Pár apróság betartásával rengeteget javíthatsz a dolgokon.

Nyakunkon a nyár és a magasabb nappali hőmérsékletet bizony a gépeink is meg fogják majd érezni. Így nem árt felkészülni előre a helyzetre, ha továbbra is emberi keretek között szeretnénk tartani az értékeket. Természetesen ilyenkor a PC házak is jobban befülledhetnek, de kétségtelen, hogy nagyobb részt a hordozható gépeket érintheti a probléma.

Néhány alapvető szabály betartásával, illetve pár szoftveres/hardveres ellenőrzéssel viszont sokat javíthatunk majd a dolgon. Sajnos a laptopok tervezésénél a mérnökök számára meglehetősen limitált hely áll a hűtésrendszer elhelyezésére, megtervezésére. Léteznek természetesen kifejezetten hatékony hűtéssel felszerelt gépek is, ám azt rendesen meg is kell fizetnünk a vásárlásnál.

Kezdjünk is neki néhány alapszabállyal!

Nem mindegy mire és hogyan rakod le a géped

A laptopok aktív hűtést használnak, így a ventilátoroknak valahonnan be kell szívniuk a friss, hűvösebb levegőt és természetesen valahol a forró áramlatoknak is távozniuk kell. Kerülendő a különféle szőnyegek, takarók, párnák és hasonló tárgyakra való elhelyezés, hiszen ezek játszi könnyedséggel akadályozzák a megfelelő légáramlatot.

A megfelelő hűtés érdekében érdemes beszereznünk valamilyen laptop állványt, így garantáltan nem ütközünk a fenti problémába. Ha épp nincs ilyen kéznél, akkor egy vaskosabb, nagyobb könyv is kiváló szolgálatot tehet.

Legyél igényes a környezetedre

Míg a szőnyegek, takarók látványosan is blokkolhatják a levegő áramlását, addig a porszemek, esetleg ételmorzsák szépen lassan fejtik ki hatásukat a hűtőrendszerre. Tartsd tisztán azokat a helyeket ahol a laptopod megfordulhat használat során, hidd el, meghálálja.

Nem árt egy szoftveres ellenőrzés sem

Előfordulhat, hogy mindent betartunk mégis pokoli hőmérsékleteket mérhetünk a gépünkön. Ilyenkor érdemes körülnéznünk, hogy véletlenül nem használja-e gépünk erőforrásait valami a háttérben. Egyértelmű eseteknél már a Windows beépített feladatkezelője is jó szolgálatot tehet, de egy vírusirtó futtatás sem ördögtől való dolog.

Így monitorozhatjuk gépünket #1 – Az adatok begyűjtése és megjelenítése

 

A fenti bejegyzésben már két kifinomultabb program használatát is elsajátíthatod. A HWinfo és MSI Afterburner alkalmazások pontos hőmérsékletekkel szolgálnak számunkra, de észrevehetjük az irreális processzorhasználatot is.

Egy kis külső rásegítés

Sajnos nem elképzelhetetlen, hogy a laptopunk gyártója bizony spórolt a hűtés megtervezésénél. Hiába tartunk be minden szabályt, mégis hamar kibírhatatlan hőmérsékletekkel operál a laptopunk. Ekkor túl sok mindent nem tudunk tenni, külső eszközökhöz kell folyamodnunk. A manapság kapható laptop hűtő állványok nem csak jól néznek ki, hanem funkcionalitásukban is rengeteg fejlődtek. A többségük már nem csak egy, hanem akár 3-5 ventillátorral is fel van szerelve, a dőlésszögük állítható, illetve szinte USB hub nélkül nem is találunk már ilyet, így két legyet is üthetünk egy csapásra.

Ha a laptopunk már elmúlt 1 éves, akkor megpróbálkozhatunk egy újrapasztázással is. Több szempontból is jó ötlet lehet. Egyrészt nem biztos, hogy a gyárban annak idején a legminőségibb pasztát használták, másrészt laptopokban hajlamosabb hamarabb kiszáradni a történet. Ne feledjük, a magasabb hőmérséklet nem csak a tűzforró burkolaton fejti ki hatását, hanem ilyenkor a CPU/GPU is jelentősen visszavesz erejéből, így akár észrevehető lassulással is találkozhatunk. 

Ti hogyan óvjátok a notebookotokat a túlmelegedéstől?

https://leet.hu/?s=%22Xiaomi%22+%22Redmi%22+%221More%22+%22YEELIGHT%22&post_type=product

×