A japán szülőket nagy mértékben dühíti, hogy a középiskolás diákoknak kötelező az új tablet, de mindenkinek saját költségen kell beszerezni.

Sokat halljuk azt, hogy Japán milyen sok évvel a nyugat előtt jár fejlettségben, ami már csak azért is igaz, mert a technológiát egyre inkább beépítik a hétköznapokba, többek között az oktatásba is. Úgy tűnik azonban, hogy egy kiotói döntés igencsak feldühítette a szülőket. Egy új irányelv szerint ugyanis minden középiskolás diáknak rendelkeznie kell elektronikus eszközzel, történetesen egy új tablettel.

A szülők viszont kiakadtak, hogy még ezt is nekik kell megvenni.

A 2022-es tanévtől kezdve a kiotói oktatási tanács kötelezővé tette, hogy az prefektúrabeli állami középiskolákba belépő hallgatók új tabletet vegyenek, aminek költésége átlagosan 60 000–70 000 jen, nagyjából 160-190 ezer forint. Erre egyébként semmilyen támogatást nem kapnak a családok, tehát nekik kell kifizetni. Fontos tudni, hogy Japánban a középiskola nem része a kötelező oktatásnak, és még az állami iskoláknak is tandíjat kell fizetni, a plusz anyagi teher tehát gondot okozhat a családoknak.

„Semmi mást nem érzünk, csak haragot. Kinek van erre pénze a koronavírus gazdasági hatása után?” – jegyezte meg az egyik szülő a Kyoto Shimbun olvasói rovatában.

„A férjem havi fizetése 300000 jen körül van, a részmunkaidős munkám pedig további 50000 jent hoz” – részletezte egy másik szülő.

Egy friss középiskolás tanulmányainak elindítása nagyjából 200-300000 jenbe kerül, amiben csak az egyenruhák, a tankönyvek, a táskák és a bérlet van benne.

„Miért nem használhatják a már meglévő tableteket, vagy miért nem vehetnek olyat, ami olcsóbb, mondjuk legfeljebb 20000 jen?” – tette fel a kérdést egy másik szülő.

Valójában jelenleg egy nemzeti irányelv rendelkezik arról, hogy minden prefektusi középiskolás diákot fel kell szerelni elektronikus eszközzel. Az általános iskolákkal ellentétben az ilyen eszközökre viszont nincs nemzeti költségvetés. Ezért minden helyi önkormányzat döntése, hogy közpénzt használ-e eszközbeszerzéshez, vagy a szülőkre hárítja a költséget. Szigorú utasítások vonatkoznak arra is, hogy milyen tabletet lehet venni a gyereknek.

Kötelező a legalább 8. generációs iPad.

Ezt azzal indokolják, hogy korábbi tapasztalatok alapján a már meglévő, vagy olcsó tableteket használó diákok problémákat tapasztaltak. Nem volt jó a képernyő mérete, vagy nem csatlakozott a Wi-Fi-hez az eszköz, vagy épp nem lehetett alkalmazásokat telepíteni. A japán döntéshozók szerint az oktatásban, főleg most, az otthontanulás időszakában minden érettségizőnek jó, ha van tablete.

Nos, nálunk Magyarországon nem hogy törvény nincs arra, hogy legyen tabletünk, de sok helyen még a mobiltelefon-használat sem elfogadott az oktatásban. A digitális eszközök beépítése tehát az oktatásba minden országban más.

Te el tudod képzelni, hogy nálunk is kötelezővé tegyék a tabletet?
https://leet.hu/?s=%22Xiaomi%22+%22Redmi%22+%221More%22+%22YEELIGHT%22&post_type=product

×