A CS:GO játékosok egyik kedvenc billentyűzete górcső alatt.

A gamer billentyűzetek piaca mára óriásivá duzzadt. Gyakorlatilag a párezer forintos kategóriától kezdve, akár százezreket is elkölthetünk perifériákra. Az tehát biztos, hogy mindenki megtalálja a számára szimpatikus darabot. Egyesek a specifikációk alapján, többen a külső alapján döntenek, de van egy olyan réteg, aki mindig megnézi, hogy

mivel játszanak épp a profik.

Aki ennyire utánanéz, az biztosan belefutott már az Xtrfy K2-be, avagy a svéd gyártó második billentyűzetébe. A profik ugyanis előszeretettel használják és a profik alatt nem csak a NiP-et kell érteni, hanem olyan sztárjátékosokat is, mint shox, MICHU, HObbit, Bubzkji, ISSAA vagy ép apEX. Utána jártunk, mit is tud az Xtrfy K2 RGB.

Doboz

Az Xtrfy K2 doboza egyszerűen fenomenális. Mintha nem is egy használati tárgyat, hanem inkább valami igazi ereklyét tartanánk a kezeink között. A jópofa doboz viszont rejt némi izgalmat is, egész pontosan egy PS/2 – USB átalakítót, ami azonnal mosolyt csalt az arcomra, ilyennel nem is tudom mikor találkoztam utoljára, de az biztos, hogy nem mostanában volt. Kapunk pár köszöntőlevelet, kézikönyvet, illetve egy matricát. Sajnos a kiszedőkészlet kimaradt a repertorából.

Külső

Az biztos, hogy nem az Xtrfy K2 RGB fogja a legegyedibb dizájnért járó díjat bezsebelni. Kicsit retro feeling igazából, a kialakítása ugyanis az első billentyűzeteimre emlékeztetnek, viszont az anyaghasználat igencsak rendben van úgy összességében.

Van benne valami, ami megfogja az embert. Egyszerű, mégis hibátlanul működik.

A szokásos UK kivitel érkezett hozzánk, ami jó hír, hiszen a nagy enter és az í is dedikáltan elérhető, csak a kupakok felirata tér el. Játékok esetén ez nem olyan fontos persze, de aki gépelésre is használná a billentyűzetet, annak ez plusz pont.

Jól áll ez a sötét kivitel az Xtrfy K2-nek, a fényeket persze kedvünk szerint állíthatjuk, vagy akár ki is kapcsolhatjuk teljesen. Ugyanígy az effekteket, makrókat is mind különféle gombkombinációkkal érhetünk el. Ennek megfelelően a szoftver úgy ahogy van, ki is maradt a repertoárból, de ez az esportolók esetén külön plusz pont.

A billentyűzet elég masszív, 1,25 kg-ot nyom. A hátsó részen találunk egy jópofa kábelcsatornát, amivel elvezethetjük a kábelt is. Sajnos a kábel fix, ráadásul 1,7 méter hosszú, így laptop mellél nem a legjobb választás például. A hátoldalon találjuk még a kihajtható lábakat, illetve jó pár csúszásgátló gumidarabot is elhelyeztek, ami szintén piros pontot ér.

A túloldalon a billentyűzetkupakokat jobban szemügyre véve nem találunk túl sok izgalmat. Teljesen átlagos, ABS kupakokat találunk a mechanikus kapcsolók felett.  Ez egy idő után garantáltan kifényesedik, ugyanis amíg mondjuk az újabb revíziós K4-ek kaptak egy gumi borítást, addig itt ez még nem volt meg. Innen is látszik, hogy azért volt fejlődés az utóbbi időben.

Teljesítmény, használat

Az esportolók és gamerek közkedvelt választása, a jól ismert piros kapcsolók teljesítenek itt is szolgálatot. Egész pontosan a Kalih műhelyéből gördültek ki a switch-ek, amelyek 50 millió leütéses élettartammal rendelkeznek. Ez gyakorlatilag a sztenderd.

A kék, barna vagy épp a Silver Speeddel ellentétben itt nincs aktivációs pont, azaz nem érezzük minden lenyomásnál azt a pontot, amikor leütöttük a billentyűzetet. Egy idő után úgyis ráérzünk. Mind játékra, mind gépelésre kiválóan használható az Xtrfy K2. Vannak már fejlettebb kapcsolók, de ne feledjük, hogy egy 4 éves termékről van szó.

Ez a puritánság, ami az Xtrfy K2-ből árad, ez az, amiért az esportolók odavannak. Itt nincs semmi cicoma. Nem kell szoftvert telepíteni, csak bedugni a csatlakozót és nyomni a játékot. Ez a bája, viszont ez ugyanúgy a gyengéje is, ami

Verdikt

Az Xtrfy K2 egy szerethető billentyűzet, ami olyan, mint egy megbízható autó. Nem ez a legszebb darab a piacon, de még csak a leggyorsabb sem, viszont szoftver nélkül is rengeteg beállítási lehetőséggel kecsegtet, aki pedig az egyszerű billentyűzeteket kedveli, az szimplán kikapcsolja a fényeket és élvezi a játékot.

A kialakítás A masszív kialakítása és esport kultusza garantálja a strapabíróságát. Mechanikus, egykor kedvező áron ment, érthető, hogy sikeres lett. Ez valami olyasmi, mint a Zowie az egerekben. Manapság én inkább a K4-re vagy épp a K4 TKL-re tenném le a voksom, de teljesen megértem, ha valaki ragaszkodik a K2-éhez. Ami bevált, az bevált, még ha nem is emelkedik ki semmiben igazán.  Megjelenésekor 60 ezer forintos áron kínálták, ami igencsak túlzónak hat manapság, amikor a K4 TKL már 34 490 forintért is elérhető.

Galéria

Összefoglalás

A profik egyszerűen imádják – Xtrfy K2 RGB teszt, a legenda nyomában


Szerzői értékelés

8

Az Xtrfy K2 RGB tipikus példája az egyszerű, de nagyszerűnek. Nincs semmi túlgondolva, a jól bevált alapokra épít, viszont az árcédula igencsak borsos lett. Ettől függetlenül értjük, hogy miért lett ilyen népszerű az esportolók körében.

mechanikus kapcsolók

50 millió garantált leütés

egyszerű dizájn

strapabíró

kábelcsatorna

(kikapcsolható) RGB világítás

UK kivitel

szoftver nélkül is rengeteg lehetőség

makrók

több színű kivitel

borsos ár

szoftver hiánya

egyszerű ABS kupakok

fix kábel

 

Olvasói értékelés

0

×