Prémium feeling a középkategóriában.

Hosszú idő óta ismét nálunk járt a Ducky, méghozzá a legújabb One 2 széria képviselőjével, a kissé különc SF verzióval ismerkedtünk meg. Nem akarok sokat spoilerezni így az elején, de értek váratlan meglepetések, mind pozitív, mind negatív oldalról.

Doboz

Ha valaki, akkor a Ducky nem szokta kiszúrni a szemünket egy-egy kézikönyvvel. Ezúttal sem volt ez másképp, kaptunk egy extra kupakszettet, amivel feldobhatjuk az amúgy is szívet megdobogtató One 2 SF-et. Ezenfelül kapunk kupakkiszedő szettet, egy lecsatlakoztatható, jó minőségű kábelt, és némi olvasnivalót is mellékeltek a tajvaniak.

Külső

Ha valaki nem találja a helyét a TKL és a 60%-os kialakítás között, az az SF-et, azaz Sixtry-Five-ot vagy másnevén 65%-os kivitelt valószínűleg imádni fogja. Itt nem kell nélkülöznünk az olyan billentyűket, mint mondjuk a nyilak vagy épp a Del billentyű, ami sokszor jöhet jól.

A funkcióbillentyűzetek persze itt is kimaradtak, ami pedig szokatlan, az itt is az Esc és Nulla egybeolvadása. Aki sok nullát ír, az kénytelen lesz megszokni az FN+Esc gyorsbillentyűt, ami egyébként nem a világ vége. Cserébe viszont teljes magyar kiosztást kapunk, annak minden előnyével.

 

Hogy milyen az One 2 SF dizájnja? Élőben még elképesztőbb. A dizájnon túl viszont az anyaghasználat is kimagasló.

Sajnos a magyar kiosztásnak hála le kell mondanunk a PBT kupakokról, viszont az elérhető legjobb ABS kupakokkal pótolták a lemaradást, amin egyszerűen élvezet gépelni. A kellemes anyaghasználatnak köszönhetően a játék is egy külön élmény.

Az extra gomboknak köszönhetően még közelebb kerülhetünk a billentyűzetünkhöz, ugyanis magunk dönthetünk a One 2 SF külsejéről. Lehet akár teljesen szolid, vagy teleaggathatjuk a megerősített kék kupakokkal, ami szintén illik az összképbe, persze így már inkább tűnik gamernek a kicsike.

Teljesítmény, használat

A Ducky továbbra is kitart a Cherry MX mellett, a vásárlók ugyanis előszeretettel választják a német gyártó kapcsolóit. A One 2 SF-ben már a frissített változatú MX Speed Silvert találjuk, ami 50 helyett 100 millió leütést bír elviselni, azaz kapásból duplázza a kapcsolók élettartamát. Indulásnak nem rossz. A Speed Silver a hivatalos dokumentáció szerint 40%-kal gyorsabb, mint egy “átlagos” MX Cherry kapcsoló, ennek megfelelően viszont immáron 100 millió leütést is garantálja a gyártó.

Persze attól függetlenül, hogy a tesztpéldányunkat Speed Silver kapcsolókkal szerelték, elérhető még Black, Brown, Red, Blue, Silent Red kivitelben is, így tényleg mindenki megtalálhatja a neki tetsző példányt.

A Speed Silverről továbbra is csak pozitívan tudok nyilatkozni. Aki kedveli a barna kapcsolókat, az valószínűleg imádni fogja a Silvert. Egy kicsit gyorsabb, egy kicsit direktebb érzés ezeken pötyögni, amihez nagyon könnyű hozzászokni. Mind játékra, mind pedig gépelésre alkalmas, ugyanakkor a Silent Redhez hasonlóan kiemelkedően halk. Ennél nehéz jobbat levenni a polcról.

Szoftver

Érdekes módon a Shine 7-tel ellentétben a One 2 nem kapott külső szoftvert. A leírást bújva persze könnyen rájöhetünk, hogy a gyártó minden funkciót igyekezett beépíteni a billentyűzet belső firmware-jébe, aminek köszönhetően még akár makrókat is rögzíthetünk, persze ez nem a világ legegyszerűbb dolga. Épp ezért egy külső szoftvernek jobban örültünk volna, úgy azért nagyobb szabadságot kap az ember. Ettől függetlenül mind a világítás, mind a kiosztás módosítható.

Verdikt

Öröm látni, hogy még mindig vannak olyan gyártók, akik nem hagyják figyelmen kívül a magyar piacot. A One 2 SF esetén szerencsére egyáltalán nem kell kompromisszumokat kötnünk a kialakítással kapcsolatban, ugyanis a nagy enter és a dedikált í gomb remekül teljesít, egyedül az Esc/0 egybeesése kicsit fura, de ha játékra kell, akkor ez sem probléma.

Az anyaghasználat továbbra is kiemelkedő, a dizájn pedig ezúttal is szemet gyönyörködtető. A lecsatlakoztatható Type-C kábel és a temérdek extra sem maradt ki a repertoárból. Az árcédula sem lett túlzó, viszont a szoftver hiánya kicsit fájó pont, bár ezt utólag még pótolhatja a gyártó. Összességében a Ducky One 2 SF nem okozott csalódást. Gyakorlatilag az egyik legjobb kis méretű gamer billentyűzet, ami valaha nálunk járt, bár egy csuklótámaszt érdemes még beszerezni mellé és teljes a mámor.

Galéria

Összefoglalás

A megfizethető prémium, kifejezetten hardcore gamereknek – Ducky ONE 2 SF teszt


Szerzői értékelés

9

A Ducky ismét kitett magáért. A One 2 SF magyar nyelvvel, minőségi anyaghasználattal és hosszú élettartammal próbál kitörni a mezőnyből. Aki nem akar túl sokat költeni, az nehezen talál jobban a 35 ezer forintos árkategóriában. Egyedül a szoftver hiánya lehet fájó pont.

magyar nyelv

minőségi anyaghasználat

mechanikus kivitel

MX Cherry kapcsolók tárháza

100 millió garantált leütés

Több színű kivitel

(kikapcsolható) RGB világítás

remek kialakítás

lecsatlakoztatható Type-C kábel

temérdek extra

szoftver hiánya

kimaradtak a PBT kupakok

Olvasói értékelés

10

×