Mivel úgy tűnik, a hét vége felé vagy hétvégén a 4 millió beoltott után a vendéglátóhelyek belső terei is megnyílhatnak, körbekérdeztünk négy gamer-helyet és egy hálózatot a nyitásról, az elmúlt fél évről és az elkövetkező időszakról.

Az országos hálózattal és Budapesten is több hellyel futó Barcraft részéről Király Nóra, a Ferenc körúti Board Game Cafétől Gallai Attila marketingvezető, míg az Astoriánál lévő Játsz/Mától Nyilas Mihály ügyvezető válaszolt, illetve végül befutottak a Vault 51 válaszai is Okresz Attila ügyvezetőtől. A Game Uptól nem kaptunk válaszokat.

A kormány bejelentése szerint 4 millió beoltott után a vendéglátóhelyek belső terei is kinyithatnak, ami nyilván azt is jelenti, hogy végre a társasjátékos helyek is megnyitnak. Tervezitek-e a nyitást, és ha igen, mennyire vagytok felkészülve a nyitásra, milyen gyorsan tudtok reagálni?

Barcraft: A kedd reggeli adatok alapján 3 679 000 ember kapott oltást. Egy pénteki nyitáshoz csütörtökig kellene 3 nap alatt 321 ezer embert beoltani, ez az eddigi tempó mellett nem tűnik lehetségesnek, de reméljük a legjobbakat. A jelenlegi oltási eredmények alapján inkább a szombat-vasárnap tűnik reális nyitási dátumnak. Az előző lezárásból és nyitásból már megtanultuk, hogy gyorsan kell reagálni, tavaly tavasszal például mindössze 1 napunk volt alkalmazkodni, de sikerült. Ez most sem lesz másként, mindhárom bárunk készen áll.

Board Game Café: Az elmúlt napokban közvélemény-kutatást tartottunk törzsközönségünk körében, és a tőlük kapott véleményeket átgondoltuk, elfogadtuk. Mi nagyon szívesen találkoznánk már a játszani szerető vendégeinkkel, és ők is szívesen jönnének mielőbb újra – legnagyobb sajnálatunkra azonban erre még várnunk kell. A minket leginkább látogató egyetemista és fiatal dolgozó korosztályból ugyanis koruk alapján a legtöbben még nem jutottak hozzá az oltáshoz, és így egyelőre nem rendelkeznek védettségi igazolással ahhoz, hogy a vendéglátóhelyek zárt tereibe beléphessenek. Ez alapján mi úgy döntöttünk, hogy a Board Game Cafe nem nyit meg azonnal, amint ezt a törvény lehetővé teszi. Türelemmel kivárjuk azt a pár hetet még, amíg az oltottság a mi vendégkörünkben is olyan mértékű lesz, hogy az előírásokat betartva ellátogathatnak hozzánk.

Játsz/Ma: Sajnos egy határozott bizonytalanságot tudunk csak nyilatkozni. Nyilván megviselt minket a már féléve tartó bezárás – mint mindenkit a vendéglátószektorban, amely zéró segítséget kapott -, de tervezzük az újranyitást már. Azt, hogy mikor, azt nem tudjuk még. Jelenleg nem érezzük úgy, hogy a számok a nyitás mellett lennének, bármennyire is a kormányrendeletekből ezt jött le. Sokkal rosszabb számok vannak jelenleg, mint amikor be kellett zárnunk. A vendégeink 90 %-a nincs beoltva, így terasz híján sajnos csak a már oltottsági igazolással rendelkezők tudnának hozzánk jönni. Ettől függetlenül ugyanolyan lendülettel és lelkesedéssel várjuk, hogy normalizáltabb keretek között újranyithassunk. Rengeteg új ötletünk van, új programjaink is lesznek, olyanok is, amik eddig nem voltak sehol máshol, terveink szerint a kávézót is kicsit kicsinosítjuk De erről majd később szeretnénk csak beszélni.

Vault 51: Az elmúlt hónapok, mint minden vendéglátóhelynek nekünk is nagyon nehezek voltak. Sok mindent kellett átgondolnunk, hogy milyen lehetőségeink lesznek a szabályok enyhítésével, hogy mennyire veszi kedvét a vendégkörünknek az, hogy zárt hely lévén, teraszlehetőség nélkül esetleg nem tudnak majd teljes létszámmal látogatni minket. Nagyon kevés a beoltott, és nem tudjuk, hogy mennyi kártyával rendelkező vendég van. Mi a nyitásra készek vagyunk!

Captain Sonar-ozás a Játsz/Mában – fotó: Játsz/Ma-Facebook

Készültök valamilyen különleges kedvezménnyel, esetleg új vagy extraszolgáltatással a nyitásra?

Barcraft: Az elmúlt fél évet a Barcraft-Corvin teljes felújításával, átalakításával és stílusváltásával töltöttük, így az oda érkezők sok újdonságra számíthatnak. A kialakított boxokban a nagyméretű asztalok és egyénileg szabályozható fények sokkal jobb körülményeket nyújtanak a társasjátékozni vágyók számára. A kényelmet az újonnan bevezetendő asztalszerviz szolgálja, az asztaloknak saját hívógombjuk van, hogy ne kelljen félbehagyni a játékot a rendelés miatt. A Barcraft-Nyugatiban visszahozzuk a vasárnapi Társasrandi akciót, melynek keretében a pároknak van lehetőségük féláron játszani, és ajándékitalt is választani. Emellett hétfőnként vár mindenkit a Coffein Monday, ezen a napon a társasjáték-használat ingyenes, és az alkoholmentes koffeintartalmú italokra is kedvezményt nyújtunk, hiszen a hétindításhoz kell az energia. Ezen kívül további egyedi napi akciókkal is kedvezményekkel is készülünk, ezeket általában a geek-világ dátumaihoz szoktuk kötni. Például május negyedikén egészen biztos, hogy minden Star Wars-tematikájú koktélunkra lesz akció. Az ilyen tematikus akciókat, vagy egyszeri, alkalomhoz kötött kedvezményeket általában a Barcraft-applikációval lehet megszerezni és beváltani, a törzsvendégeinket is ezen az applikáción keresztül szoktuk értesíteni.

Vault 51: Rengeteg az ötlet, és nagyon várjuk már, hogy a menedék ismét fogadhasson vendégeket.
Nyitás után arra gondoltunk, hogy mivel mindenkit megviselt ez az időszak, nyilván a vendégeinket is, ezért kezdésnek a szolgáltatásainkat mindenki május és június hónapban 50 % kedvezménnyel veheti igénybe. Ebbe beletartozik a társasjáték-használat, a konzolok, a pc-k használata és természetesen a vr-termünk is. Megújult az itallapunk és új konyhakínálat is vár mindenkit. Megporóbáltuk ebből a mostani rossz helyzetből is kihozni a maximumot. Nyitásra sajnos ezek még nem lesznek meg, mert megint kicsit gyors és váratlan volt a bejelentés, de egy új termünk is készül, és a nyitás után nem sokkal már a vendégek is élvezhetik a játékot egy igazi Fantasy-kazamatában.

Mennyire tépázott meg titeket anyagilag, munkaerőben, illetve lelkileg a tavaly tavaszi utáni újabb, sokkal hosszabb és reménytelenebb bezárás?

Barcraft: Nehéz időszak volt ez mindenkinek, de megpróbáltuk a legjobbat kihozni belőle. Sajnos fél év már nagyon hosszú idő, ezalatt néhány kollégánk pályát módosított, így a személyzetünk egy részét pótolni kell. Lelkileg se könnyű, de a közösséget a Discord-csatornánkon igyekeztünk egyben tartani közös játékokkal és beszélgetésekkel, ez egy kicsit segített. Viszont akinek az élete a vendéglátás és a nyüzsgés, az nehezen visel fél év bezártságot.

Vault 51: Nemcsak minket, az egész vendéglátószektort megviselte a korlátozások ezen szakasza. Támogatás nélkül nagyon nehéz felszínen maradni, és nagyon nehéz tartani a hitet az alkalmazottakban a szakma iránt. A Vault 51 csapata egy nagy család, szeretjük a munkánkat, igyekeztünk mindenkit megtartani az alkalmazottakból. Ami egy nagyon örömteli hír, hogy a csapat teljes, és a régi személyzet várja majd a vendégeinket.

Barcraft-Nyugati-születésnap – fotó: Barcraft-Nyugati-Facebook

Hogyan tudtatok megmaradni eddig, mivel húztátok ki ezt az időszakot, esetleg próbáltatok/tudtatok előretekinteni, fejleszteni vagy legalábbis tervezni?

Barcraft: Csak a Puffin adhat erőt és mindent lebíró akaratot! De a viccet félretéve, a Barcraft brand nagyon erős, szerencsére az egy pillanatig nem volt kérdés, hogy túléljük-e a helyzetet, és az így kapott időt minden bárban felújításokkal töltöttük, azt néztük, min hogyan tudunk javítani. A Corvin ugye teljes átalakuláson ment keresztül, a Nyugatiban az első lezáráskor a pultot, most a második lezárás alatt a vendégek mosdóit alakítottuk át, és a háttérben nem állt meg a Barcraft-applikáció fejlesztése sem.

Vault 51: Mindig tervezünk! Mindig van ötlet, mindig van egy újabb irány, amivel szeretnénk próbálkozni. Ilyen volt étel-házhozszállítás is, amit ebben a gamer-tematikán alapuló szektorban elsőként vezettünk be. Vagy az, hogy egy teljes átgondoláson esett át a bár az első hullám alatt.

Board Game Café: Természetesen a kényszerű bezártság időszakában sem tétlenkedtünk, sok mindenben előbbre léptünk, és néhány új szolgáltatással, kis meglepetésekkel és persze nyitási akcióval is várjuk majd vendégeinket.

Milyen óvintézkedéseket tesztek, mivel biztosítjátok a vírus miatt jobban aggódó, potenciális látogatóitokat, hogy hozzátok biztonságos lesz jönni játszani?

Barcraft: Már a lezárások előtt is fokozott figyelmet fordítottunk a higiéniára, természetesen mindent fertőtlenítő hatású szerekkel takarítunk már a kezdetektől, ez a pandémiás helyzettől függetlenül alapelvárás. A vendégek számára kézfertőtlenítő állomások vannak kihelyezve, ezt is bárki nyugodtan használhatja. A kormányrendelet értelmében csak oltási igazolvánnyal rendelkezőket engedhetünk be, és arra is figyelünk, hogy kellő távolság legyen az egyes társaságok asztalai között.

Board Game Café: Ami a biztonságot illeti, vendégeink már tudják, hogy a mi helyiségeinkben mindig folyamatosan működnek a magas minőségű, egészségügyi tanúsítvánnyal rendelkező légtisztító és fertőtlenítő készülékek. Emellett minden más lehetséges óvintézkedést is megteszünk (kézfertőtlenítők, bejáratnál digitális hőmérő), hogy látogatóink biztonságban érezhessék magukat nálunk.

Vault 51: Figyelünk a védőtávolság betartására, ami sajnos sok vendéglátóhely esetén sarkalatos pont. Több termünk van, ez lényegesen megkönnyíti, hogy a vendégeink ne zsúfolódjanak egy nagy térben. Minden teremben kihelyezett fertőtlenítő állomást biztosítunk. Valamint folyamatosan fertőtlenítjük a területeket. A kialakított légtechnikának köszönhetően külső levegő befúvása történik, így nem ugyanaz a levegő kering reggeltől estig.

Board Game Café-játékpolc – fotó: Boardgamecafe.hu

Terveztek-e rendezvényeket (játékbemutató, verseny, nyilvános [kerekasztal-]beszélgetés stb.) a nyitás utáni, mondjuk egy-két hónapban, és ha igen, mikor és miket?

Barcraft: Nehéz téma. Egyfelől rengeteg eseményünk maradt el, többek közt a Barcraft-Nyugati ötödik születésnapja, farsang, karácsony, játékmegjelenésekhez, filmpremierekhez köthető eventek… De ezeket egyelőre nem lehet nyugodt szívvel pótolni, legalábbis semmiképp sem olyan formában, ahogy régen volt. Mindenképp szeretnénk programokat is kínálni, de ezek első körben valószínűleg kisebb létszámú klubnapok lesznek majd az óvatosság jegyében, hiszen a kormányrendelet sem engedi, hogy 10 főnél nagyobb létszámú rendezvényeket tartsanak a vendéglátóhelyek. Ha a helyzet megengedi, az első nagyobb volumenű eseményt majd május végén a Barcraft-Buda születésnapjára tervezzük, de itt is óvatosnak kell lenni.

Board Game Café: A nyitást követően – ahogy ezt korábban is tettük – partnereinkkel együttműködve ismét fogunk tartani játékbemutatókat, és minden eddig megszokott eseményünket újraindítjuk.

Vault 51: Nagyon nehéz kérdés. Nagyon sok rendezvényünk maradt el. Ha csak a bár születésnapját említem, vagy a folyamatos rendezvényeinket, szerepjátékos találkozok, kvízestek, játékbemutatók.
Ezeket természetesen mind szeretnénk a későbbiekben újra életre kelteni, és természetesen vannak tervek új rendezvényekre is. De ezeket csak akkor lehet megvalósítani ha már tisztán körvonalazódik, hogy milyen korlátozások lesznek ezekre.

 

Azért a Játsz/Mából és a Game Upból kölcsönözni lehet:

Ha unod, ami otthon van, kölcsönözz társasjátékot!

×