A frissen létrejött Esports Certification Institute célja az lenne, hogy mindenki számára elérhető legyen az esport, de kritikusai szerint pont ők korlátozzák be.

Éppen csak elrajtolt az Esports Certification Institute (ECI), a profik és az esport iparági szakértők éles kritikákkal azonnal ízekre szedték. Az ECI lényege tulajdonképpen annyi, hogy 400 dollárért, tehát 115-120.000 forintért cserébe bárkinek megadja a lehetőséget arra, hogy vizsgázzon.

Igen, jól olvastad. Ennyi pénzért levizsgázhatunk, ami ha sikerül kapunk egy papirocskát, hogy úgy nagyjából (még nem tisztázott mennyire) megértjük az esport külső-belső működését. Ezzel a papirossal pedig igazolni tudhatjuk a cégeknek azt, hogy értjük a dolgunkat. Nagyjából ennyi.

A vizsga Merit-alapú lesz, tehát érdem (nem teljesítmény) alapján bírál, amely során 120 kérdést kell megválaszolni, melyeket alapvetően három fő csoportra lehet bontani: esport ismeretek, statisztikai műveltség és problémamegoldó képesség.

Több profinak és az esport szcéna pár szereplőjének nem tetszik az ECI, sőt, sokan figyelmeztetnek is, hogy ez szerintük csak lehúzás.

Dustin Bowerman például nem érti, hogy a fentiek alapján az ECI milyen igazolást tud kiállítani arról, amely őt mint CEO-t meg tudja győzni arról, hogy akinek van ilyen papírja az tényleg többet tud másoknál. Ahogyan azt is megjegyzi, hogy az ár nem csak irreálisan magas, de sokakat emiatt ki is zár az esport világából.

Mindeközben a vállalat oldalán azt írják, hogy a befizetett összeget minden esetben az ECI tökéletesítésére és bővítésére fordítanak. Fontos számukra a diverzitás, ahogyan az is, hogy minél többekhez juthassanak el, úgy pedig mindenki számára megadják a lehetőséget arra, hogy munkát szerezhessenek az esport iparban.

Az egyik ECI munkatárs például, Ryan Fiedman úgy gondolja, hogy az esport ágazat alapvetően hibásan szelektál a munkavállalók között, legalábbis neki ez a tapasztalata. A vizsgával és az az alapján kiállított tanúsívánnyal-bizonyítvánnyal tulajdonképpen a HR-esek munkáját szeretnék segíteni, akik így könnyebben tudnak majd szelektálni a jelentkezők közül.

Ezzel persze senkit sem győzött nagyon meg, és egészen sokan gondolják úgy, hogy az ECI modellje alapvetően hibás, kirekesztő és káros. A GINX újságírója például egyenesen az esport ipar ön-maszturbációjának nevezte.

Ennél valamivel szofisztikáltabb volt Owen M. Roe, aki azt mondta, hogy hazugság, hogy az ECI a sokszínűségre és az esélyteremtésre törekedne, hiszen már azzal, hogy fizetésre kötelezik az embereket egy bizonyos rétegre korlátozzák a dolgot: azokra, akik megengedhetik maguknak. Az esportnak pedig nem erről kellene szólnia.

A kritikákat meghallva az ECI alapítója, Sebastian Park is reagált, aki szinte azonnal bejelentette, hogy már dolgoznak az ösztöndíjas rendszeren. Szerinte azért van szükség egy olyan intézményre, mint az Esports Certification Institute, mert jelenleg rendkívül nehéz bejutni az esport világába – nem csak mint játékos, hanem mint munkavállaló is. Ez pedig a legtöbb esetben inkább a szerencsén, mintsem a tehetségen múlik.

Mindez csupán azért is érdekes, mert jelenleg az ECI által kiállított papiros megszerzése sem pont a tehetség, sokkal inkább a pénztárcának az érdeme.

Te mit gondolsz, lehet jövője az ECI-nek? Tényleg jó az, hogy esport „bizonyítványokat” kezdenek el kiállítani?

https://leet.hu/?s=marvel&post_type=product

×