Már az iPhone sincs biztonságban.

Manapság egyre többet hallunk a mobiltelefonokon terjedő vírusokról. Elég csak a pár hete elképesztő méreteket öltő, futárszolgáltatós SMS-nek álcázó kártevőre gondolni, mely leginkább az Androidos telefonokra volt veszélyes.

Persze ezek nem klasszikus értelemben vett vírusok legtöbbször, hiszen az SMS maga nem volt ártalmas, csak akkor lehettünk bajban, ha a linkre kattintva vakon követtük az utasításokat. Az iPhone tulajdonosok biztonságban voltak, hála az Apple szigorúságának, szinte lehetetlen külső forrásból származó alkalmazásokat az almás készülékekre varázsolni. Természetesen itt is léteznek kerülőutak, de azokhoz a módszerekhez hozzáértés szükséges, ami pont kizárja azt, hogy higgyünk egy ilyen tartalmú üzenet tartalmának.

Ám ez nem jelenti azt, hogy az iPhone tulajdonosok életét ne lehetne megkeseríteni!

Az utóbbi napokban-hetekben egyre több közösségi felületen jelentek meg az aggódó üzenetek, hogy vírus került a felhasználók iPhone-jára, iPadjére. Állításuk alapján folyamatos naptárértesítéseket kapnak, ránézésre is ártalmas linkekkel teletűzdelve.

Egy példa

Az ilyen típusú „vírusokat” a malvertising kategóriába sorolják. A malware és advertising szavak összetételéből alakult ki a kifejezés. Pofátlanul bombázza az adott felhasználót különféle reklámcélú linkekkel. Ez a kártevő kimondottan az iPhone, iPad és Mac készülékek Naptár alkalmazásán keresztül környékezi meg a felhasználót különféle átverésekkel és azok linkjeivel.

Nos van egy jó hírünk, maga a módszer itt sem károsítja a telefonunkat vagy egyéb Apple készülékünket, ám kétségtelen, hogy nagyon idegesítő jelenségről beszélhetünk. Az eltávolítása sem okoz túl nagy fejtörést, ha tudja az ember, hogy mit is keressen pontosan.

Mutatjuk, hogy távolíthatod el!

Szerencsére az Apple egy hivatalos leírást is közzétett a napokban, nézzük is a pontos lépéseket:

  1. Nyissa meg a Naptár alkalmazást.
  2. Koppintson a képernyő alján található Naptárak lehetőségre.
  3. Keressen olyan naptárat, amelyet nem ismer fel. Koppintson a További információk gombra  a naptár mellett, majd görgessen le, és koppintson a Naptár törlése elemre.

Ha ez nem oldja meg a problémát, törölje a naptárfeliratkozást a Beállításokban:

  1. Nyissa meg a Beállítások alkalmazást.
  2. Koppintson a Naptár > Fiókok elemre. iOS 13 használatakor érintse meg a Jelszavak és fiókok > Fiókok elemet.
  3. Koppintson az Előfizetett naptárak elemre.
  4. Keressen olyan naptárat, amelyet nem ismer fel. Koppintson rá, majd érintse meg a Fiók törlése elemet.

A legtöbb hazai felhasználó egy sorozatokkal kapcsolatos oldalon található linkre kattintva szedheti/szedhette össze a kártevőt, így nem árt óvatosan böngészgetnünk ezeket az oldalakat. Ezen kívül még terjed egy változata, ahol spam emailben található linkkel ágyazza be magát a készülékeink naptárába.

https://leet.hu/?s=%22white+shark%22+%22eshark%22&post_type=product

×