Az ausztrál bíróság kimondta, hogy a Google félrevezette az Android felhasználókat, amikor a tudtukon kívül helyadatokat gyűjtöttek róluk.

A Google természetesen nem ért egyet és a fellebbezést fontolgatja azzal az ítélettel szemben, amelyet az Ausztrál bíróság hozott ellenében a napokban. A keresőóriást ugyanis még 2019 októberében perelte be a helyi fogyasztóvédelmi hatóság, amiért a vállalat 2017 január és 2018 decembere között trükközött a helymeghatározás beállításaival, és az emberek tudtán kívül gyűjtöttek róluk adatokat.

Az indoklás szerint félrevezették az Android felhasználókat, akik jogosan azt hitték, hogy amikor a készülékeken beállítják a Google fiókjukat, az ott látható helyelőzményekre vonatkozó beállítás az egyetlen rész, ahol azt kikapcsolhatják.

Kiderült, hogy hiába tették ezt meg, a Google így is megkapta a helyadatokat.

A fiókhoz ugyanis egy másik applikáció, a Web & App Activity (web és alkalmazástevékenységek) is tartozott, ami szintén gyűjti és elküldi a helyelőzményeket, csakhogy arról már nem tájékoztatták a felhasználókat.

A már másfél éve húzódó per zárulta a fogyasztóvédelmi hatóságok részleges győzelmét jelenti, és nagyon remélik, hogy az egész világon precedens értékű lesz.

Egy canberrai technikai elemzőközpont igazgatója, Peter Lewis szerint mindez remekül rávilágít a nagyvállalatok teljesen átláthatatlan szerződési feltételeire, szerinte ugyanis az embereknek alig van fogalma arról, hogy mennyi adatot használ fel a Google és az ahhoz hasonló tech vállalatok. Hozzátette, hogy egy átlagos szerződési feltételt 74 perc lenne végigolvasni, és az értelmezése is felsőfokú végzettséget igényel – írja a 24.hu.

Forrás: MediaPost, 24.hu, HVG

https://leet.hu/?s=%22white+shark%22+%22eshark%22&post_type=product

https://www.facebook.com/groups/1737295806551859

×