Nem bonyolult, mégis mély, és kézzel festett kártyák vannak benne, ne csodálkozzunk, hogy sikeres.

Alig pár napja, hogy összeszedtük a vezető hazai társasjáték-kiadó, a Gémklub jelentősebb idei címeinek előrejelzett megjelenési idejét, itt az újabb komolyabb bejelentés. Igaz, egy nappal elcsúszott a bejelentés, igazán stílusos az április 22-i Föld napján bejelenteni ezt a természet csodáit bemutató játékot.

A Meadow-ban egyszerű kiránduló vagy, aki amatőr természetbúvárként (ahogy a legendás profi természetbúvár és író, Gerald Durrell azonos című könyvével megalkotta ezt a kategóriát) figyeli meg az állat- és növényvilágot.

Mindez a játékban két tabló építését jelenti: a bejárt tájakét és a megfigyelt élőlényekét. Felváltva kell pakolni rájuk, és van egy afféle közös rész, a máglyatábla, ami az aznapi túrázás utáni, esti tábortüzet jelképezi, itt lehet extraakciókat szerezni és teljesíteni, és így persze extrapontokat is szerezni.

Nem túl bonyolult szabályai (10 éves kortól ajánlott) ellenére jelentős a mélysége, ami az egyik legjobb kombó a társasjátékoknál. Pompás, 1-4 főre szóló, egy-másfél órás játékmenet mellett 200 egyedi kártyája, kézzel festett akvarelljei is leveszik az embert a lábáról.

Magyarul Zöldellő mezők címen jön majd idén valamikor (egyelőre nincs konkrét megjelenési dátum), amiért kapott hideget-meleget a szigorú társasjátékos közösségtől, vagy hát nyilván annak csak egy kisebb, de mégoly hangos részéről. A legnagyobb Facebook-csoportban, a Társasjáték nevűben estek neki a magyar címadásnak többen (élükön egyébként Pierrot-val), ami tényleg nem szerencsés, több szempontból sem. Ugyanakkor a tükörfordításnak megfelelő cím (pőrén Rét vagy Mező) sem lett volna az igazi – lehet, hogy épp Az amatőr természetbúvár lett volna a tuti, a maga többrétegű jelentésével?… Ha már az eredeti címet csak ügyetlenül lehetett volna visszaadni.

 

Hamarosan végeredmény!

Megkérdeztünk 103 társasjátékos szakembert, melyik volt a legjobb játék tavaly

×