Ne érezd cikinek, ha nyaktáji púposodást vélsz felfedezni magadon, sok-sok gamer és nem-gamer küzd a problémával. Most egy kis segítséget is adunk a leküzdésére.

Sajnos, nem sajnos nem csak az idősek és a banyák problémája a banyapúp. Egyre több fiatalt érintő modernkori probléma ez, amire kellene, de nem figyelmeztet rá senki, és a segítő hangok is már csak akkor találnak füleket, ha már megtörtént a baj.

Na de mi is az a banyapúp?

Ez valójában csak a népies megnevezése annak a testi elváltozásnak, amihez az elmúlt másfél évben (is) rendkívül sokaknak lehetett szerencséje. A sok képernyő előtt töltött óra kevés testmozgás mellett alapvetően nem egy jó dolog, azonban ha helytelen testtartással, és rossz készülékhasználattal párosul már fizikai nyomai is lesznek.

Ülő helyzet, nyak és fej előrebukik, és képernyőt bámul a pózban órákig – ez általában az ölben tartott telefon és a rosszul elhelyezett monitor-TV hosszas nézését jelenti. Az utolsó nyaki csigolya ennek a szögtörésnek a hatására szépen kidomborul, amihez a testünk alkalmazkodni is próbál, így sok-sok kötőszövetet hord nekünk oda.

Ez pedig látványosan púposodásban jelentkezik, ezt hívjuk banyapúpnak.

A baj ezzel csak az, hogy nem csak esztétikailag csúnyácska, de komolyabb egészségügyi problémáid is lehetnek, kezdve a konstans fej és nyak-vállizom fájdalmaktól, fülzúgáson és a szédülésen át az alvási nehézségekig – sokat pedig nem is írtam még le.

Mit tehetsz, ha már megátkoztad magad vele?

Nos, nem tőlem fogod először ezt hallani, de tényleg nagyon fontos, hogy milyen testtatásban nyomod a home office-t és a CoD-ot, ahogyan az sem mindegy, hogy a WC-n, vagy szimplán csak ülve valahol mennyi ideig görgeted a csípőd körül szorongatott telefonodon a Facebookot, az Instát, vagy bármi mást.

Az első lépés tehát, hogy a környezetedet (monitor-TV-megfelelő szék stb.) úgy alakítsd ki, hogy az legalább ne erősítsen rá a rossz testtartásra, ha már sokat vagy benne, majd kezdj el odafigyelni a felvett ülőpózaidra. Ehhez egy korábbi cikkben adtunk egy kis segítséget, szóval sipirc, nézzed át!

A második, de a legfontosabb lépés,  a megfelelő testgyakorlat. Tényleg, kezdj el sportolni valamit, lehetőleg azonnal, ehhez például a lehető legjobb választás a Fitness Blender és a The Body Coach csatornák, ahol egészen biztosan találsz neked megfelelő hosszúságú és intenzitású gyakorlatokat.

Ha nincs erre időd, esetleg affinitásod, és kifejezetten a problémára szeretnél fókuszálni (akkor is sportolj, majd később megköszönöd), akkor a rövidebb gerincjógákat tudom ajánlani. Van is egy remek magyar Youtube csatorna, amit személyes tapasztalatból ajánlok bátran, ez a Nirvana Online Jóga, ahol akad kifejezetten ülőmunka (úgy gamelés) kompenzálására ajánlott gyakorlat, ahogyan találsz nyaki és váll regenerációs jógát is.

Ha meg akarsz szabadulni a banyapúptól, nem úszod meg a mozgást!

Illetve megjegyezném, hogy az megfelelő alvás is sokat számít. Nem mindegy ugyanis, hogy az alvással töltött időnket hogyan töltjük – ami egyébként a napunk nem elhanyagolható része. Érdemes tehát egy ergonomikus, anatómiai párnát is kerítenünk, a választás előtt azonban fontos felmérni a paplanunkat is, a cél ugyanis az, hogy a fej-nyak vonal egyenesbe kerüljön a gerinccel.

Ez van, cserébe viszont egészségesebb és kiegyensúlyozottabb leszel.

A végére még idebiggyesztem az R-Fit Klub egyébként remek, kifejezetten a banyapúpra vonatkozó videóját is, melyben szintén mutatnak folyamatosan elvégzendő rövid gyakorlatokat, melyekkel javíthatunk a púposodás problémáján.

 

Ha bármilyen kérdésed lenne a problémával kapcsolatban, azt nyugodtan tedd fel kommentben – és ne félj, nem ciki, nem vagy ezzel egyedül!

https://leet.hu/?s=%22white+shark%22+%22eshark%22&post_type=product

https://www.facebook.com/groups/1737295806551859

×