A kriptovaluta-bányászat igen hamar leamortizálja a videokártyákat, ami miatt egyes gyártók csökkenik a garanciát egy bizonyos országban.

Az MSI hat hónapra csökkentette néhány gaming videokártya garanciáját Oroszországban. Természetesen adódik a kérdés, hogy a döntés vajon kiterjedhet-e már régiókra, például Magyarországra. Mivel az utóbbi időben egyre több videokártyák használnak kriptovalut-bányászatra, természetesen a kártyák hamar amortizálódnak, meghibásodhatnak, így sokan élnek a hosszú garancia adta lehetőséggel. Mivel azonban a gaming kártyák ilyen módon nem rendeltetésszerűen vannak használatban, így talán érthető, hogy így döntött az MSI.

Közben a Gigabyte kiadott kifejezetten bányászoknak készült grafikus kártyát, aminek a garanciája csupán 90 nap.

Ez valóban aggasztó fejlemény lehet, ugyanakkor egyes országokban a fogyasztóvédelmi törvénynek megakadályozhatják ezt. Alapvetően a videokártyákra 36 hónapos garancia vonatkozik. Természetesen a nagy készlethiány közben nehezen megszerzett kártyák rövidebb garanciájáról hallani sem akarunk. Az, hogy a kifejezetten bányászatra szánt kártyák garanciája rövidebb, valahol érthető, hiszen azok folyamatos terhelésnek vannak kitéve. Reméljük, ez nem terjed ki majd mindenhol a gaming kártyákra.

Úgy tűnik viszont, hogy az MSI Oroszországban efelé halad. Ott egy dokumentum alapján azt látszik, hogy 19 kártya garanciáját 6 hónapra csökkentették. A lista első néhány kártyája mind bányászkártya, de végül feltűnnek a gaming verziók, például a GeForce RTX 3070 Ventus 3X OC.

  • Radeon RX 570 MINER 8G
    Radeon RX 580 MINER 8G
    Radeon RX 5500 XT MINER
    Radeon RX 5600 XT MINER
    Radeon RX 5700 MINER
    Radeon RX 5700 XT MINER
    GeForce RTX 2060 SUPER GAMING X RU
    GeForce RTX 2060 GAMING Z RU
    GeForce RTX 2060 SUPER VENTUS OC RU
    GeForce RTX 2060 VENTUS OC RU
    GeForce RTX 2060 VENTUS XS OC RU
    GeForce GTX 1660 VENTUS XS OC RU
    GeForce GTX 1660 SUPER VENTUS XS OC RU
    GeForce RTX 3060 VENTUS 2X OC RU
    GeForce RTX 3060 Ti VENTUS 2X OC RU
    GeForce RTX 3070 VENTUS 3X OC RU
    GeForce RTX 3080 VENTUS 3X 10G OC RU
    GeForce RTX 3090 VENTUS 3X OC RU

Azt fontos tudni, hogy Magyarországon EU-s jogszabály vonatkozik a különböző termékek gyártói garanciaidőszakára, így nem valószínű, hogy az MSI saját maga ilyen döntést hozna nálunk. Ahogy mindenhol Európában, a Leet Webshopjában vásárolt videokártyákhoz is 36 hónap garancia jár.https://leet.hu/?s=marvel&post_type=product

×