Kína egy új, saját űrállomást épít, amivel csak annyi a baj, hogy közben a hordozórakéták a mi fejünkre potyognak majd.

A kínai szakemberek éppen csak egy kicsit hibázhattak, amikor a találóan „Mennyei Harmónia” névre keresztelt űrállomásuk elemeinek a világűrbe juttatását tervezgették.

Történt ugyanis, hogy az első darabkákat szállító rakéta valamiért teljesen elszabadult, ami azt jelenti, hogy irányíthatatlanul elkezdett körözni a Föld körül. Ezzel csupán annyi a baj, hogy egyre közelebb és közelebb ér a felszínhez, ami napokon belül bizonyosan be is fog csapódni – írja 9News és a Telex.

Csak azt nem tudni hova!

 

A 30 méter hosszúságú, 21 tonnás „Hosszú Menetelés5B” névre hallgató hordozórakéta jelenleg 90 percenként kerüli meg a bolygót, melyről folyamatosan szakadoznak le az elemek, alkatrészek. A Harvard Egyetem asztrofizikusa, Jonathan McDowell a Guardiannak azt nyilatkozta, hogy bizonyos részek ugyan elégnek, aggasztóan nagy darabokban hullik szét az eszköz, ami becsapódáskor komoly károkat is okozhat.

Az sem kizárt, hogy lakott településbe csapódik, jelenleg viszont lehetetlen megjósolni a végállomást – a világon tulajdonképpen bárhová becsapódhat. A szakértők folyamatosan nyomon követik a rakéta útvonalát, amely a jelenlegi adatok szerint május 10-én érhet földet, de könnyen napokkal korábban, vagy később is megérkezhet.

Ezt azonban hét órával előre képesek lesznek jelezni, megjósolva a várható becsapódás helyszínét is, így még időben tudják majd értesíteni a lakosságot, ha szükséges. A kínai rakéta útvonalát ezen az oldalon lehet nyomon követni, alább pedig a föld mozgásához igazított pályáját láthatjuk.

A tudósok közben Kína felelőtlenségét és hanyagságát kritizálják, mivel 1990 óta nem engednek 10 tonnánál nagyobb súlyú eszközöket ellenőrizetlenül visszatérni a Földre. Az pedig különösen aggasztó, hogy az űrállomás megépítésére tervezett 11 rakétakilövésből ez volt az első.

China's rocket will crash back to Earth this week, could hit a city 02 | TweakTown.com

Forrás: Telex, 9News, TweakTown, The Guardian

https://leet.hu/?s=redragon&post_type=product

×