A Zygen NP-01 után újabb egérrel jelentkezett a gyártó.

Nem hangzik ismerősen a VAXEE márkanév, még a Zygen NP-01 kiadása után sem? Aggodalomra semmi ok, valószínűleg nem vagy ezzel egyedül. A cég alapítói és alkalmazottjai azonban meglehetősen öreg rókának számítanak az egériparban, hiszen a Zowie-t elhagyva alapították meg a céget. Tavaly már jelentkeztek a Zygen NP-01 névre hallgató termékükkel, ezúttal pedig az OUTSET AX modellen van a sor. Nézzük is!

A csomagolás/doboz és a nyers adatok

  • Brand: Outset
  • Modelnév: AX
  • Típus: Aszimetrikus
  • Szenzor: PixArt PMW3389
  • Kapcsolók: HUANO 60g
  • Görgő: 24 lépéses, optikai
  • LOD: alacsony / közepes / magas
  • Súly: 76g, kábel nélkül
  • Talpak: PTFE, 0.6mm vastagság
  • Kábel: 2 méter hosszú “Paracord”
  • DPI: 400 / 800 / 1600 / 3200
  • USB Polling rate: 125 / 500 / 1000
  • Gombok száma: 5

Itt is a Zygen egérnél megszokott vonal köszön vissza. A csomagolás meglehetősen egyszerű, minimalista megoldással dolgozik, de ennek ellenére meglehetősen jól néz ki. A doboz tartalmáról nem beszélhetünk túl sokat, hiszen csak az egér kapott helyet a dobozban, az ajándék talpak és egyéb tartozékok ezúttal is kimaradtak a dobozból.

Az egeret a puha, szivacsos anyag öleli körbe, így a szállítás során biztosan nem esik baja sem az egérnek sem a kábelnek.

Külalak, gombok

Egy kisméretű egérről beszélhetünk a maga 117 milliméteres hosszával, ám csalóka lehet a kialakítás, hiszen “hatalmas” hátsó felének hála a nagyobb kezekben sem feltétlenül kényelmetlen. Látszik, hogy az egér valóban igazi esportolók számára lett kifejlesztve, hiszen RGB-nek vagy akármilyen világításnak a nyomát sem látjuk. Az utóbbi trendektől eltérően ezúttal sem találkozunk lyukakkal az egér felületén, bár ez a 76 grammos súlyt figyelembe véve meglepő is lenne.

Az egéren a szokásos 5 gombon kívül első ránézésre nem is látunk mást, ám ha az AX aljára vetünk egy pillantást máris bővülnek a lehetőségeink. A tekintélyt parancsoló PTFE talpak között találunk három kis gombot is. Szoftver híján itt állíthatjuk majd be a kívánt DPI, polling rate és főkapcsolók válaszidejét. A DPI-t 400, 800, 1600 és 3200 között állíthatjuk. A polling rate 125, 500 és 1000 lépcsőkben állítható, míg a gombok válaszidejét 2, 4 és 8 ms értékekre lőhetjük be.

A LOD (Lift of Distance) is állítható, bár ezekhez már különlegesebb gombkombinációkra lesz szükségünk, csakúgy mint a Zygen NP-01 esetén. Ezzel az értékkel azt finomhangolhatjuk, hogy a szenzor milyen emelési magasság fölött ne érzékeljen már, elkerülve az indirekt kurzormozgásokat. Az alap beállítás a játékosok nagy részének elegendő lesz, így remélhetőleg ehhez nem kell nyúlnunk. Az anyaghasználat kiváló, bár eléggé érdekes borítást kapott az egér. Valahol a matt és a glossy között van, de fogásra nagyon kellemes, sokkal kevésbé csúszik, mint ahogy azt ránézésre várnánk tőle. Fényképezni azonban még mindig rémálom.

 

Az előző egérnél tapasztaltakat ismételten hozza az újdonság is, nincs nyikorgás, a gombok és az alatta megbújó Huano kapcsolók hibátlanok. A görgő továbbra is tökéletes, a görgetési élmény kiváló. A görgőgomb nyomáspontja és pozíciója talán itt is egy kicsit túl alacsonyan van, de ez egyéni preferencia.

A szenzor

Ahogy azt várhattuk, a cég itt sem bízta a véletlenre a dolgot, bár az NP-01 után nem is vártunk mást. Az egyik legjobb elérhető szenzor, a Pixart PMW3389-es kerül az AX-be. Méréseink alapján a polling rate is teljesen rendben volt 1000Hz-en is, illetve a Valorant/CS:GO/Warzone rántásokkal és a Fortnite építésekkel sem volt gondja az egérnek. A szenzort a többi 3360/3366 variánshoz hasonlóan érdemes ~1800 CPI alatt használni kompetitív körülmények között a megnövő jitter és a nem kívánt smoothing / input lag elkerülése érdekében.

A kábel

Itt is hozta az elvárt szintet az egér. A manapság elterjedt paracordhoz hasonló kábellel csatlakoztathatjuk a perifériát a számítógépünkhöz. A paracordos megoldás lényege, hogy a kábel gumiburkolat (vagy gumi+szövet) helyett csak egy puhább szövetborítást kap, így a merevsége, illetve súlya fényéveket javul és kevésbé zavar minket a mindennapi használat során. Ez a gyári megoldás tökéletesen elegendő a felhasználók jelentős részének, főleg ha mellé pakolunk még egy mouse bungee-t is.

Egy kis kitekintés – A szállítás

A cég március közepén új szerződést kötött a DPD céggel, így hazánkban is jutányosabb áron érkezhetnek az egerek. Ráadásul az eddig megszokotthoz képest jóval gyorsabban is, így két legyet üthetünk egy csapásra. Az előző tesztpéldány körülbelül 16 nap (!) alatt ért ide és követni sem lehetett.

Az AX pedig 4 munkanap alatt már itt is volt és természetesen végig tudtam ellenőrizni merre is jár éppen Európában a csomag. Ez hatalmas pluszpont és valóban minőségi előrelépés.

 

Az egeret a VAXEE weboldalán vásárolhatod meg, 64.99€-ért. 

Összefoglalás

Ha sallangoktól mentes kompetitív élményre vágysz – VAXEE Outset AX teszt


Szerzői értékelés

9

Az egér valóban minden sallangtól mentes, nincs rajta csicsás világítás, nincsen szoftver amelyben teljesen felesleges és sosem használt funkciókat pörgethetünk végig. Az anyagminőség és a felépítés kiválóra sikerült, napjaink egyik legjobb szenzora teljesít benne szolgálatot. Pár ajándéknak azért örültünk volna a csomagban, de úgy tűnik a cég nem ebben az irányban gondolkodik. Ha tiszta kompetitív teljesítményre kihegyezett egér kell, akkor tökéletes választás lehet, de teljesen érthető, ha valakinek 2021-ben már több kell. 

Kiváló anyaghasználat

Tényleg esportra lett kihegyezve

Masszív felépítés

Tökéletes szenzor

Kellemes súly

Kellően rugalmas “paracord” kábel

A talp vastagsága kicsit nőtt az előd Zygen NP-01-hez képest

A görgőgomb nyomáspontja túl alacsonyan van

Most sem jár semmilyen tartozék az egérhez, ajándék talpak sem

Nincs elérhető szoftver az egérhez

Olvasói értékelés

0

×