Tech/Tudomány

MicroLED, MiniLED, QLED, OLED – Ilyen lehet a jövő gamer monitorja

A legutóbbi monitorokkal foglalkozó bejegyzéseinkben, már kiemeltük a napjainkban elterjedt 3 fő paneltípust. Ez volt a TN és az IPS és a VA, de ez nem jelenti azt, hogy a gyártók ne kísérleteznének új technológiákkal és módszerekkel.

Manapság egyre többször találkozhatunk különféle *LED szóra végződő kijelzőkkel, melyek első hallásra akár nagyon hasonlónak is tűnhetnek. A valóság természetesen egy kicsit árnyaltabb, hatalmas különbségek lehetnek a különböző paneltípusok között. Nézzük is meg egy kicsit közelebbről őket!

Mi is az a LED?

Különféle LED-ek

Nem árt letisztázni a dolgot, hiszen az összes felsorolt típusnak valamilyen szinten köze lesz hozzá. A LED, azaz Light-Emitting Diode egy félvezető anyagból készült fényforrás. Itthon leginkább a világító/fényt kibocsátó dióda néven találkozhatunk vele. Az általa kibocsátott fény színe a félvezető anyag összetételétől függ, az infravöröstől egészen az ultraibolyáig terjedhet.

OLED

OLED panel

Az elmúlt években leginkább tabletekben, telefonokban és okosórákban találkozhattunk a technológiával. Manapság azonban egyre több laptopban és monitorban is felbukkannak OLED (szerves fénykibocsátó dióda – Organic Light-Emitting Diode) kijelzők. Az OLED kijelzők az LCD kijelzőkkel ellentétben háttérvilágítás nélkül működnek, így nagyon kellemes kontrasztarányt (a „tökéletes” feketének hála) érhetünk el a segítségükkel, illetve vékonyabbak, könnyebbek hagyományos társaiknál. Hátrányuk, hogy kisebb fényerősség érhető el velük, illetve régebbi típusoknál gyakori volt a beégés is. Az újabb típusoknál már remélhetőleg nem kell ettől félnünk.

QLED

A kvantumpontok külön rétegen kapnak helyet

Gondolhatnánk, hogy az OLED egy továbbfejlesztett változatáról van szó, de nagyobbat nem is tévedhetnénk. A QLED (Quantom Dot LED) igazából egy teljesen „átlagos” LED megvilágítással rendelkező LCD kijelző. Persze ennél azért kicsit többről van szó, hiszen az ilyen technológiával felvértezett kijelzőkben található egy extra filmréteg, melyeken 2-8 nanométeres kvantumpontokat találhatunk meg. Ezek a részecskék javítanak a monitorok színmegjelenítésén, alacsonyabb fogyasztást és kiváló fényerőt biztosítanak a jobb fényvisszaverés miatt. Kiváló technológia, kicsit félrevezető névvel.

MicroLED

Kicsi a bors, de fényes?

Ezzel a technológiával a való életben még nem igazán találkozhatunk, a tömeggyártása is épphogy csak beindult. Az iparági szakértők szerint azonban még az OLED technológiát is legyűrheti előbb-utóbb. Nem véletlen az összehasonlítás, hiszen az OLED kijelzőkhöz hasonlóan itt sincs szükség külön háttérvilágításra, ám több tulajdonságában is lepipálhatja azt. Magasabb fényerőt, még brutálisabb kontrasztot és gazdagabb színeket ígér a MicroLED. Gyakorlatilag az OLED és a „sima” háttérvilágítással rendelkező kijelzők legjobb tulajdonságait ötvözi. A legnagyobb eltérés az OLED és a MicroLED között, hogy az OLED szerves, míg a MicroLED szervetlen anyagok felhasználásával készül.

MiniLED

MiniLED

Hogy ne legyen egyszerű a dolgunk, természetesen MiniLED néven is létezik megjelenítő technológia. Ez kevésbé „forradalmi”, mint a MicroLED, de így is kiváló szolgálatot tesz több tévében és monitorban már manapság is. A hagyományos LED háttérvilágítással rendelkező LCD panelekben megtalálható pár tucat-pár száz megvilágító dióda helyett a MiniLED kijelzőkben akár több ezer is lehet. Az alábbi előnyökre számíthatunk, ha ilyen panellel ellátott megjelenítőt vásárolnánk:

  • magasabb kontrasztarány
  • magasabb fényerő
  • mélyebb feketék
  • jobb energiatakarékosság

Melyik lehet a befutó?

Rengeteg módszerrel, technológiával próbálkoznak a gyártók. A jelenlegi specifikációk alapján a MicroLED lehet az abszolút győztes, hiszen papíron ez rendelkezik a legjobb tulajdonságokkal. Ám amíg a tömeggyártás nem indul be és nem bizonyít az átlag felhasználó asztalán, addig eléggé szkeptikusan lehet csak befutóként hivatkozni rá.

Arpi

Korábbi cikkek

Így szereld fel a Warzone legújabb bestiáját, a MORS Snipert

2024.04.06. –A Modern Warfare III és Warzone harmadik közös szezonja április harmadikán vette kezdetét. A megannyi…

38 perc telt el azóta...

Hihetetlen, de sikerült elindítani a Red Dead Redemption 2-t egy mobilon

Bódi Dániel 2024.04.05. - A Red Dead Redemption 2 nem csak 2018, hanem az előző…

10 óra telt el azóta...

Unreal Engine 5-ben születik újjá a legendás PS1-es Toy Story 2 játék

Bódi Dániel 2024.04.05. - Manapság már kevésbé, de az ezredforduló tájékán (előtte is, utána is)…

11 óra telt el azóta...

Ez már mennyiség: 136 film és 5 sorozat került fel csendben a SkyShowtime-ra

Bódi Dániel 2024.04.05. - Audrey Hepburn, Al Pacino, Brendan Fraser, Eddie Murphy, Dwayne Johnson, Leonardo…

14 óra telt el azóta...

Jönnek az Apple otthoni robotjai? Akár kettő is lehet – ezt tudjuk eddig

Gábor János 2024.04.05. - Az Apple abban reménykedik, hogy „a következő nagy dobása” egy otthoni…

14 óra telt el azóta...

Igazán megéri elindítanod a mobilos Warzone-t, ütős ajándékok várnak

2024.04.05. – A Call of Duty március 21-én egy újabb címmel bővült. A Warzone Mobile…

15 óra telt el azóta...