‘A legapróbb alkatrészei kisebbek, mint egy DNS-szál’.

Az IBM izgalmas áttöréssel rukkolt elő a tranzisztortechnológiában.

Bemutatták a világ első 2 nm-es chipjét.

A hír egyenesen az IBM félvezető-kutató létesítményéből, a New York-i Albany-ből érkezett. Ez nagyszerű dolgokat jelent a vállalat partnerei számára, mint a Samsung, vagy épp az Intel.

 

A megoldás rendkívül értékesnek bizonyulhat az Intel versenyében, hogy felzárkózzon a rivális TSMC-hez. Az 50 milliárd tranzisztorral egy „körömnyi méretű” chipben az IBM azt állítja, hogy a kutatóchip „legapróbb alkatrészei kisebbek, mint egy DNS-szál”. Ezzel a vállalat a jelek szerint felülmúlta korábbi 5 nm-es chipjeit méret tekintetében, sőt, az előrejelzések szerint 45%-os teljesítményjavulást is elérhet a 7 nm-es chipekhez képest, valamint 75%-kal kevesebb energiát használ.

Ezek az új nanolapos kialakítások a kapu körüli kialakítás részét képezik, ami azt jelenti, hogy többé nem kell foglalkoznunk az áramot szivárgó FinFET-ekkel.

Az új nanolapos kialakítás.

A chip anyagairól vagy a tranzisztorok sűrűségéről még nem sokat árultak el, ahogy arról sem, hogy a vállalat hogyan tervezi áthidalni az ilyen kis chipekből adódó korlátokat az összeköttetések skálázása szempontjából (hogyan lesznek ezek a chipek helyben összekötve). Annyit azonban tudunk, hogy az IBM és az Intel együttműködésének köszönhetően az Intel számára egyre tisztábbá válik kisebb node-ok felé.

Méghozzá időben. Az IBM arra számít, hogy ezek a 2 nm-es nanolapos eljárások 2024-ben már dübörögni fognak partnerei öntödéiből. Talán még időben, hogy a TSMC 2 nm-es chipjeivel szembeszállhassanak.

De mit jelent a nm? Miért jobb a kisebb és kisebb szám?

A CPU-k több milliárd apró tranzisztor, azaz elektromos kapu segítségével készülnek, amelyek a számítások elvégzéséhez be-és kikapcsolnak.

Ehhez energiára van szükségük, és minél kisebb a tranzisztor, annál kevesebb energiára van szükség.

A „nm” nanométert jelent, ami egy parányi hosszúság -, és hasznos mérőszám egy adott CPU teljesítményének megítéléséhez.

  • Egy nanométer hány méter? 1 [nm] = 1,0 × 10-9 [m]
  • Egy méter hány nanométer? 1 [m] = 1000000000 [nm]

Mivel a kisebb tranzisztorok energiatakarékosabbak, több számítást tudnak elvégezni anélkül, hogy túlságosan felmelegednének, ami általában a CPU teljesítményének korlátozó tényezője. Ez kisebb lapkaméreteket is lehetővé tesz, ami csökkenti a költségeket, és azonos méret mellett növelheti a sűrűséget, ami több magot jelent lapkánként.

A CPU-kat fotolitográfiával készítik, ahol a CPU képét egy szilíciumdarabra „marják”. Ennek pontos módját általában folyamatcsomópontnak(Node) nevezik, és azt mérik, hogy a gyártó milyen kicsire tudja készíteni a tranzisztorokat.

Silicon Wafer

Remélhetőleg így már könnyeben megértitek, hogy miért fontos a jövőre nézve a kisebb nm szám.

https://leet.hu/?s=%22Xiaomi%22+%22Redmi%22+%221More%22+%22YEELIGHT%22&post_type=product

×