborn által megfertőzött erőkkel vagy a többiekkel kell, és nagyon hangsúlyos, hogy itt nulla a szerencsefaktor: a csaták teljesen determináltak, kizárólag a játékoson felkészülésén múlnak. Az év egyik legizgalmasabb társasjátékprojektje tehát valamikor ősszel megy Kickstarterre, addig is a Mindclash oldalán, itt lehet feliratkozni a hírlevélre a legfrissebb információkért.

 

A Mindclash vezető tesztelője szerint is:

2020 legjobb társasjátéka a Brass: Birmingham

×