Az új Twitch szerzői jogokra vonatkozó  funkciója mostantól bárki számára lehetővé teszi, hogy jelentsen egy csatornát.

A Twitch platformján az utóbbi időben egyre égetőbb probléma a jogdíjas zenei és egyéb tartalmak visszaszorítása. Ami a zenei tartalmakat illeti, Ninja úgy gondolja, hogy ez egy rossz döntés a kiadók részéről, az Offspring énekese pedig például új utat lát a videojátékokban a zenék népszerűsítésére. Az elmúlt időszakban azonban több tartalomgyártó járt pórul a jogdíjas zenei és egyéb tartalmak miatt, a váratlan banhullámok több csatornát tettek semmissé. A tartalomgyártók számára pedig most ez lehet az újabb csapás.

Az új Twitch funkció lehetővé teszi, hogy bármely felhasználó jelentsen egy csatornát, szerzői jogi követelés miatt.

Mindez valószínűleg növelni fogja a DMCA tiltásokat a platformon. 2020 júniusában a Twitch tartalomgyártók sorra kapták a tiltásokat a Digital Millennium Copyright Act (DMCA) miatt, mivel a streaming platform frissítette az Általános Szerződési Feltételeit. Ez hamar a platform egyik legnagyobb katasztrófájához vezetett. Most a Twitch új funkciót került be, amivel bárki szerzői jogi igényeket nyújthat be.

Néhány felhasználó észrevette, hogy a közelmúltban felbukkant egy új Twitch oldal, amely lehetővé teszi minden fiókkal rendelkező felhasználó számára, hogy szerzői jogi követelés címén reportoljon egy csatornát. Ezt egy űrlapon lehet megtenni, a jelentés következménye pedig a csatorna végét is jelentheti.

 

A funkció célja, hogy tovább csökkentés azon csatornák számát, melyek megszegik a szabályokat és jogdíjas tartalmat használnak a közvetítés során. Természetesen a funkció valamelyest segítheti a tartalomgyártókat is. Ha egy csatorna például más tartalomgyártó jogdíjas tartalmát használja fel (zene, klip, kép, videó vagy emote), ezzel a módszerrel jelenthető.

Ellenben a rendszer talán azt is lehetővé teszi, hogy valaki rosszindulatból reportol egy csatornát, vagy éppen hamis adatokkal próbál érvelni. A Twitch azonban erre is talált megoldást.

A Twitch arra kéri a felhasználókat, hogy a szerzői jogi követelés benyújtásakor adják meg pontos elérhetőségüket, és fogadják el, hogy a követelést „jóhiszeműen” nyújtják be. A felhasználóknak továbbá „felhatalmazással kell rendelkezniük, hogy az állítólagosan megsértett jogtulajdonos nevében járjanak el. Ellenkező esetben a report büntetést vonhat maga után.

Bár ezek a szigorú szabályok sok felhasználót megakadályozhatnak abban, hogy egy ártatlan csatornát kitiltassanak, aligha kétséges, hogy a DMCA tiltások növekedni fognak az új Twitch-funkciónak köszönhetően.

https://leet.hu/?s=redragon&post_type=product

×