A Nemzeti Kibervédelmi Intézet jelezte, hogy újabb internetes zsarolás ütötte fel a fejét.

Még a hónap elején írtunk nektek egy hasonló esetről, ahol felhívta figyelmünk a Nemzeti Kibervédelmi Intézet hogy hamis postai e-mailen keresztül próbáltak adatokhoz jutni. A Nemzeti Kibervédelmi Intézet jelentette be, hogy olyan magyar nyelvű levelek terjednek az interneten, amik zsaroló szándékkal állami és önkormányzati szervektől is nem létező videókkal követelnek váltságdíjat.

” A levelek szövegezése egyforma, tartalma szerint a címzett készülékét megfertőzték egy trójai vírussal, amely segítségével az áldozat adatait átmásolták a csalók szervereire. A támadó azt is állítja az e-mailben, hogy az átmásolt fájlok között van egy olyan kompromittáló videó felvétel, melyet a felhasználó kamerájával rögzítettek, és a felvételen az áldozat felnőtt tartalmú oldalak látogatása közben végzett tevékenysége látható.”

„A zsaroló felhívja a levél címzettjének a figyelmét arra, hogy amennyiben a kért összegű váltságdíj nem kerül kifizetésre, abban az esetben a kompromittáló felvételeket eljuttatja a címzett ismerőseinek, illetve a közösségi médiában is közzéteszi azt. Továbbá, a fenyegetés szerint, a támadó a felhasználó e-mail fiókját újabb káros tevékenységre használhatja fel. ” – közölték a bejelentésben.

Fontos tudni, hogy a SPAM szűrök nem mindig sikeresek ezen levelek kiszűrésében, ennek egyszerű magyarázata van: nincs bennük olyan hivatkozás, ami alapján a szűrő felismerné ezeket. A mostani helyzetben a levelek a ” Sikeresen bejelentkezett, a készülék összes adata átmásolásra került. Olvassa el a benne lévő utasításokat.” tárgyat kapták, valamint egy bitcoin számla számot: „bc1q5cpne7expp2t333l58jnnv4gh6emmr9vv2czaz”.

Ez is segíthet nekünk a SPAM szűrésben.

Nemzeti Kibervédelmi Intézet közzétett egy zsarolólevelet is, amely így kezdődik:

„Ez az utolsó figyelmeztetés. A rendszere veszélybe került. Minden adatot átmásoltunk az Ön készülékéről a szervereinkre. Volt egy videófelvétel is a kamerádról, amelyen pornót nézel. A vírusom egy nemrégiben megnyitott felnőtteknek szóló weboldalon keresztül fertőzte meg a készülékét. Ha nem tudod, hogyan működik, megosztom veled a részleteket.

A Trójan vírus teljes hozzáférést és ellenőrzést biztosít az Ön által használt eszköz felett. Ennek eredményeként láthatom az egész képernyődet, bekapcsolhatom a kamerádat és a mikrofonodat, és te még csak nem is fogsz tudni róla.

A képernyődről és a kamerás eszközödről videófelvételt készítettem, és megszerkesztettem a videót, amelyen a képernyő egyik részén egy maszturbáló videót látszik, a másik részén pedig egy pornográf videót, amelyet abban a pillanatban nyitottál meg”.

Nos úgy tűnik, hogy a vírus helyzet megsokszorozta a csalók és hackerek számát is, legyetek mindig figyelemmel!

https://leet.hu/?s=%22white+shark%22+%22eshark%22&post_type=product

×