Elhunyt Charles Geschke, az ember, akinek a Photoshopot, a Premier Prot és megannyi más program mellett a .pdf formátumot is köszönhetjük.

81 éves korában elhunyt a számítástechnika egyik legnagyobb úttörője, a Photoshop, az Illustrator, a Premier Pro, és megannyi más Adobe program és a .pdf fájlformátum társalkotója, Charles Geschke – számolt be róla az Adobe és az MTI.

„Hatalmas veszteség az egész Adobe-közösség és a számítástechnikai ipar számára, amelynek vezető személyisége és hőse volt évtizedeken át” – íjra körüzenetében az Adobe jelenlegi elnöke, Shantanu Narayen.

Geschke és társa, barátja, John Warnock 1982-ben alapították a világ egyik legnagyobb és legismertebb szoftvergyártó cégét, az Adobe-t, ahol tulajdonképpen forradalmasították a digitális kép- és videó előállítást és folyamatát. Első kereskedelmi szoftverük az Adobe PostScript volt, „amely radikálisan új eszközt biztosított szöveg és képek nyomtatására, elindítva ezzel az asztali kiadványszerkesztés forradalmát” – emlékezett rá Narayen a gyászüzenetben.

Kép: Roger Ressmeyer – Getty Images

Az úriember sikeres élete nem kerülte el a „kalandokat” sem, ugyanis 1992-ben, 52 éves korában túlélt egy túszejtést is, amikor váltságdíj reményében elrabolták és hét napon keresztül tartották fogva addig, míg végül ki nem szabadították.

2008-ban pedig maga az amerikai elnök, Barack Obama tüntette ki őt az amerikai technológiai és fejlesztési érdemrenddel. Charles Geschke nélkül egészen biztosan egy másféle világban élnének és dolgoznának több millióan világszerte, fejlesztései és eredményei felbecsülhetetlen értékkel bírnak.

Köszönünk mindent, nyugodjék békében!

×